17.04.2008 - 11:02 | Son Güncellenme:
Temel ELCİVAN/ DUSSELDORF (DHA)
ALMANYA'da Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlamentosu'nun düzenlediği ‘Türk Gecesi'ne katılan TBMM Başkanı Köksal Toptan, TCK'daki 301'inci maddenin kısa süre içerisinde Meclis'ten geçeceğini söyledi.
Toptan, ‘Türk Gecesi'nde gazetecilerin 301'inci madde ile ilgili sorusu üzerine, Slovenya'ya hareket etmeden önce bu maddeyi ilgili komisyonlara havale ettiğini belirterek, “Bugün (dün) AB uyum komisyonunda, muhtemelen Cuma günü de Adalet Komisyonu'nda görüşülecektir. Büyük aksilik olmadığı takdirde, büyük ihtimalle TBMM'den kanunlaşarak geçecek” dedi. 301'inci madde ile ilgili yetkinin Cumhurbaşkanı'na verilmesine muhalefet ettiğinin hatırlatılması üzerine de Toptan, şöyle konuştu:
“Kanuna muhalefet söz konusu değil. Şimdi burada gazeteci arkadaşlardan bir şikayetimi söylemek istiyorum. ‘Parti içerisinde değişik fikirler yok' diye şikayet ediliyor. Değişik fikir çıktığı zaman da ‘çatlak sesler' olarak değerlendiriliyor. Biz de ne diyeceğimizi şaşırıyoruz. Ben düşüncemi söyledim. Burada tartışılan üç tane makam var. Bu yetkinin Adalet Bakanlığı'na mı, TBMM'ye mi yoksa Cumhurbaşkanlığı'na mı verilmesi tartışılıyor. Ben Adalet Bakanlığı’na verilmesinin teklif bakımından daha doğru olacağını düşündüm. Aksi düşünenler de var. En doğru kararı, ilgili komisyonlar ve genel kurul verecektir.”
TBMM Başkanı Köksal Toptan, AB kurumlarının parti kapatma ile ilgili bildiri hazırlığında olduğu yolunda öne sürülenler ve AKP hükümetinin bu konudaki rolü ile ilgili soru üzerine, “u konuyla ilgili basına yansıyanlardan haberim yok. AB Komisyonu Başkanı, hükümet partisi milletvekillerinden biri kendisine parti kapatmayla ilgili bildiri yayımlamasını istediklerini, hatta bunu temin edebilmek için parlamento başkanının kendisini Türkiye'ye davet edeceğini söyledi. Benim bu gelişmelerden haberim yok. Benim tarafımdan ve TBMM tarafından AB Komisyon Başkanı’na yapılmış bir davet de yok” dedi.
Toptan, AB ve ABD'nin parti kapatma konusunda Türkiye'ye siyasi baskı uyguladığı dyolundaki düşüncelere katılmadığını sözlerine ekledi.
Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlamentosu Başkanı Regina van Dinther tarafından parlamento kapısında karşılanan ve gördüğü sıcak ilgiden dolayı çok mutlu olduğunu belirten Köksal Toptan, eşi Saime Toptan, Almanya'da master yapan kızı Tuna Toptan ve kendisine eşlik eden 5 milletvekili ile Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Parlamentosu milletvekillerini parlamento locasından selamladı. Toptan'ın selamlamasına karşılık parlamentoda bulunan milletvekilleri ayağa kalkarak kendisini selamlayıp, alkışlarla yanıt verdi.
Toptan, Parlamento Başkanı Regina van Dinther ile kısa görüşmenin ardından kendisi ve beraberindekiler için verilen akşam yemeğine katıldı. Yemeğin ardından Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Parlamentosu tarafından düzenlenen Türk Gecesi'ne geçilirken, geceye Köksal Toptan ve heyetinin yanısıra Regina van Dinther ile yaklaşık 184 Alman parlamenter, Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Olcay, Essen Başkonsolosu Hakan Akbulut, Türkiye Araştırmaları Vakfı Başkanı Faruk Şen ve Türk- Alman sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda temsilci ve işadamları da katıldı.
Türk yemeklerinin sergilendiği ve sahneye Türk Bayrağının asıldığı gecede, Türk sanatçılar da Türk müziklerini seslendirdi. Yaklaşık 700 davetlinin hazır bulunduğu gecede konuşma yapan ve geçen hafta İstanbul ziyareti sırasında kendisine hediye edilen lale figürlü kolyeyi takan Regina van Dinther, şöyle konuştu:
“Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nden gelen önemli misafirlerimizin ziyareti tarihi bağları kanıtlamamıza, dostluk ilişkilerimizi derinleştirmemize ve her şeyden önce de dost bir ülkeyi onurlandırmaya fırsat vermektedir. Bu nedenle eyalet parlamentosunda Türk Bayrağının dalgalanmasına çok seviniyorum. TBMM Başkanı’nı selamlamak benim için hem onur hem de büyük bir sevinç.”
Toptan ise, Düsseldorf'a Regina van Dinther'in kendisini ‘Türk Gecesi'ne davet etmesi nedeniyle geldiğini, kendilerine gösterilen sıcak ilgiden memnun olduğunu bildirerek teşekkür etti. Türkiye'nin Almanya ile tarihten gelen dostluğu bulunduğunu vurgulayan Toptan, bu dostluğun 1962'de Türkiye'den ya göçün başlamasıyla derinleştiğini söyledi. Almanya'da yaşayan Türkler'e “Yaşadığınız ülkeye entegre olun, çocuklarınızın eğitimine çok önem verin ve ana dillerini öğrenmeleri içinde üzerinize düşen görevleri ihmal etmeyin” diyen ve Türkiye'nin AB ilişkilerine değinen Toptan, şöyle devam etti:
“Sevgili Alman dostlarımız, çok açık ve çok net, Türkiye AB üyeliğini arzulamaktadır. Üye olan ülkelerin bir kısmının bile hala gerçekleştiremediği Kopenhag kriterlerini, Türkiye 9 uyum paketi çıkartmak suretiyle 2 yıl içerisinde hayata geçiren bir ülkedir. Yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı biliyoruz. Zorluk ve eksiklerimizi de biliyoruz. Eksikleri tamamlamak için de hükümet büyük gayret gösteriyor. Türkiye'yi özel statüde AB’nin bir kenarında tutsak daha iyi olur gibi sözleri, kesinlikle kabul etmeyiz.”