Siyaset ‘Tek yöntem Esad ile görüşmektir’

‘Tek yöntem Esad ile görüşmektir’

26.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suriye ve Irak’a sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin süresinin iki yıl daha uzatılmasını öngören tezkere, İYİ Parti grubunda yapılan özel toplantıda değerlendirildi. Toplantıya, grup başkanvekilleri, genel başkan yardımcıları ve milletvekilleri katıldı.

‘Tek yöntem Esad ile görüşmektir’

BAHAR ATAKAN Ankara - Toplantıda, “Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğü politikası kapsamında, Suriye ve bölgenin sorunlarının çözümü için Türkiye ne yapabilir” sorusu ele alındı. Toplantıda tezkereye “evet” deme kararı alınadığı ancak milletvekillerinin kendi görüşleri doğrultusunda oy kullanabileceği kaydedildi. İYİ Parti kurmayları, “terörle mücadele etmek için tezkereye ‘evet’ denmesi gerektiğini” belirterek, Türkiye açısından Suriye’nin “güvenli bölge” haline gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Kurmaylar, Irak ve Suriye tezkerelerinin ayrı ayrı gelmesi gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

‘Barışçıl çözülmeli’

Konuyu Milliyet’e değerlendiren Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin orada sıkışıp çocuklarımızın problem yaşamaması için bu tezkereye ‘evet’ diyoruz; gerekçemiz bu. Ancak asıl çözüm, Esad (Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad) ile diplomatik ilişkilere girerek sınırı karşılıklı olarak korumaktan geçecek. Esad’ın gitmeyeceği anlaşıldı şu aşamada. O halde Türkiye sürekli savaş halinde mi olacak? Bizim herhangi bir toprak talebimiz olmadığına göre sadece sınır güvenliği ise konu; bunu çözecek tek yöntem Esad ile gidip görüşerek diplomatik kanallardan, barışçıl yollardan bu sorunu çözmek. Başka hiçbir çözümü yok” dedi.

Esad ile görüşmeye yönelik adım atılacağına ihtimal vermediğini belirten Çıray, “Sayın Erdoğan kişiselleştirdiği için dış politikayı pek ihtimal dahilinde görmüyorum ama olan çocuklarımıza oluyor. Şehitler veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Yazarlar