Siyaset ‘Türkiye emniyet subabı’

‘Türkiye emniyet subabı’

12.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uluslararası nitelikteki düşünce kuruluşlarından Helsinki Politika Forumu, “Ortadoğu’da fırsatlar ve değişimler” başlıklı toplantısını Van’da düzenlemeyi tercih etti.

‘Türkiye emniyet subabı’

Toplantının katılımcıları arasında Türkiye’den AB Bakanı Ömer Çelik, Van Milletvekili Burhan Kayatürk ile eski CHP milletvekili Faruk Loğoğlu yer aldı. Toplantıya Helsinki Platforum Direktörü Oliver McTernan, AB Delegasyonu Ankara Büyükelçisi Christian Berger’in yanı sıra Mısır, Suudi Arabistan, İsveç, Fransa, İngiltere, Bahreyn, İran, Almanya, Finlandiya ve İtalya’dan temsilciler katıldı.
Van birleşme noktası
Helsinki Politika Forumu, “Helsinki, Londra ve Moskova’daki toplantıların ardından Türkiye’de toplantı yeri olarak Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün girişimleri üzerine Van’ı tercih etti. Kayatürk, açılış konuşmasında forumun kadim şehir olan Van’ı seçmesinin isabetli olduğunu belirterek, “Van, Mezopotamya ile Anadolu’nun birleşme noktası olduğu kadar Ortadoğu ile Orta Asya’nın da birleştiği noktadır” dedi. Bölgede uzun zamandır çalkantılar yaşandığını belirten Çelik de şunları söyledi:
AVRUPA SIKINTIYA DÜŞECEK: Aşırı sağ ve ırkçılık hâlihazırda yükseliş eğilimindeler. Mikro milliyetçilik güçleniyor. Bütün bu dinamikler barışçıl ve kapsayıcı toplumları tehdit ediyor. Ulus devletler çok sayıda hibrid tehdidin saldırısı altında. Terörizm ortak bir tehdit. Bu sorunlar gerektiği gibi ele alınmazsa Avrupa sıkıntıya düşecektir.
TERÖRLE MÜCADELE: Tüm terör örgütlerini yenilgiye uğratmak için hep birlikte çalışmaya ihtiyacımız var. Terörle mücadelemiz DEAŞ’a karşı başarılı oluyor. DEAŞ’a karşı işbirliği yapıldığı gibi PKK, YPG, PYD, FETÖ ve diğer terörist örgütlere karşı da işbirliği yapılırsa bu terör örgütlerinin varlıklarını sürdürmeleri mümkün olabilir mi? Terör örgütleri arasında ayrım yapılamaz. Hepsiyle aynı anda ciddi mücadele gereklidir.
YABANCI SAVAŞÇILAR: Yabancı terörist savaşçılar da ele alınması gereken başka bir önemli sorun. Türkiye bunların hareket etmelerini engellemek için büyük bir çaba sarf ediyor. Geniş çaplı bir uluslararası güvenlik işbirliği olmaksızın bunların engellenmesi imkânsız. DEAŞ’ın ve diğer teröristlerin genel olarak dünyanın farklı yerlerinde tekrar ortaya çıkmalarının engellenmesi oldukça ciddi ve zorlu bir görev olarak karşımızda duruyor.
EN CÖMERT ÜLKE: Türkiye dünyanın 17. en büyük ekonomisidir. Ancak insani yardım ve kalkınma yardımı açısından Türkiye, dünyanın ‘en cömert’ ülkesidir. En cömert çünkü milli gelirimize oranla en yüksek kişi başı yardımı yapmaktayız. Mutlak değerler açısından ele alındığında küresel düzeyde ikinci sırada yer alıyoruz.
TEK BAŞIMIZA YAPAMAYIZ: Bölgemizde barış ve istikrarı yeniden tesis etmek için muazzam bir çaba sarf ediyoruz. Türkiye bölgenin emniyet subabıdır. Ancak bunu tek başımıza yapamayız. Uluslararası toplum bu noktada daha büyük bir rol oynamalı.

‘AB sözünü tutmuyor’

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB Komisyonunun Türkiye’ye Suriyeliler için taahhüt edilen ikinci 3 milyar avroluk fonun devreye gireceği yönündeki açıklamasına ilişkin, “AB’nin fon yönetme ya da sözünü tutma süreci o kadar gerçeklerden kopuk ki 5 yaşındaki çocuklar emeklilik yaşını görene kadar herhalde bu paraların gelmesi söz konusu olmayacak” dedi. Çelik “Sayın Merkel de Sayın Juncker de bu söze sadığız diyorlar ama bu tablonun manşeti herhalde şu olur, AB’de söz ile hakikat arasındaki ilişki kopmuştur” ifadesini kullandı.