Siyaset TBMM Başkanı Yıldırım açıkladı: Marmaray yapılırken bulunan eserler için müze

TBMM Başkanı Yıldırım açıkladı: Marmaray yapılırken bulunan eserler için müze

14.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, ‘Troya Hazineleri-Asırlık Hasret’ belgesel filminin gösterimi için TBMM’de düzenlenen törende açıklamalarda bulundu.

TBMM Başkanı Yıldırım açıkladı: Marmaray yapılırken bulunan eserler için müze

Yıldırım, özetle şunları kaydetti: “Anadolu’daki siyasi varlığımız Selçuklularla başladı, Osmanlılarla devam etti. Üzerinde oturduğumuz zenginliğin farkında değildik. Bizden önce Alman, İtalyan, İngiliz arkeologlar tarafından tespit edildi, keşfedildi. Yurt dışına çıkarılan kültür varlıklarımızın hepsi de son derece kıymetli. Temenni ederim, gelecek yıllarda St. Petersburg Müzesi’nde olduğu tespit edilen Troya hazineleri de ülkemize, ait olduğu yere gelmiş olur.”

Haberin Devamı

Yıldırım ,“İstanbul’da Marmaray’ın temelini 2004 attık, 2013’te tamamladık. Sebep, sadece 5 sene Yenikapı istasyonu ağırlıklı olmak üzere tüm istasyonlardaki kazılarda İstanbul’un tarihinin 2 bin 500 yılken 8 bin 500 yıla kadar gittiğini gördük. Kazıyoruz 13 yüzyıl, biraz daha kazıyoruz 8. yüzyıl... ‘Arkadaşlar bu iş nerede duracak’ diyorum. İstanbullular beklenti içinde. Arkeologlar iğneyle, tırnaklarıyla kazıyarak bir şeyler çıkardı. O kadar çok arkeolojik malzeme çıktı ki sergileyecek mekan yok. Bir yerde muhafaza ediyoruz. Neyse ki Yenikapı’da müze yapılacak onun projesi de hazır. İnşallah yeni dönemde yapmak birilerine nasip olur” dedi.

TBMM Başkanı Yıldırım açıkladı: Marmaray yapılırken bulunan eserler için müze

Yıldırım, Gürcü Başkanı ağırladı

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen Gürcistan Meclis Başkanı İrakli Kobakhidze ile bir araya geldi. Yıldırım, daha sonra Kobakhidze’ye, TBMM’de 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bölümü gezdirdi.