Siyaset 'Tehdit neredeyse orada olacağız'

'Tehdit neredeyse orada olacağız'

19.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’ye karşı terör oluşumlarına asla izin verilmeyeceğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Tehdit neredeyse orada olacağız. Nereye giderseler gitsinler askerimiz enselerinde olacak” diyerek “Kandil’de PKK ile mücadelemizi kendi kapasitemiz ile yapacağız. Irak’ın zaten yeterince meşgalesi var. Bugüne kadar yaptığımızı Kandil’de de devam ettireceğiz. Sıkıntı yok.” ifadelerini kullandı.

Tehdit neredeyse orada olacağız

Başbakan Binali Yıldırım, ABD ile yürütülen temaslar konusunda, “Mekanizma 3’lü olacak. Savunma bakanları, dışişleri bakanları kendi aralarında, istihbarat teşkilatının başkanları da kendi aralarında yakın çalışacaklar” dedi. Membiç’in atılması gereken bir adım olduğunu belirten Yıldırım “Fırat’ın doğusu batısı diye pazarlık olmaz. Tehdit neredeyse orada biz olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım, Almanya temaslarının ardından Türkiye yolunda, beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım’ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

- BORU HATTI VE SINIR KAPISI MUTABAKATI: Almanya’da Irak Başbakanı ve beraberindeki heyetle birlikte çok verimli bir görüşme yaptık. Bir kere yeni bir sınır kapısı gerektiğini ifade etti, mutabakat sağladık. İkincisi; tabi ikinci bir petrol boru hattının mevcut Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nden geçen boru hattının yanı sıra, biraz daha batıdan kuzeye doğru gelen yeni bir hat yapılması konusunda mutabık kaldık. Terörle mücadele konusunda da kararlılık vurgusu yaptık. Afrin operasyonu, PKK ile hem Kuzey Irak’ta hem de Suriye’deki kolları YPG/PYD ile yaptığımız mücadeleyi de anlayışla karşılıyor. (Kandil’e ortak operasyon) Biz oradaki PKK ile mücadelemizi kendi kapasitemizle yapacağız. Irak’ın bu noktada zaten yeterince meşgalesi var. Gerek Kandil gerek başka yerlerdeki mücadeleye kapasitemiz yeterli rahatlıkla yapabiliriz bir sıkıntı yok. (Hava harekatları ile mi devam edecek?) Gerekirse hava, gerekse kara. Bizim orada bir kısıtlamamız yok. Şartlar neyi gerektiriyorsa o operasyonu yapabilme kapasitemiz var.

Haberin Devamı

- ABD İLE 3’LÜ MEKANİZMA: (ABD ile kurulan mekanizma nasıl işleyecek?) Mekanizma 3’lü olacak. Savunma bakanları, dışişleri bakanları kendi aralarında, istihbarat teşkilatının başkanları da kendi aralarında yakın çalışacaklar. Bu konunun detaylarını, ilgili bakanlarımızla yapacağımız bir koordinasyon içinde, bu görüşmenin içeriğini de gördükten sonra ele alacağız. Amacımız sınırlarımızın hemen ötesinde bir terör oluşumunu ortadan kaldırmak ve sınır güvenliğimizi tehdit eden bu oluşumlara izin vermemek. Membiç ve diğer bölümlerle ilgili çalışmalar, önümüzdeki günlerde karşılıklı görüşmelerde bir noktaya gelecek. Bizim buradaki duruşumuz çok net. Özetle Suriye sınırının neresinde olursa olsun Türkiye’nin milli güvenliğine, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine, Türkiye’nin toprak bütünlüğüne yönelecek her türlü tehdit bizim için önemlidir. Bu tehdidi bertaraf etmek gibi bir sorumluluğumuz mevcut.

Haberin Devamı

- PAZARLIK OLMAZ: (Membiç’ten PKK çıkarsa mesele bitiyor mu?) O bir adımdır. En azından orada burnumuzun dibinde hem de Arap nüfusun bu kadar yoğun olduğu bir yerde onların tepesine çökmüş bir terör örgütü var. Bu bizim için tehdit. ABD’liler de onların yanında. O bir kere atılması gereken bir adımdır. Bizim orta ve uzun vadede ne Irak ne de Suriye topraklarında Türkiye’ye karşı bir terör oluşumunun var olmasına ve yaşamasına asla müsamahamız olmaz. Fırat’ın doğusu batısı diye bunun pazarlığı da olmaz. Tehdit neredeyse biz orada olacağız. Gittikleri yere kadar askerimiz enselerinde olacak ve gereğini yapacaktır. Ne zamana kadar? ‘Artık bizim terörle işimiz yoktur. Türkiye’ye herhangi bir zarar verecek değiliz’ dedikleri zamana kadar. 40 yıla yaklaştı neredeyse, binlerce on binlerce insanımızı kaybettik, şehitlerimiz var. Şimdi artık orada PKK ismi eskidi. Bir çok ülkede terör örgütü olarak tanındı. Şimdi bir taktik yapıyorlar. Demokratik oluşum filan... Yersen. Biz bunları biliyoruz, hangi kılığa girerlerse girsinler bunlar sızma terörist.

Haberin Devamı

MERKEL'E FETÖ MESAJI

Adil Öksüz’ün yurt dışında olduğunu biliyoruz. Polisimiz, istihbarat örgütümüz bunu ülkemize getirmenin yolunu aramaya devam edecek. Bu konu gündemden düşmüş değil. Kendilerine (Merkel), ‘Bu veya diğer FETÖ örgüt elemanları konusunda destek olursanız memnun oluruz’ dedik. Aslında Almanya son zamanlarda bölücü terör örgütüne karşı tutumunu sertleştirdi. Aynı şeyi FETÖ teröristlerine karşı da yapmasını bekliyoruz. Konuyu dinledi, olumsuz bir beyanatı da olmadı. Şunu dedik: Bazı iltica taleplerine karşılık vermeden bizimle temasta olmanızda fayda var. Çünkü bunlardan bazıları direkt darbede yer almış, ciddi şekilde suç işlemiş ve cezalandırılması söz konusu olan isimler.’ Merkel ‘Biz darbeyi şiddetle kınadık ve tekrar kınıyoruz’ dedi. Konuşulan konulardan ‘tutuklu Almanlar’ dedi. Biz de tutuklu Türklerden bahsettik. Sürekli iletişim kanallarını açık olması gerektiğini söyledi. Biz de katıldığımızı söyledik

Haberin Devamı

- BAŞKA MESELE YOK MU? (Deniz Yücel’in tahliyesi) Bu konu ile ilgili Almanya’ya gelmeden önce Erzincan’da Almanya’nın ARD televizyonuna mülakat verdim. ‘Türkiye hukuk devleti, hukuk devletinde de bu işler hukukçuların, yargının işi. Bizim onların işine karışmamız yanlış olur’ dedim. Hukuken işleyecek bir süreci anlattım. Arkadaşlar, bütün bu tezviratları, hükümetler arasındaki ilişkilerin iyi yönde gelişmesinden rahatsız olan çevreler var. Burada medya üzerinde, birtakım sol siyaset üzerinden, sivil toplum örgütleri üzerinden, maalesef PKK’lılar burada aktif rol oynuyorlar. İlişkileri müspet yönde etkileyecek bu durumu bozmak, baltalamak için gayret ediyorlar. Olayı böyle görmek lazım. Almanya ile Türkiye arasında bir tane bu adamdan başka bir mesele yok mu yani? Bu kadar basite indirgenecek bir ilişki değil.

'DURUP DURURKEN TOKAT VURULMAZ'

(Osmanlı tokadı ile ilgili sorular üzerine) Tokat durup dururken vurulmaz. Yani bir karşılığı varsa, bir nedeni varsa vurulur. Burada bizim kastettiğimiz, cumhurbaşkanımızın kastettiği; biz hiçbir ülkeyle savaş yapmıyoruz, terörle mücadele ediyoruz. Teröre karşı operasyon yapıyoruz. Onlara da gereken tokadı vuruyoruz, vurmaya devam edeceğiz. Durup dururken, bize değmeyen bir ülkeye hasmane tutum içine girmemiz söz konusu değil.

- BÜTÜN OLARAK ELE ALINMALI: (ABD ile FETÖ konusu görüşüldü mü?) Bu ziyaret sırasında konu da kapsamlı ele alındı. Sayın Cumhurbaşkanımızla telefonla değerlendirdik. Kapsamlı heyetler kurulmasının amacı sadece Suriye’deki YPG konusu değil aynı zamanda ABD ile ilişkilerimizin bozulmasına sebep olan konular bir bütün halinde ele alınacak. Diyelim ki biz Suriye alanında işbirliği yaptık, bunlar YPG ile işbirliğinden vazgeçtiler, ABD ile ilişkilerimiz düzelmiyor ki başka konularımız var. FETÖ konusu var, devam eden dava var. Onların burada devam eden vatandaşlarının davası var. Bizim Halkbank, daha doğrusu Zarrab davası var. Bunların hepsi bir bütün olarak ele alınması gerekiyor.

YILDIRIM'DAN TANK AÇIKLAMASI: ÇARESİZ DEĞİLİZ KENDİMİZ YAPABİLİRİZ

Başbakan Yıldırım, Alman Haber Ajansı’na (DPA) verdiği röportajda Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, Afrin harekatı başladıktan sonra Türkiye’ye verilen tankların modernizasyonuna dair sözlerini değerlendirdi. hakkında Yıldırım, “Bu noktada biz çaresiz değiliz. Almanya verirse ne ala, memnun oluruz ama bizim alternatiflerimiz her zaman var. Kendimiz de yapabiliriz” ifadesini kullandı. Yıldırım, Alman tanklarının Suriye’deki harekatta kullanılmalarının yasal olarak sorun teşkil etmediğini belirterek, “Gayet tabii ki kullanacağız. Biz bunları bu günler için aldık. Ülkemize yapılan saldırılarda bu silahları kullanmayıp ne zaman kullanacağız” diye konuştu.

Altay’da işbirliği

Almanya’nın Türkiye’de yapılması planlanan “Altay” tanklarının üretimine iştirak etmesini de dilediğini ve bu iş birliğinden her iki tarafın da fayda sağlayacağını kaydeden Yıldırım, “Daha fazla Almanya’ya getirir çünkü makineler Almanya’dan geliyor. Önemli aksamlar Almanya’dan geliyor. Daha basit parçalar Türkiye’de yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu. AA