Siyaset ‘Türkiye’nin başarı hikâyesi’

‘Türkiye’nin başarı hikâyesi’

21.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkevi’nin açılışında “Binamız, Türkiye’nin başarı hikayesinin sembollerinden biri olarak hizmet verecek” diye konuştu

‘Türkiye’nin başarı hikâyesi’

NEW YORK AA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu’na katılmak üzere gittiği ABD’de Türkevi binasının açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, ABD’nin New York kentindeki BM binasının karşısında yer alan Türkevi’nin BM nezdindeki daimi temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu’na ev sahipliği yapacağını söyledi.

Haberin Devamı

KKTC New York Temsilciliği’nin de Türkevi’nde faaliyet göstereceğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: “Türkiye, BM’nin kurucu üyelerinden biri olarak uluslararası barışın ve güvenliğin tesisi için gösterilen çabalara aktif katkı sağlıyor. ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyerek çok kutuplu, çok merkezli, çok kültürlü, daha kapsayıcı ve daha adil bir küresel düzeni savunuyoruz. Türkevi binamız, BM’ye, çok taraflılığa, adalete ve barışa olan inancımızın da bir sembolüdür. Türkiye, bu eserle beraber büyüklüğünü, birikimini ve artan gücünü yansıtan bir başyapıt ortaya çıkardı. Büyüyen, gelişen ve güçlenen Türkiye’nin diplomatik ağırlığının ve vizyonunun yeni bir nişanesini işte burada yükselttik. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023’e giden süreçte Türkevi binamız, uluslararası toplumdaki yerimizin de bir yansıması olacaktır.”

Haberin Devamı

‘Kapımız herkese açık’

“Binamız, Türkiye’nin başarı hikayesinin sembollerinden biri olarak uzun bir süre hizmet verecek. ABD’de yaşayan vatandaşlarımıza, soydaşlarımıza yeni bir çatı olacaktır” diyen Erdoğan, şunları kaydetti: “Ülkemizde de sık sık tekrarladığım bir atasözümüzü burada paylaşmak istiyorum. Atalarımız ‘şerefü’l mekan bi’l mekin’ yani ‘bir mekana şeref katan oradaki insanlardır’ diyor. Türkevi’nin de içinde çalışacak, yaşayacak, ziyarete gelecek insanların samimiyetle sahiplenmesiyle, kullanmasıyla, hakkını vermesiyle arzu ettiğimiz konumuna geleceğini düşünüyorum. İşte bunun için Türkevi binamızın kapılarının herkese açık olduğunun altını tekrar çiziyorum.”

Guterres’ten teşekkür  

Açılışta konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise “Türkiye’nin ve Türk toplumunun mültecilere yönelik muazzam cömertliğine bizzat aşinayım. Korunmaya muhtaç mültecilere desteğiniz için size içten teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye’nin başarı hikâyesi’

Çevre dostu bina

Yaklaşık 20 bin metrekare alana sahip yeni Türkevi binası, 171 metre yükseklikle hemen karşısındaki BM binası, yanındaki UN Plaza ve ABD’nin BM Daimi Temsilciliği’nin yanında yer alıyor.

Haberin Devamı

BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu’nun yanı sıra 200 kişilik oditoryum, toplantı ve sergi salonları, 20 araçlık otopark ve üstünde lojmanların yer alacağı Türkevi, birçok hizmeti aynı anda verebilecek.

Türkevi binasının projesi Amerikan mimarlık firması Perkins Eastman tarafından tasarlandı. Baş mimarı Jonathan Stark, Türkiye’ye gidip inceleme yaptıktan sonra projeye son halini verdi. Başta Selçuklu olmak üzere geleneksel Türk mimari motifleri taşıyan, lale şeklinde gökyüzüne yükselen Türkevi Binası, Downtown Manhattan, East River ve Long Island City’den görülebiliyor.

Yağmur sularının biriktirilerek kullanılmasına olanak sağlayan depo sistemi ve yeşil bina kapsamında “Leed Silver” sertifikasına sahip bina, çevre dostu gökdelen özelliği taşıyor.

‘Türkiye’nin başarı hikâyesi’

Guterres ve Johnson’u kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü. Basına kapalı kabul, Türkevi Binası’nda gerekleşti. Erdoğan dün ayrıca İngiltere Başbakanı Boris Johnson’u da Türkevi’nde kabul etti.