Siyaset Vekillikleri düşebilir mi?

Vekillikleri düşebilir mi?

07.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP’nin Genel Kurul’a katılmama kararı alması, “Vekillikleri düşebilir mi? Ara seçim olabilir mi?” sorularını gündeme getirdi.

Vekillikleri düşebilir mi

TBMM İçtüzüğü’nde, “Bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmazsa devamsızlığı Başkanlık Divanı’nca tespit edilir ve Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderilir” hükmü yer alıyor. Bu durumda, Karma Komisyon, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasındaki hükümlere göre durumu inceleyip rapor hazırlıyor ve rapor Genel Kurul’da görüşülüyor. Üye tamsayısının salt çoğunluğu, milletvekilliğinin düşmesi gerektiğine karar verirse, vekilin üyeliği düşüyor. Milletvekili isterse, Karma Komisyon’da ve Genel Kurul’da kendisini savunabiliyor. Ancak bu yol TBMM tarihi boyunca hiçbir vekil için uygulanmadı. Genel Kurul’un buna rağmen ilk kez bu yolu kullanıp kullanmayacağı tartışılıyor.

Ara seçim tartışması

Bu yolun izlenmesi durumunda ise 28 vekilliğin düşmesiyle TBMM’nin ara seçim yapması gerekeceğinden, ara seçim tartışması başlayacak. 59 vekile sahip HDP’deki isimlerin vekillikleri düşerse, ara seçim ilgili kentlerde yapılacak.
HDP’nin katılmaması Genel Kurul ve komisyon çalışmalarını “yeter sayı” olduğu için etkilemeyecek. Ancak Danışma Kurulu, 4 grubun ortak kararıyla karar alabildiğinden, karar alamaz hale gelecek. Danışma Kurulu’nda çalışma takvimi, gündemin sırasının değiştirilmesi, Meclis’in çalışma kararı alıp vazgeçilmesi ya da tatile girmesi gibi kararlar ancak partilerin ortak kararıyla alınabiliyor. Bu kararlar ancak grup önerisiyle ve TBMM Genel Kurulu kararıyla alınabilecek.

Karara tepkiler

HDPkararı siyaset dünyasında tartışmaya yol açtı. İşte tepkiler:

- Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli: Operasyonlar, ayrışmayı tetikleyen politikalar üreten ve fonksiyonu, terörünün sivil yüzünü temsil etmekten öteye geçemeyen bir siyasi organizasyona yönelik yapıldığı için varolan kutuplaşmanın yumuşamasına katkı sağlayacak. HDP, Meclis çalışmalarında siyasi partilerin fonksiyonunu ifa eder çalışma sergilemediğinden aldıkları karar yasama faaliyetlerinin yürütülmesi ve sistemin işleyişi itibarıyla hiçbir olumsuzluk meydana gelmez.

- Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki: Nasıl durduracaklarmış merak ediyorum. Meclis çalışır. Sataşmalarla, kavgalarla zaten Meclis’i durdurmaya çalışıyorlardı. Bir günde bir kanun maddesini zor geçirir hale geldik.

- Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş: Biz çekilmemeleri gerektiğini düşünüyoruz ama onlar böyle bir şey takdir etmişlerse, kendi takdirleridir. Meclis ve Komisyonlar çalışmalarına devam eder.

- Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: Bu kararları hiçbir anlama gelmiyor, ‘ben oynamıyorum...’, mızıkçılık anlamına geliyor. HDP milletvekillerinin TBMM’ye gelmemeleri Genel Kurul ve komisyonlardaki görüşmelerde olumsuz bir etki yaratmaz.

- TBMM Başkanvekili, AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın: Kanaatim seçilen milletvekillerinin, terörle aralarına bir defa mesafe koyarak Meclis’e devam etmeleri. Olması gereken bu. Ya ‘demokrasi’, ya ‘terör’; Ya ‘siyaset’, ya da ‘Silah’ diyecekler. Böyle bir tercihle de karşı karşıyalar.