Siyaset Türkiye’nin sabrı tahammülü bitti

Türkiye’nin sabrı tahammülü bitti

06.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Menbiç konusunda Türkiye’nin sabrının taştığına dikkat çeken Oktay, ABD’nin İran’a karşı yaptırım kararına “Bir ülkenin yaptırım kararlarına tüm ülkelerin uymasını beklemek adil değil’ dedi.

Türkiye’nin sabrı tahammülü bitti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Menbiç’e yönelik olası harekat konusunda “Türkiye’nin artık bu sorunları erteleme sabrı da tahammülü de kalmamıştır” dedi. AA Editör Masası’na konuşan Oktay, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Oktay’ın açıklamaları özetle şöyle:

Haberin Devamı

İRAN KOMŞUMUZ: ‘BM 5’ten büyüktür’ diyoruz. Bir ülkenin çıkarları doğrultusunda oluşturduğu yaptırım kararlarına tüm ülkelerin uymasını beklemek anlamlı ve adil değil. İran bizim komşumuz. Türkiye’ye baktığımızda petrol, enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke. Türkiye’nin ‘A ülkesinin, B ülkesiyle ilişkisi bozuldu, ben doğal gaz alayım mı, almayım mı?’ diye bir politikası olamaz. Ahlaki boyut da var Türkiye’nin duruşunda. Komşumuz, enerji alanında derin ilişkilerimizin olduğu bir enerji arzını sağlayan bir ülkeyle bir günde bizim her şeyi kesme şansımız yok.

BRUNSON YAPAY GÜNDEMDİ: ABD ile sorun rahip Brunson sorunu değil. Bu, yapay bir gündemdi. Bakanlara uygulanan yaptırım da yapay gündemdi. Dolayısıyla anında mütekabiliyet ilkesiyle cevap verdik. Bir taraftan Rusya ile çok sıkı, yakın ilişkilerimiz var, İran’la da aynı şekilde ama diğer tarafta hem Türkiye’nin, hem bölgenin hem de bölgedeki masum insanlara zarar veren yaklaşımı gördüğümüzde Türkiye tavrını koymuştur.

Haberin Devamı

TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI: Menbiç olayında ilk başta ABD, PKK’nın veya YPG’nin varlığına müsaade edilmeyeceği sözünü vermişti. Çözüm hep bir sonraki aya, yıla ertelenmiştir. Türkiye’nin artık bu sorunları erteleme sabrı da tahammülü de kalmamıştır. Türkiye bunu müttefiklerle, muhataplarla konuşarak halletmek istiyor. Ancak halledilmemesi durumunda, kendi göbeğimizi kendimiz kesmesini de biliriz.

MUTABAKAT SAĞLANDI: Menbiç’te PKK, PYD, YPG unsurlarının bu bölgeden tamamen çıkarılması konusunda iş birliği ve mutabakat sağlandı. Ortak devriyeler başladı. Arzu ettiğimiz noktaya ulaşana kadar sürecek. Türkiye’ye karşı tacize ve tehditlere seyirci kalınamaz. Böyle bir istikrarsızlık adası haline dönüştürülmüş bir alanda Türkiye’nin 911 kilometre boyunca tehdit edilmesine müsaade edemeyiz.

GÖZÜMLE ŞAHİT OLDUM: (YPG’nin etnik değişim yaptığı iddiası) O günlerde AFAD’la birlikte oradaydık. Kendi gözleriyle şahit oldum. Tel Abyad, Arapların yoğunlukta olduğu bir bölge. Bir gecede bölgenin boşaltılması, Arapların Türkiye sınırına sürülmesi, sonra demografik yapının değiştirilmesiyle alakalı yerel halkın terörize edilmesidir.

Haberin Devamı

CİHANGİR İSLAM AYNAYA BAKSIN: Bu şahsa nasıl cevap vereyim bilmiyorum, neresinden tutarsınız? Halk, kendi ülkesine sahip çıkmıştır o gece. Eğer batıl dediği bu şahsın milletin kendisi ise aynaya baksın. Ben o gece Çankaya’da sabaha kadar çarpışan arkadaşlardan birisiydim. Üç gün uyumadım. Eğer bu vatandaşın söylediği gibi hareket etseydik kendisi de dahil bugün nefes alacağı bir yer bulamazdı.

ANA SORUN FETÖ: (Ekonomi iyileşecek mi?) Doların bir silah olarak kullanılıyor olması Türkiye’ye karşı yapılan bir şey değil sadece. Bütün dünya rahatsız. Bizim Amerika ile ilişkilerimizdeki asıl sorunumuz, biz 15 Temmuz’u yaşadık, 251 şehidimiz var; bunun katillerinin elini kolunu sallayarak dolaştığı bir ülkeden bahsediyoruz. Bu terör örgütünün elebaşının iadesini istiyoruz.

KAŞIKÇI TALİMATI KİMDEN?: İstanbul’da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayına da değinen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Cinayetin bize yansıdığı andan itibaren güvenlik birimlerimiz, adli birimlerimiz, savcılarımız, istihbaratımız çok ciddi sınav vermiştir. Hiç kimsenin hiçbir şekilde bir operasyonu Türkiye sınırları içerisinde çekemeyeceğinin mesajını vermiştir. Bir cinayet işlenmiştir, bu planlıdır. O zaman planın yapılması emrini, bu cinayetin Türkiye’de işlenmesinin talimatını kim verdi? Biz bunun cevabını arıyoruz. Ceset nereye gitti? Öyle bir planlı yaklaşım ki. Siz bir ülkeye gelirken, herhangi bir şahsa benzeyen birisini getirebilir misiniz?” dedi.