Siyaset Telefonda üçlü zirve

Telefonda üçlü zirve

22.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

İdlib’de Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gergin süreç ve olası bir göç dalgası Fransa ve Almanya’yı da harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda üçlü görüşme yaparken İdlib’deki süreç ele alındı.

Telefonda üçlü zirve

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada Erdoğan’ın görüşmede, “Suriye rejimi ve destekçilerinin İdlib’deki saldırganlıklarının durdurulması gerektiğini” ifade ettiği belirtilerek, “Cumhurbaşkanımız, insani krizin önlenmesi için somut eylemlerle güçlü destek sağlanması gerektiğini vurgulamıştır” denildi. Libya konusunun da ele alındığı görüşmede, “Tutarlı politikalarla çalışılması” gerektiği Erdoğan tarafından vurgulandı.

‘Putin’den ateşkes istedik’

Brüksel’deki AB zirvesinde konuşan Merkel, İdlib’de ateşkesin sağlanması ve siyasi çözümün bulunması için ısrar ettiklerini belirtti. Rusya ile Türkiye arasında İdlib’e ilişkin çabaların olacağını ve Erdoğan ile Putin’in telefon görüşmesi yaptığını duyduklarını ifade eden Merkel, “Durumun hızlı bir şekilde iyileşmesini umut ediyorum. Macron ve ben siyasi bir yol bulunması yönünde çaba sarf ettik ve buna daha önce de yapılan İstanbul formatında katkıda bulanacağımıza hazır olduğumuzu açıkladık. Umarım bu (toplantı) yapılır” dedi. Aynı zirvede konuşun Macron da “Putin ve Erdoğan’a karşı çok açık konuştuk. Putin’in rolü ve sorumluluğu bulunuyor. Merkel ve bana göre İdlib’deki durum derhal ateşkes sağlayarak çözülür. Bunu Rusya ve Esed rejiminden istedik” dedi.

Haberin Devamı

Zirve önerisi

Macron ve Merkel, önceki gün de Putin ile telefonda görüşmüştü. Putin’e Suriye konulu zirve önerisi getiren, ancak net bir cevap alamayan Macron ve Merkel, dünkü görüşmede de Erdoğan’a bu zirve önerisini tekrarladı ve 5 Mart tarihini önerdi.

Öte yandan Moskova’daki İdlib görüşmelerinden bir sonuç alınamazken Rusya’dan yeni bir heyetin önümüzdeki hafta Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.
Türkiye’nin Suriye konusunda yürüttüğü diplomasi süreci yeni zirve takviminde de belirleyici olacak. Bugüne kadar üç farklı zirve gerçekleşti. “Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi”, “Türkiye-Almanya-Fransa-Rusya Dörtlü Zirvesi” ile “Türkiye-İngiltere-Almanya-Fransa Dörtlü Zirvesi” formatlarında Suriye konulu zirveler gerçekleşirken 5 Mart’ta Tahran’da 6. Türkiye-Rusya-İran zirvesi gerçekleşmesi hedefleniyordu. Zirvenin detaylarının liderlerce yürütülen diplomasi süreci sonunda netleşmesi bekleniyor. 

Yazarlar