Siyaset 'Turpun büyüğü hâlâ heybede'

'Turpun büyüğü hâlâ heybede'

05.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin 1995 Mart'ından bu yana en yüksek üretici, 2002’den bu yana da en yüksek tüketici enflasyon oranını gördüğünü vurgulayan Öztrak, "Tüketici ve üretici fiyatları arasındaki fark 54 puan. Böyle makası hiç yaşamadık" dedi.

Turpun büyüğü hâlâ heybede

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, MYK gündemiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. İktidara sert eleştirilen yönelten Öztrak, özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

SADECE SEYREDİYORLAR: Ülkenin bereketini kaçırdınız. Domates fiyatı yönetiminizde, bir yılda üçe katlandı, rekor kırdı. Marketler 'çıkma meyve' reyonu açtı. Vatandaş ucuz olsun diye çürük meyve peşinde koşar oldu. Bu pahalılığın, bu yoksulluğun sorumlusu kim? Bu ülkede hükümet yok mu? Ülkeyi kim yangın yerine çevirdi? Recep Tayyip Erdoğan! Azdırdıkları hayat pahalılığını sadece seyrediyorlar.

ŞEKERİN TADI KAÇTI: Ramazan öncesinde yeni bir zam yağmuruyla karşı karşıya kaldık. Gelen zamlarla şekerin tadı kaçtı. Şu Ramazan günü iftarda bir tatlı yemek için küçük bir servet ödemek gerekiyor. Mart ayına ait tüketici ve üretici enflasyonu açıklandı. TÜİK’in makyajlı rakamlarıyla bile; son bir yılda tüketici fiyatları yüzde 61, üretici fiyatları ise yüzde 115 arttı. Tüketici ve üretici fiyatları arasındaki fark 54 puan. Böyle makası daha önce hiç yaşamadık. Enflasyonda turpun büyüğü hala heybede. Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’na göre ise Mart ayı enflasyonu, TÜİK’in söylediğinin iki katından fazla, yüzde 143.

Haberin Devamı

ÜÇ HANELİ ENFLASYON: Tüketici enflasyonunda 2002 Ocak ayından, üretici enflasyonunda ise 1995 Mart ayından bu yana en yüksek enflasyonu yaşıyoruz. 27-28 yaşlarındaki gençlerimiz ilk kez, üç haneli enflasyonla tanıştı. Türkiye tüketici enflasyonunda dünyada en yüksek enflasyona sahip 6. ülke oldu. Türkiye’yi en büyük 10 ekonomi arasına sokacaklarını söylediler ama dünyada en yüksek enflasyonu yaşayan 10 ülke arasına soktular.

EL İNSAF: Umudunu yitiren gençlere, internet, sosyal medya ve benzeri alanlardan istifade etmeyi, demli bir çay veya güzel aromalı bir kahve eşliğinde sosyalleşmeyi, dünyayı gezip görmeyi öneriyor. El insaf. Ne yazık ki ülke devlet gibi değil, aile şirketi gibi yönetiliyor. Erdoğan’ın oğlunun devlette resmi bir görevi var mı? Yok. Ama devlet protokolünde ilk sırada..

İNSANLIK SUÇU: (Rusya-Ukrayna savaşı) Sivillerin katledilmesi insanlık suçudur. Şiddetle kınıyoruz. İddialar ciddiyetle araştırılmalı, failler bulunmalı ve mutlaka cezalandırılmalıdır. Savaşın bir an önce diplomasi yoluyla son bulması, hepimizin ortak dileği.

Haberin Devamı

GARANTÖRLÜK UYARISI: Ukrayna ülkemizin de aralarında bulunduğu 8 ülkeyi garantör olarak görmek istediğini söylüyor. Bu 8 ülkenin 7’si NATO üyesi. Ukrayna, NATO üyesi ülkelerin garantörlüğünü sağlayarak, bir şekilde NATO korumasına girmek istiyor. Sarayı uyarıyoruz. Putin ve Zelensky arasında bir fotoğraf verebilmek için, Türkiye’nin başını ileride çok ağrıtacak bu gibi taahhütlerin altına asla girmeyin. Ukrayna bir garantörlük istiyorsa, bunun Birleşmiş Milletler tarafından sağlanması gerekir.

ACEMİ BERBER (Hazine ve Maliye Bakanı 'işler elhamdülillah iyi' dedi. Nasıl yorumlarsanız?) Hep söylüyoruz, başını acemi berbere teslim eden cebinden pamuğu eksik etmesin.