Siyaset Ukrayna için diplomasi trafiği sürüyor

Ukrayna için diplomasi trafiği sürüyor

05.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Ukrayna için diplomasi trafiği sürüyor

ANKARA Milliyet  - İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; görüşmede Türkiye-Almanya ilişkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel konular değerlendirildi. Erdoğan, Türkiye ile Almanya arasında ilişkileri güçlendirmenin ve her düzeyde yakın iş birliğini muhafaza etmenin önemini vurguladı. Erdoğan, Ukrayna’daki savaşın sona ermesine yönelik çabalarını kararlılıkla sürdürdüklerini de Scholz’a anlattı. Erdoğan, dün ayrıca Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, dost ve müttefik Bulgaristan ile mevcut köklü ilişkileri ulaştırma, ticaret ve savunma sanayii başta olmak üzere her alanda daha ileriye taşıma kararlılığıyla hareket ettiklerini ifade etti. Erdoğan ve Radev, Rusya-Ukrayna savaşı ve bölgesel etkilerine dair değerlendirmelerde de bulundu.

Haberin Devamı

Savunma sanayii önemi

Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile de telefonda görüştü. İçinde bulunulan dönemde savunma sanayii alanında iş birliğinin öneminin arttığına işaret eden Erdoğan, Türkiye’ye yönelik askeri malzeme ihracının önündeki engellerin kaldırılmasını beklediklerini dile getirdi. Rusya-Ukrayna savaşına dair de değerlendirmelerde bulunulan görüşmede, Erdoğan, ateşkes sağlanması ve insani koridorların açılması yönündeki girişimlerini sürdürdüklerini belirtti. Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte, doğu-batı güzergâhında Hazar geçişli Orta Koridor’un geliştirilmesine duyulan ihtiyacın daha da arttığına işaret ederek, bu kapsamda Türkiye ile Kazakistan arasında taşımacılık alanında tam serbestinin sağlanması zarureti ortaya çıktığını, bu konuda somut adımlar atmanın faydalı olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile yaptığı telefon görüşmesinde ise Rusya-Ukrayna savaşında barışın tesisi için ellerinden gelen tüm gayreti göstermeye devam edeceklerini dile getirdi.

Ukrayna için diplomasi trafiği sürüyor

Vatandaşla iftar yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, iftarda Ümraniye’de oturan Kılıçaslan ailesinin misafiri oldu. Emine Erdoğan, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “İstanbul’da Kılıçarslan ailesinin iftar sofrasına konuk olduk. Evin güzel kızları Serra, Kübra ve Yüsra ile sohbet ettik. Okul başarıları takdire şayan. İçten misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Ramazan bereketi, sofralarından eksik olmasın” ifadelerini kullandı.

‘Tunus’taki gelişmeler demokrasiyi lekeliyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunus’ta Halkın Temsilcileri Meclisi’nin feshedilmesi ve oturuma katılan milletvekilleri hakkında soruşturma başlatılmasını üzüntüyle karşıladıklarını belirtti. Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “Tunus’taki gelişmeleri demokrasinin lekelenmesi olarak görüyoruz. Seçilmişlerin bulunduğu Meclis’in feshi Tunus halkının iradesine bir darbedir. Türkiye olarak, bu kritik süreçte dost ve kardeş Tunus’un yanında olmaya devam edeceğiz.” TBMM Başkanı Mustafa Şentop da “Seçilmiş parlamentoları ve milletvekillerini, Anayasa ile kendilerine yüklenen görevleri yerine getirmekten men eden her türlü karar veya eylem, Anayasal demokratik düzene yöneltilen bir darbedir” açıklamasında bulundu.