Siyaset ‘TÜİK devlet kurumu olmaktan çıkmıştır’

‘TÜİK devlet kurumu olmaktan çıkmıştır’

04.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu, dün randevu talebini kabul etmeyen TÜİK yönetimini, kurum binası önünde açıklama yaparak eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “TÜİK, bir saray kurumu haline dönüşmüştür” dedi. Bakan Süleyman Soylu Kılıçdaroğlu’nun tavrını “mekân basma” olarak nitelendirdi.

‘TÜİK devlet kurumu olmaktan çıkmıştır’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK’in enflasyon rakamını açıklamasının ardından Twitter’dan, “TÜİK’ten randevu istedim, vermediler. Saat 11.00’de geliyorum, haberiniz olsun” mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı, belirttiği saatte ekenomi kurmaylarıyla birlikte TÜİK’in önüne geldi. Ancak “randevusuz” oldukları için heyetin içeri girişine izin verilmedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, görevlilere “TÜİK ziyarete kapalı mı?” diye sordu. Görevlinin, “Bize randevunuz olmadığı söylendi. Randevusuz misafir alamıyoruz” yanıtı üzerine Özkoç, “TÜİK’in kapılarını vatandaşa kapatıyor musunuz” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke de TÜİK’in internet sayfasında “Bilgi talepleri için Ankara’da bulunan Merkez Teşkilatı’na gelinebilir” yazdığını belirterek,  “Bu kapsamda halk adına bilgi almak üzere, randevu alınmasına dair bir ibare de yok. İnternet sitenizde yazdığı şekilde geldik” diye seslendi. İçeri alınmayaklarının anlaşılması üzerine Kılıçdaroğlu, TÜİK önünde yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Görülmedik bir tablo’

“Bu kurumun rakamları 84 milyon vatandaşımızı ilgilendirmekte. Dün (perşembe) TÜİK Başkanlığı’ndan randevu istedik. Buraya sağlıklı ve tutarlı bilgiler almak için geldik. Randevu verilmediğini, kabul edilemeyeceğimizi ifade ettiler. Biz de kendi internet sitelerinde yazılı olan davete uyarak geldik ve bilgi almak istedik. Devletin sahip olduğu bilgiler ve bu bilgilerin nasıl toplandığına ilişkin açıklamalar Ana Muhalefet Partisi’ne yapılmak istenmiyor. Böylesine bir tabloyu Cumhuriyet tarihinde hiç görmedik. Açıklanan aylık enflasyon 3.51, yıllık enflasyon 21.31. Bu rakamlar güven vermiyor. Burası güven vermediği için bir grup akademisyen de tahmin yapıyor. Onlar yıllık enflasyonu yüzde 58.63 buluyor.

CHP’nin genel başkanı olarak milyonlarca işçinin, emeklinin, memurun hakkını korumak benim temel görevimdir. Eğer TÜİK rakamları küçültüyor, bu rakamları kamuoyuna doğru diye paylaşıyorsa bu şu anlama geliyor: ‘Memura, işçiye, emekliye daha az vereceğim.’ ‘Bir de kalkınmadan hiç pay vermeyeceğim’ diyor. Soracaktık onlara; ‘Bu verileri nereden aldınız, kimlerden aldınız, hangi mağazalardan aldınız?’ TÜİK, bir devlet kurumu olmaktan çıkmış bir saray kurumu haline dönüşmüştür. TÜİK’te çalışan arkadaşlar şunu unutmasınlar; saray memurları ayrı, devlet memurları ayrı. Ben devlet memurlarına sesleniyorum; görevinizi, dürüstlükle yapın.  Eğer devleti oluşturan kurumlar; bilgilerle halkı yanıtlıyorsa, talimatla görev yapıyor, kendi internet sitelerindeki çağrılara bile uymuyorlarsa kendileri suçludur. Açıkça ifade edeyim, suçludur.”

Haberin Devamı

‘Mekân basma’ benzetmesi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kılıçdaroğlu’na tepki gösterirken, “Devlet kurumları muhalefetin siyasi rant sağlayıp şov yapacağı mekanlar değildir. Zorbavari yaklaşımlarla Türkiye’nin kurumlarını tehdit eden ve yıpratmaya çalışan Kılıçdaroğlu ve şürekası kimlerin çıkarlarına hizmet ediyor? Ülkemizin ve milletimizin çıkarına olmadığı kesin” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter’dan Kılıçdaroğlu’na tepki gösterdi. Soylu, “Kılıçdaroğlu, suç ve suç örgütleri ilişkisiyle, o iklimin ve sözlerin etkisiyle siyasi tarihimizde görülmeyen yöntemlere başvuruyor. Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı, PKK, DHKP-C ve organize suç örgütlerine özenip, mekân basmaya gitmez.” mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da “Ana muhalefet liderinin her kurumdan randevu istemesi tabiidir. Kurumlar, programlarına/takvime göre gereken hassasiyeti gösterir, göstermelidir. Ancak adeta ‘mekân basmaya gidiyorum’ edasıyla hareket etmek, devlet adabına yakışmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Soylu’nun mesajına, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Utanmazlıkta sınır tanımayan Süleyman Soylu… Milletin hakkını aramak için Merkez Bankası’na da gideriz, TÜİK’e de gideriz. Söz konusu olan milletin rızkıdır. Suç örgütü ile ilişki arıyorsan mafyayla, uyuşturucu baronlarıyla, kara para aklayıcılarıyla ilişkine bak!” paylaşımıyla tepki gösterdi. Grup Başkanvekili Engin Özkoç da, “Milletin temsilcilerini terör örgütleriyle yan yana getirenlerden İçişleri Bakanı olmaz” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak, Twitter hesabından Kılıçdaroğlu’nun, TÜİK’e alınmamasına tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Öztrak, “Bugün Türk demokrasi tarihi açısından utanç duyulacak bir gün yaşandı. Bu ülkenin 11 milyon 354 bin 190 yurttaşın oy verdiği Ana Muhalefet Partisi’nin liderine devletin resmi istatistik kurumunun kapıları açılmadı. Devlet kurumlarındaki çürüme ve çöküş bir kez daha gözler önüne serildi” diye konuştu.