Siyaset Türkiye Ermenistan protokolü TBMM'de

Türkiye Ermenistan protokolü TBMM'de

21.10.2009 - 11:49 | Son Güncellenme:

.

Türkiye Ermenistan protokolü TBMMde

Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokoller, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Protokoller, "Türkiye ile Ermenistan Arasında Diplomatik İlişki Kurulmasına Dair Protokol ile Türkiye ile Ermenistan Arasında İlişkilerin Geliştirilmesine Dair Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı" adıyla TBMM Başkanlığına geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bugün öğleden sonra TBMM Genel Kurulunda, protokollere ilişkin bilgi verecek.

Kanun tasarısı, TBMM Başkanlığınca Dışişleri Komisyonuna sevk edilecek.

Tasarı, Komisyonda kabul edilmesi halinde Genel Kurulda ele alınacak.

-PROTOKOLLER-

Haberin Devamı

İsviçre’nin Zürih kentinde imzalanan protokol, özetle, iki ülke arasındaki mevcut sınırın karşılıklı olarak tanınmasını öngörüyor.

Protokol çerçevesinde Türkiye ile Ermenistan, gerek ikili, gerekse uluslararası ilişkilerinde, "eşitlik, egemenlik, diğer ülkelerin iç işlerine müdahale etmeme, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı" ilkelerine saygılı olacak.

İki ülke protokolle ayrıca, aradaki mevcut sınırı uluslararası hukukun ilgili antlaşmalarında tarif edildiği şekliyle karşılıklı olarak tanıyarak, ortak sınırın açılmasını kararlaştırıyor.

Protokole göre iki ülke, terörizmin tüm biçimlerini, şiddeti ve aşırıcılığı kınayarak, bu tür eylemlerin teşvikinden veya müsamaha görmesinden kaçınmayı ve teröre karşı mücadelede işbirliğine gitmeyi taahhüt ediyor.