Siyaset Türkiye dikta yönetimine gidiyor

Türkiye dikta yönetimine gidiyor

17.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu, “17 Aralık operasyonundan sonra yasa değiştirilip ‘somut delile dayalı hukuk’, 17 Aralık bitince ‘makul şüpheye dayalı hukuk’ getiriliyor” dedi.

Türkiye dikta yönetimine gidiyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, demokrasiden vazgeçme gibi bir iradenin açıkça beyan edildiğini belirterek, “Bu vahim tabloyu değiştirmek bizim elimizde. Sağ-sol, ileri-geri demeden demokrasi, özgürlük, kadın erkek eşitliği, laik, demokratik, sosyal hukuk devleti, uygar toplumun bir parçası olmak isteyen bütün yurttaşlarımı CHP çatısı altına bekliyorum” dedi. Kılıçdaroğlu, “Süratle Türkiye bir dikta yönetimine doğru gidiyor” uyarısında bulundu. Kılıçdaroğlu, Ankara’da bir otelde, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) üyeleriyle “Türkiye’ye Yön Verenler” toplantısında bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

SÜRATLE DİKTA YÖNETİMİ: Birisi söyleyecek, parlamento ona göre yasa çıkaracak, bu demokrasi değildir. Demokrasi güç ayrılığı ilkesini benimsemek demektir. Bana oy veren ‘milli irade’, vermeyen ‘milli irade değildir’ anlayışı demokrasi değildir. Süratle Türkiye bir dikta yönetimine doğru gidiyor. Basını özgür olmayan bir ülkenin halkı da özgür olamaz, haber alma hakkını kullanamaz.

TERCİH SİZE AİT: Kişiye, duruma, inanca, kimliğe göre hukuk olmaz. Hukuk evrenseldir. 17 Aralık operasyonlarından hemen sonra yasa değişiyor, ‘somut delile dayalı’ hukuk getiriliyor. Bitiyor 17 Aralık, ‘makul şüpheye dayalı hukuk’ getiriliyor. Eğer siz ‘yapılan yasal düzenlemeler doğru’, ‘makul şüphe doğru’, ‘üstünlerin hukuku olsun’, ‘ne demek AB, bize Ortadoğu yeter’ diyen bir anlayışı benimsiyorsanız, bu düzen devam edecek demektir. ‘Biz hukukun üstünlüğüne inanıyoruz, biz sosyal devletten yanayız. Biz özgür medyadan yanayız’ diyorsanız onun da adresi belli. CHP’nin temel felsefesi budur.

DAR KORİDORA SOKULDU: Türkiye son 10-15 yılda dar bir koridora sokuldu. Siyaset bu koridorda yapılıyor, etnik kimlik, yaşam tarzı, inanç... Birileri çıkıp, ‘etnik kimlik, inanç, yaşam tarzı üzerinden siyaset olmaz’ demiyor. Birisi çıkıp, ‘yasama ve yargı benim için ayak bağıdır’ dediğinde, işadamı, sanatçı çıkıp ‘demokrasi tehlikeye giriyor’ demediyse sorun vardır ülkede. 2015’te seçimler geliyor, demokrasimizi yeniden birinci sınıf demokrasi haline getirmeliyiz.

100 ORHAN PAMUK OLURSA SAYGINLIK ARTAR: Bir değil, 100 Orhan Pamuk olması durumunda ülkenin saygınlığı artar. 100-150 üniversite, dünya sıralamasında ön sıralarda olursa Türkiye’nin saygınlığı artar. Biz saygınlığı neye endeksliyoruz, Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan saraya endekslemişiz. Bütün dünyayı kendimize güldürüyoruz.

ŞANGHAY BEŞLİSİNE ÖZLEM: Türkiye AB’den dışlanıyor. Şanghay Beşlisi’ne özlem duyuluyor. Bu ülkelerin hangisinde demokrasi var? Demokrasiden vazgeçme gibi bir irade açıkça beyan ediliyor. Bu vahim tabloyu değiştirmek bizim elimizde.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’na İran daveti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2 Aralık Cuma günü sürpriz bir akşam yemeğinde İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli ve beraberindeki heyet ile biraraya geldiği ortaya çıktı. Yemekte, İran ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’daki son durum masaya yatırıldı. Alınan bilgilere göre İran’ın Ak Parti’nin Ortadoğu’daki sorunların çözümünde yürüttüğü mezhepçi politikadan duyduğu rahatsızlık, Kılıçdaroğlu’na iletildi. Alınan bilgilere yemekte, “Ortadoğu barışı tesis etmek için Türkiye ve İran işbirliği içinde hareket etmeli” konusunda taraflar mutabık kaldı. Kılıçdaroğlu’nun, “AKP iktidarını komşu ülkelerle biraraya gelmesi gerekiyor. ‘Geri adım atmıyorum’ tavrı yanlış bir tavır. ABD bile artık Suriye rejimi ile görüşüyor. Geri adım atmayan ülkeler Katar ile Türkiye kaldı” yorumunu ilettiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu Tahran’a davet edilirken Hasan Ruhani’nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından İran ile daha yakın ilişkiler kurmaya özen gösteren CHP lideri, 2015 içinde geniş bir heyetle Tahran’a gidebileceğinin mesajını da verdi. Alınan bilgilere göre yemeğe CHP adına Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu ve İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz katıldı. n MERİÇ TAFOLAR Ankara

Haberin Devamı

Karayalçın kararı MYK’dan çıkacak

CHP’de 7 Haziran’da yapılması öngörülen genel seçimlerde aday adayı olmak isteyen il ve ilçe yöneticilerinin istifası için son tarih olarak açıklanan 25 Aralık’a bir hafta kala, boşalan koltukların yarın toplanması öngörülen MYK’da yapılacak atamalarla doldurulması bekleniyor. Bu doğrultuda önceki gün istifasını sunan İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı yerine, eski Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın’ın atamasının bugün yapılması bekleniyor. Aralarında İzmir, Sivas, Adana, Gaziantep il başkanının da bulunduğu çok sayıda il ve ilçe yöneticisinin aday adaylığı için istifasını da bu hafta içinde vermesi, CHP yönetiminin de yeni yönetimleri en geç önümüzdeki hafta belirlemesi öngörülüyor. ( MERİÇ TAFOLAR - Ankara)