Siyaset Türkiye'den AB ilerleme raporu tepkisi

Türkiye'den AB ilerleme raporu tepkisi

14.04.2016 - 15:41 | Son Güncellenme:

AB Bakanı Volkan Bozkır,"Bu raporu yok hükmünde sayacağız. Raporu,AP'ye iade edeceğiz" dedi.

Türkiyeden AB ilerleme raporu tepkisi

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır Avrupa Parlamentosu raporu ile ilgili olarak açıklama yaptı.Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yeni Türkiye Raporu'nda, geçen seneki raporun iade edilmesine yol açan ve Ankara'yı 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını soykırım olarak tanımaya çağıran ifadelere atıf yapılması nedeniyle, bu raporu da yok hükmünde sayacaklarını ve iade edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Bozkır, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Sebastian Kurz ile düzenlediği basın toplantısında, AP'de bugün oylanarak kabul edilen Türkiye Raporu’nda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 1915 olaylarından soykırım olarak bahsedilmesine ilişkin yöneltilen soruya şu şekilde cevap verdi:
“Türkiye olarak tarihimizde hiçbir anla ilgili olarak utanç duyacağımız bir an yok. Bütün arşivlerimiz açık. Bu konunun tarihçilerin karar vermesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. Siyasetçiler tarih yazmamalı. Tarihi olaylarla ilgili siyasi kararlarla sonuçlar çıkarılmamalı."

Bozkır, AP’nin geçen yıl kabul ettiği rapor için de, 1915 olaylarına soykırım şeklinde atıf yapılması durumunda iade edecekleri uyarısını yaptıklarını ve bunun da bu şekilde gerçekleştiğini anımsatarak şöyle devam etti:
“Bu çerçevede geçtiğimiz yıl 1915 olaylarına sözde soykırım referansı yapılması durumunda bu raporu iade edeceğimizi söylemiştik. Maalesef geçtiğimiz yıl raporu yok hükmünde sayarak, iade ettik. Bu yıl da maalesef, aynı referans Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye raporunda yer alıyor. Bütün çabalarımıza, bütün ikazlarımıza rağmen, bu referansın giderilmesi mümkün olmadı. O nedenle bu raporu da yok hükmünde, geçersiz sayacağız. Raporu, daimi temsilcimiz AP’ye iade edecek” diye konuştu. Raporda, "Avrupa Parlamentosu, demokrasiye saygı ve hukukun üstünlüğü konularında yaşanan sapma göz önüne alındığında, Ankara'nın Avrupa Birliği üyeliği için gereken kriterleri ihlalinden derin endişe duyuyor" ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

Raporda, "Avrupa Parlamentosu, demokrasiye saygı ve hukukun üstünlüğü konularında yaşanan sapma göz önüne alındığında, Ankara'nın Avrupa Birliği üyeliği için gereken kriterleri ihlalinden derin endişe duyuyor" ifadesi yer aldı.

İADE SİNYALİNİ OYLAMADAN ÖNCE VERMİŞTİ

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, rapor açıklanmadan önce yaptığı açıklamada şunları söylemişti: "AP raporu her yıl çıkar. Aslında bu komisyonun aday ülkeler ve Türkiye ile ilgili yayınladığı raporlarla ilgili AP’nin görüşünü yansıtır. AB Komisyonu’nun ilerleme raporlarında olmayan unsurların buraya girmesi tabiatıyla doğru olmaz. Geçtiğimiz yıl, eğer parlamentonun Türkiye raporunda bizim kabul edemeyeceğimiz unsurlar olursa bu raporu geçersiz addedeceğimizi, geri göndereceğimizi belirtmiştik."

Haberin Devamı

Türkiye’nin hassasiyetle yaklaştığı belli konular olduğunu vurgulayan Bozkır, "Birincisi, 1915 olaylarının sözde soykırım olarak yanlış şekilde değerlendirildiği bir ifadenin girmesi. İkincisi; PKK terör örgütünün AB terör örgütleri listesinden çıkarılma talebi. Üçüncüsü de Türkiye’nin müzakere sürecinin yavaşlatılması, askıya alınması, Türkiye’ye üye olması için sağlanan fonların kesintiye uğraması gibi bir tavsiyenin bu raporda yer alması bizim kabul edemeyeceğimiz 3 unsur” demişti. Geçen yılki raporda 1915 olayları için soykırım nitelendirmesinin ne yazık ki yapıldığını bununla beraber sunulan diğer iki unsurun reddedildiğini dile getiren Bozkır, yine de soykırım nitelemesi sebebiyle raporu yok hükmünde kabul ettiklerini ve bunu Brüksel’deki AB Daimi Temsilcisi aracılığıyla iade ettiklerini söyledi.