Siyaset ‘Türk-Alman işbirliğinin geleceği parlak olacak’

‘Türk-Alman işbirliğinin geleceği parlak olacak’

29.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski Cumhurbaşkanı Gül, Ortadoğu’daki siyasi sorunlar çözüldüğünde ülkelerin yeniden inşası ve kalkınmasında Türk-Alman işbirliğinin daha da önem kazanacağını belirtti

‘Türk-Alman işbirliğinin geleceği parlak olacak’

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Alman iş adamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya ve ortaklıklar kurmaya davet ederek Türk-Alman ticari-ekonomik iş birliği ve ortaklığının parlak bir geleceği bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Almanya’nın Schwabisch Hall kentinde, “Orta Ölçekli İşletmeler Dünya Ticaret Liderleri Zirvesi”ne katılan Gül, Türkiye’nin yeni reform programı hakkında kapsamlı bilgi verdi.

Gül, Ortadoğu’daki siyasi kaos, terörizm ve sığınmacı sorunlarının Türk ve Alman çıkarlarını ilgilendirdiğini, bu sorunların hatalı biçimde din, teoloji ve mezhep çatışması olarak sunulduğunu ancak esasında tüm bunların siyasi nitelik taşıdığını belirtti. Bu sorunların çözümü yönünde bazı ilerleme işaretlerinin bulunduğuna atıfta bulunan Gül, “Bu eğilimi herkesin desteklemesi gerekir. Sorunlara bulunacak çözümler adil, gerçekçi ve uygulanabilir olmalıdır. Siyasi ve diplomatik araçlar kullanılmalı ancak gerektiğinde askeri opsiyona başvurulmalıdır. Mevcut sorunlar çözüldüğünde bu ülkelerin yeniden inşası ve kalkınması için ekonomik aktörlere rol düşecektir. Bu bağlamda Türk-Alman işbirliği daha da önem kazanacaktır. Almanya’nın Türk işadamları ve firmalarının vize ve karayolu kotası ve ücretleri gibi sınırlamaları kaldırması bu işbirliğini olumlu etkileyecektir’’ diye konuştu.

Haberin Devamı

Wulff’tan özeleştiri

Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff da yaptığı konuşmada, 2016 yılının birçok sorun için kader yılı olacağını belirterek, 500 milyonluk Avrupa’nın 3 milyon sığınmacıyı kabul edememesinin Avrupa’nın karnesinin zayıf olduğunu gösterdiğine işaret etti. Gül ve Wulff, toplantının ardından Mercedes Müzesi, Mevlana Camisi Derneği’ne de ziyaretlerde bulundu.