Siyaset Türkiye, Ortadoğu’da tarafsızlığını kaybetti

Türkiye, Ortadoğu’da tarafsızlığını kaybetti

03.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

MYK’ya sunulan ve Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmanın değerlendirildiği dış politika raporunda, Türkiye’nin Ortadoğu barış sürecindeki tarafsız konumunu kaybettiği ve Hamas üzerindeki etkisinin tescillendiği değerlendirmesine yer verildi

Türkiye, Ortadoğu’da tarafsızlığını kaybetti

Hafta ortasında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) sunulan dış politika raporunda Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşma değerlendirildi. Raporda, Mavi Marmara gemisine yapılan baskının ardından Türkiye’nin, “özür”, “tazminat” ve “Gazze ablukasının kaldırılması” koşullarını ileri sürdüğü belirtilirken, anlaşmanın ABD tarafından olumlu karşılandığı, her iki tarafça onaylanmasının ardından İsrail’de iki ülkenin büyükelçiliklerinin çalışmaya başlayacağı anımsatıldı. Raporda, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

ÇOK BÜYÜK TAKTİK HATA: Ambargo ve abluka farklı şeylerdir. Türkiye, bu anlaşmayla Gazze ablukasını tanımıştır. Ambargo ise kısmen gevşetilmiştir. Hükümet yetkilileri, kısmen gevşetilmiş ambargoyu ablukanın kaldırılması olarak sunma çabası içindedirler. AKP, ‘ambargo kalkacak’ diyerek gerçekleşmesi imkansız bir koşul ilan etmiş, sonunda da geri adım atmak zorunda kalmıştır. AKP, bu süreçte çok büyük bir taktik hata yaptı. O da şudur: Mavi Marmara saldırısından sonra BM’de Türkiye’nin isteği ile kurulan Palmer Komisyonu, İsrail’in Gazze’de almış olduğu ambargonun yasal olduğu yolunda hiçbir BM belgesi yokken, bizzat bizim kurdurduğumuz komisyon sonucunda, ambargonun yasal olduğu yayımlandı. Filistin’e daha büyük bir zarar verilemezdi.

Haberin Devamı

GEREKSİZ TAVİZLER: Ortadoğu’daki enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması bu anlaşmanın altında yatan önemli motivasyonlardandır. Türkiye’nin Hamas üzerindeki etkisi tescillenmiştir. Bu, Türkiye’nin Ortadoğu barış sürecindeki tarafsız konumunu kaybettiğini göstermektedir. İsrail’le yapılan anlaşma AKP’nin dış politikası yüzünden ülkemizin gereksiz tavizler verme noktasına sürüklendiğini göstermektedir. Bölgesinde ve dünyada sıkışan Türkiye, bir nefes alma umuduyla daha önce ileri sürdüğü koşullarda çok diretmeden İsrail’le anlaşmaya varmıştır.

TALEP 1 MİLYARDI: Tazminat olarak ödeneceği söylenen 20 milyon doların bir insani yardım fonuna bağışlanıp bağışlanmaması önemlidir. Sira Netanyahu’nun Türkiye’ye resmen tazminat ödemek yerine bir Türk vakfına yardım yapmakla yetineceğine ilişkin haberler İsrail basınında yer almaktadır. Ayrıca, tazminat konusunda İnsani Yardım Vakfı’nın talep ettiği miktarın 1 milyar dolar olduğunu da unutmamak gerekir.

VAHİM DURUMU GÖSTERİYOR: İki tarafın, NATO ve BM gibi uluslararası platformlarda birbirlerinin çıkarlarına zararlı addedilen şekilde hareket etmekten geri durmayı taahhüt edeceklerine ilişkin haberler doğru ise, bu Türkiye’nin Filistin Devleti’nin kurulması için uluslararası platformlarda sürdürülen mücadeleye destek vermemesi anlamına gelebilir. Bir zamanlar Ortadoğu barış görüşmelerinin tarafsız, arabulucu ve saygın aktörü konumundaki Türkiye, bugün Hamas’ın Türkiye’deki ofislerini açık tutmaya sevinecek noktaya gerilemiştir. Bu anlaşma, AKP’nin Ortadoğu politikasının içine düştüğü vahim durumu göstermektedir.