Siyaset ‘Türkiye ve Rusya aklıselim sahibi yol arkadaşı olmalı’

‘Türkiye ve Rusya aklıselim sahibi yol arkadaşı olmalı’

16.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Rusya’nın sadece Türkiye’nin komşusu değil, istikbale giden yolda dostu ve işbirliği ortağı olduğunu belirterek, “Türkiye ve Rusya karşılıklı olarak ‘aklıselim sahibi yol arkadaşları’ olmalı” dedi.

‘Türkiye ve Rusya aklıselim sahibi yol arkadaşı olmalı’

 

Şentop, TBMM’de düzenlenen “16 Mart 1921 Moskova Antlaşması’nın 100. Yıl Dönümünde Türk-Rus İlişkileri” konulu panelin açılışında konuştu. Şentop’un konuşmasından önce, bugüne kadar tek kare fotoğraf ile hatırlanan Moskova Antlaşması’nın tarihi görüntüleri yayınlandı. Şentop, görüntülere ilişkin, “Bizi tam bir asır öncesine götüren görüntüler, siyasi veya tarihi mülahazaların ötesinde, o zamanın ruhunu bugüne taşıyan görüntülerdir” ifadelerini kullandı. Türkiye-Rusya ilişkilerinde 2000’li yılların, ivmenin arttığı ve iş birliğinin çeşitlendiği bir dönem olduğunu söyleyen Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin arasında sıkı ilişkiye dikkati çekti. Mevcut iş birliğini önümüzdeki dönemde daha da güçlendirmek için gerekli adımları atmakta kararlı olduklarını kaydeden Şentop, Türkiye-Rusya iş birliğinin bölgesel ve uluslararası meselelerde de anahtar rol oynadığının altını çizdi. Panelde; Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, Türk-Rus Toplumsal Forumu Eş Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksei V. Erkhov konuşma yaptı.

Haberin Devamı

‘Gergerlioğlu için AYM kararı beklenmeyecek’

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun kesinleşen yargı kararıyla ilgili fezlekesine ilişkin, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan bireysel başvurunun sonucunu beklemenin söz konusu olmadığını söyledi. TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şentop’a, “Meclis, AYM’ye yapılan bireysel başvurunun sonucunu bekleyecek mi?” sorusu yöneltildi. Şentop, “Bunu daha önce Sayın (Enis) Berberoğlu çerçevesinde konuşmuştuk. Anayasa’ya göre kesin hüküm bağlayıcıdır ve onun gereği yerine getirilir. AYM’ye bireysel başvurunun sonucunu beklemek söz konusu değil” yanıtını verdi.