Siyaset Trump ‘YPG’ye silah verilmeyecek’ dedi

Trump ‘YPG’ye silah verilmeyecek’ dedi

25.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefon konuşmasına ilişkin açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Trump, net bir şekilde talimat verdiğini ve bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini söylemiştir” dedi

Trump ‘YPG’ye silah verilmeyecek’ dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesine ilişkin olarak, “Trump net bir şekilde talimat verdiğini ve bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini, bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir” dedi. Çavuşoğlu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Leonard She Okitundu ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Çavuşoğlu, Erdoğan ile Trump arasındaki telefon görüşmesine ilişkin olarak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

İRAN DA KARŞI ÇIKTI: Biz nasıl Soçi’de YPG’nin ulusal diyalog kongresine katılmasına karşı çıktıysak ki İran da bu konuda karşı çıkmıştır. Yani oradaki açıklamayı gördünüz, terör örgütlerinin burada yer almaması gerektiği özellikle Suriye’nin sınır bütünlüğüne saygı duymayan, buna karşı olan grupların da bu kongrede yer alamayacağını net bir şekilde zaten belirttik. Kimlerin katılacağı konusunda üç ülke birlikte istişare edecek, birlikte karar verecektir. YPG’nin böyle bir oluşumda yer almaması gerektiğini sayın cumhurbaşkanımız Trump’a da iletmiştir.

BU SAÇMALIĞA SON VERİLMELİ: Bizim ABD ile ilişkilerimizi olumsuz anlamda en çok etkileyen konulardan birisi ise FETÖ ve diğer konuların yanında, ABD’nin YPG’ye vermiş olduğu silahlardır ve en son bazı zırhlı araçların da verildiğini gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız bu rahatsızlığını bir kez daha sayın Trump’a iletmiştir. Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdiğini ve bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini, bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir. Ve konuşmanın ileriki aşamalarında bir kere daha kapatmadan önce bu sözünü teyit etmiştir, net bir şekilde generallere ve ulusal güvenlik danışmanına talimat verdiğini ve bundan sonra herhangi bir silahın verilmeyeceğini Trump, Sayın Cumhurbaşkanımıza net ifadelerle söylemiştir.

Haberin Devamı

UYGULAMADA GÖRMEK İSTİYORUZ: Elbette biz bu ifadelerden memnuniyet duyduk. Nasıl YPG’ye bugüne kadar silah verildiğinde rahatsızlık duyduysak ve bu silahların nasıl kullanıldığı PKK’nın eline nasıl geçtiği YPG’li teröristlerin Suriye sınırımızdan içeriye nasıl sızmaya çalıştıkları ve hangi silahlarla yakalandıkları ve içeriye nasıl girdikleri net bir şekilde elimizde belgelerle mevcuttur. Bu örgüte bundan sonra silah verilmeyeceği sözünün net bir şekilde verilmesi bizi memnun etmiştir. Bunu uygulamada da tabii ki görmek istiyoruz.

Vize konuşuldu

Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Diğer ikili konular da samimi bir şekilde görüşülmüştür. Esasen sayın cumhurbaşkanımızla Trump arasında hem bir yakın dostluk var hem de sık sık telefonda görüşüyorlar. Artık vize sorununun tamamen kaldırılması konusundaki düşüncesini de Sayın Cumhurbaşkanımız, Trump’a iletmiştir. Böyle gereksiz bir problemin iki ülke arasında olmaması gerektiğini tekrar vurguladık.”