Siyaset ‘Türkiye darbe devrini kapattı’

‘Türkiye darbe devrini kapattı’

02.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

26. Dönem 2. Yasama Yılı dolayısıyla Meclis’teki ilk tören Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Anıta çelenk bırakılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından TBMM Başkanı  İsmail Kahraman TBMM Başkanvekili HDP İstanbul Milletvekili Buldan’ın yanına giderek “Hacca gittim, sizin için dua ettim” dedi.

‘Türkiye darbe devrini kapattı’

Buldan da “Allah razı olsun” karşılığını verdi. Daha sonra TBMM Genel Kurulu, Kahraman başkanlığında toplandı. Kahraman, 26. Dönem 2. Yasama Yılı açılış konuşmasında darbe girişimini lanetledi.
İkinci Gazi unvanı
Kahraman, şunları kaydetti: “İstiklâl harbimizde düşman toplarına karşı göğsünü siper eden, dünyada harp idare eden ilk Meclisimiz ‘Gazi Meclis’ unvanını almıştı. Bizler de topyekun Meclis olarak üzerimize atılan bombalar altında, milletimizin verdiği egemenliği koruma görevimizi yerine getirerek ikinci defa ‘Gazi Meclis’ unvanına sahip olduk. Demokrasi nöbetleri ile millet darbeyi yendi. Türkiye artık darbe devrini kapattı.”

26. Dönem 2. Yasama Yılı dolayısıyla Meclis’teki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi, anıta çelenk konuldu.

Yeni anayasa ve iç tüzük

16 Temmuz günü Meclis’te yapılan olağanüstü toplantıya grubu bulunan dört partinin de katıldığını ve ortak bildiri yayımlandığını anımsatan Kahraman, büyük ve örnek bir dayanışma örneği sergilendiğine işaret etti. Kahraman bu birlik ve beraberlik ruhunun Yenikapı’daki miting ile taçlandığını söyledi. Kahraman, bu konuda dört siyasi partinin de uzlaşma kültürünü yaşatıp, verimli bir yasama yılı geçirilmesine katkı sunacaklarına inandığını belirtti. Kahraman, şu görüşlere yer verdi: “Bütünlüğünü kaybetmiş bir Anayasa daha fazla Türkiye’yi taşıyacak durumda değildir. Yeni anayasa yapılması konusu toplumumuzun beklentisi ve bütün partilerimizin milletimize taahhüdüdür. Bunun yanında Meclis çalışmalarını düzenli hale getirecek yeni bir iç tüzük tanzim etmemiz gerekmektedir. Meclis kanun üretim merkezi değildir. Başka görevlerimiz de var.”