Siyaset TBMM, yoğun gündemle açılıyor

TBMM, yoğun gündemle açılıyor

06.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Meclis, 8 Ocak’ta yeniden işbaşı yapacak. Şubat ayı ortasında yerel seçim nedeniyle çalışmalarına ara verecek olan Meclis, önümüzdeki yaklaşık 45 günlük sürede hareketli günlere sahne olacak.

TBMM, yoğun gündemle açılıyor

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı çekişmesine sahne olacak 31 Mart yerel seçimlerine son virajda TBMM’yi yoğun bir gündem bekliyor. AK Parti, şubat ortasında yerel seçimler nedeniyle çalışmalarına ara vermesi planlanan Meclis’ten önümüzdeki yaklaşık 45 günlük sürede muhalefetin “seçim yatırımı” olarak nitelendirdiği düzenlemeler içeren torba yasa tekliflerini geçirmek istiyor. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) CHP’nin başvurusu doğrultusunda Meclis İç Tüzüğü’nün bazı hükümlerine ilişkin iptal kararları, bu süreçte AK Parti’yi zorlayacak.

Haberin Devamı

Yıldırım’ın adaylığı

Özellikle AYM’nin muhalefetin karşı çıktığı düzenlemeleri engelleme amaçlı “yoklama” taleplerini sınırlayan iç tüzük hükmünü iptali sonrası uygulamanın ne şekilde olacağı konusu 8 Ocak’ta işbaşı yapacak Meclis’te iktidar ve muhalefet grupları arasında en önemli tartışma başlığını oluşturacak. AK Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilen Binali Yıldırım’ın eş zamanlı olarak Meclis Başkanlığı’nı sürdürüp sürdüremeyeceği tartışması da gerilime yol açacak.

AYM kararları arasında AK Parti açısından en kritik konu, Genel Kurul’da 20 milletvekilinin istemiyle gerçekleştirilen yoklama uygulamasını “görüşmeye tabi tezkereler ile kanun maddelerine geçilmesi, tümünün oylaması” ile sınırlayan hükmü iptal etmesi oldu.

Haberin Devamı

Anayasa’ya aykırılık

Bu çerçevede de yoklama taleplerini sınırlayan hükmü anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

AYM’nin kararını CHP, Genel Kurul’daki her türlü işlemde toplantı yeter sayısının bulunması gerektiği bunun için de herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın yoklama talep edilebileceği şeklinde yorumladı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP olarak yoklama talebinin sınırlanmasının anayasaya aykırı olacağını ısrarla vurgulamalarına karşın AK Parti’nin, “Hayır siz yoklamayı sadece kanunun maddelerine geçirilirken, kanunun tümü üzerindeki oylamalarda, bir de oylamaya tabi tezkelerde kullanırsınız. Kanunun her maddesinde, önergenin oylanmasında kritik bir çok kararda 200 kişiyi burada arayamazsınız” tezini savunduğunu, AYM kararıyla haklılıklarının ortaya çıktığını belirtti.

AK Parti grup yönetimi ise AYM’nin kararında vurguladığı çoğunluk meselesini “yasaların tekemmülü” bakımından değerlendirmek gerektiği görüşünü savunuyor.