Siyaset Tıkanan projeler için devreye girdi

Tıkanan projeler için devreye girdi

11.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, İzmir’de belediyenin dev projelerinin bakanlıklardaki bürokratik engellere takılması nedeniyle kendisinden randevu isteyen CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile geçtiğimiz hafta sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi.

Tıkanan projeler için devreye girdi

Kocaoğlu görüşmede İzmir’in dev projelerinde yaşadıkları bürokratik sıkıntıları dile getirdi. Hükümetten herhangi bir kaynak istemeyen Kocaoğlu, Yıldırım’a “Kendi kaynağımızla yapacağız ancak projelerimiz bürokraside takılmış durumda. Bu hizmeti İzmirlilere yapıyoruz. Eskiden yüzümüze bakılmazdı, şimdi bir diyalog kanalı yakalandı” diyerek destek istedi. Yıldırım’ın, “Parti ayrımına bakmayız, hizmete bakarız” diyerek Kocaoğlu’na destek sözü verdiği kaydedildi. Kocaoğlu, Yıldırım’ın da girişimleriyle Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yanı sıra TCDD Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, EPDK, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nde giderek en üst düzey bürokratlar ile görüşmelerde bulundu.

Kritik projeler

Edinilen bilgiye göre görüşmelerde, Narlıdere metrosu ana konu olarak ele alındı. Metroların depolamasının yapıldığı arazinin Karayollarına ait olması nedeniyle bu arazi ile ilgili görüşmeler yapıldı. Kocaoğlu, yeni vapurların yanaşması için yapılan iskelelere onay alınması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda, ödenen yüksek hat kirası nedeniyle TCDD’de, Çeşme içme suyu şebekesinin güçlendirilmesi için projelendirilen yeni hat çalışması konusunda izinler için de bakanlıkta temaslarda bulundu.

Kocaoğlu, İzmir’de bazı dev projeler için uluslararası kredi kuruluşları ile temas kurulduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de borçsuz belediyeler arasında olması nedeniyle kredi almakta sıkıntı olmadığını Yıldırım’a anlattı. Ancak uluslararası kredi için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğine dikkati çeken Kocaoğlu, bu konuda da destek istedi. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile de bu konuyu ele alan Kocaoğlu’na çalışmaların hızlandırılacağı sözü verildiği de kaydedildi.