Siyaset Terörizme karşı dayanışma şart

Terörizme karşı dayanışma şart

29.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Bölgemiz eli kanlı terör örgütlerinden temizlendikçe huzur istikrar ve ekonomik kalkınma da hızlanacaktır” dedi

Terörizme karşı dayanışma şart

AŞKABAT İHA  - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgesel ve uluslararası işbirliğinin terörle mücadelede hayati önem taşıdığını belirterek “Mücadelemizi terör örgütleri arasında ayrım yapmaksızın sürdürmeliyiz. Bölgemiz PKK, YPG, FETÖ, DEAŞ gibi eli kanlı terör örgütlerinden temizlendikçe huzur istikrar ve ekonomik kalkınma da hızlanacaktır. Terörün her türlüsüne karşı dayanışma içinde hareket etmemiz bu bakımdan çok önemlidir” dedi. Erdoğan, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 15. Liderler Zirvesi’nde konuştu. Zirvenin “Birlikte Geleceğe” temasıyla düzenlendiğini hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi: “ Ortak hedeflerimize ulaşabilmemiz için gerekli yol haritası ‘2025 Vizyon Belgesi’nde yer alıyor. Bugün onaylayacağımız Aşkabat Eylem Mutabakatı’nı da bu doğrultudaki güçlü irademizi vurgulayan bir belge olarak görüyoruz. 8 milyon kilometrekarelik bir alanda yaklaşık 500 milyon nüfusu barındıran coğrafyamızın sunduğu yüksek potansiyelden daha fazla yararlanmalıyız. Ticaret hacmimizi 100 milyar dolar seviyesine çıkartmalıyız. 2025 Vizyon Belgesi’nin de stratejik hedefleri arasında yer alan ticaret anlaşması ECOTA’yı yürürlüğe koymalıyız. Maalesef 17 yıldır uygulanamayan bu anlaşmanın bölge içi ticaretin hak ettiği seviyelere ulaşmasını sağlayacak ana enstrüman olduğuna inanıyorum.”

Haberin Devamı

Ulaşım ağları

Bölgesel ve küresel ulaşım ağlarının öneminin salgın ortamında bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çeken Erdoğan, “Bölgemizde ulaşım altyapısının geliştirilmesi ve modern İpek Yolu’nun canlandırılması gayretlerimiz hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’nin öncülüğünü yaptığı Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi ve Bakü- Tiflis- Kars Demiryolu Hattı bu bağlamdaki çabalarımızın en somut tezahürüdür. Ülkemizle bölgemiz arasında doğrudan karayolu bağlantısı kuracak Zengezur Koridoru’nun da önemi aşikardır” dedi ve Türkiye’de hayata geçirilen projeleri sıraladı.

Terörizme karşı dayanışma şart

‘Afgan ekonomisi ayağa kaldırılmalı’

Erdoğan Afganistan’daki duruma ilişkin olarak da şu değerlendirmelerde bulundu: “Ciddi bir insani ve ekonomik krizle karşı karşıya bulunan Afganistan’da bir an evvel kalıcı barışın tesis edilmesi önemlidir. Ülkenin tüm kesimlerinin beklentilerini karşılayacak bir yönetim anlayışının geliştirilmesi ortak temennimiz ve hedefimizdir. Afganistan’da sağlık, eğitim gibi kritik sektörler dahil temel devlet yapılarının işler halde tutulması yönündeki çabaları destekliyoruz. Tüm bölgemizi etkileyecek bir mülteci krizinin önlenmesi için Afgan ekonomisinin ayağa kaldırılması gerekiyor.”

Haberin Devamı

Azerbaycan’a destek

Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını kurtarmasının bölgede kalıcı barış ve istikrarın tesisinin de kapılarını açtığını vurgulayan Erdoğan, “Azerbaycan’ın bölgede refahın artması için birbiri ardına hayata geçirdiği projeler takdire şayandır. Bu adımlar normalleşme çabalarını destekler. Türkiye olarak bu süreçte Azerbaycan’ın yanında olmayı sürdüreceğiz. Teşkilat olarak da Azerbaycan‘la tam dayanışmada olmamız büyük önem arz ediyor” dedi.

KKTC çağrısı

“Kıbrıs meselesinde Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi çözümün anahtarıdır” diyen Erdoğan “Tüm dost ve kardeş ülkelerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin çözüm vizyonunu ön yargısız bir şekilde değerlendirmesini istiyorum. Teşkilatımızın gözlemci üyesi olan Kıbrıs Türklerinin maruz kaldığı tecridin hafifletilmesine yönelik spor, kültür, eğitim turizm gibi alanlarda ilişkilerin geliştirilmesini teşvik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Aşı müjdesi

Erdoğan, yerli Kovid-19 aşımız TUrkovac için Dünya Sağlık Örgütü’ne acil kullanım onayı için başvuru yapıldığını belirterek, “İnşallah süreç tamamlanınca aşımızı milletimizle birlikte tüm insanlığın hizmetine sunacağız” dedi.

Çelenk gönderdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’de ırkçılığa karşı mücadelenin simge isimlerinden Malcom X’in kızı Malikah Saban Shabazz’ın cenazesine de çelenk gönderdi.