Siyaset Veliaht Prens’e Cumhuriyet Nişanı

Veliaht Prens’e Cumhuriyet Nişanı

01.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi’ne Cumhuriyet Nişanı tevcih töreninde, “Tefrikanın, çatışmaların, terörün bölgemizi esir aldığı zor bir dönemde gayretlerinizle barış, istikrar ve huzurun ikamesine destek oldunuz” ifadelerini kullandı

Veliaht Prens’e Cumhuriyet Nişanı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Nayif bin Abdülaziz Al Suud’a dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle Cumhuriyet Nişanı verildi. Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Başbakan Birinci Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif bin Abdülaziz Al Suud’u resmi törenle karşıladı. Karşılamanın ardından Erdoğan ve Muhammed bin Nayif başa başa görüştü. Görüşmede ikili ilişkiler, terörle mücadele ve Suriye başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı. Erdoğan mülteci sorunuyla ilgili Türkiye’nin yaklaşımını ve son gelişmeleri Veliaht Prense anlattı. Bölgede huzur ve istikrar için mutlaka güvenli bölge ve uçuşa yasak bölgenin Suriye’de oluşturulması gerekitğine yönelik mesajlar veren Erdoğan, batı ülkelerinin tutumunu da eleştirdi.

Haberin Devamı

‘Aziz kardeşim’

Erdoğan, Veliaht Prens onuruna dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde öğle yemeği de verdi. Yemek öncesi Veliaht Prense Cumhuriyet Nişanı da verildi. Erdoğan şunları söyledi: “Cumhuriyet nişanı ülkemiz ile mensubu bulunduğu ülke arasındaki dostça ilişkilerin geliştirilmesi ve iki ülke vatandaşlarını birbirine yakınlaşmaların sağlayan özellikle yabancı devlet adamlarına verilen semboldür.

Aziz kardeşim, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesine her daim büyük katkılar sağladınız. İki millet arasında kökünü tarihten, aynı değerleri paylaşmaktan alan dostluk ve kardeşlik bağlarını daha da perçinlediniz. Tefrikanın, çatışmaların, terörün bölgemizi esir aldığı zor bir dönemde bu gayretlerinizle barış, istikrar ve huzurun ikamesine destek oldunuz. Bugün Türkiye Suudi Arabistan ilişkileri ortak çabalarımızla, karşılıklı attığımız adımlarla tarihteki en müstesna günlerini yaşıyor. İki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda gelişmesi, zenginleşmesi, yeni boyutlar kazanması bölgesel ve küresel istikrar için de fırsatlar sunuyor. Ülkemizin içinden geçtiği kritik bir süreçte geniş bir heyetle gerçekleştirdiğiniz bu ziyaret ilişkilerimizin geleceğine dair verilmiş çok anlamlı bir mesajdır. 15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrası milletimiz ve ülkemizle sergilediğiniz dayanışma için bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

Darbe girişimi mesajı

Erdoğan’a “değerli kardeşim” diye hitap eden Veliaht Prens ise her iki ülkenin tüm meselelerde aynı çizgide olmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Veliaht Prens, “Bizler tüm Suudi Arabistan Kraliyeti adına Türkiye’nin bu darbe girişimine karşı zaferle çıkmış olmasından ve bunun başarısızlıkla sonuçlanmış olmasından büyük bir mutluluk duyduğumuzu burada ifade etmek isterim. Allah’a şükürler olsun. Yine ülkemiz Hadim-ül Haremyn Eşşerifeyn (iki şerefli haremin, Mekke ve Medine’nin koruyucusu, hizmetkârı) liderliğinde Türkiye’nin güvenlik ve istikrarına azami derecede önem verdiğini ifade etmek isterim. Cenab-ı Allah ülkelerimizi korusun, güvenlik ve istikrarını daim kılsın” diye konuştu.

Haberin Devamı

Törene Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Maliye Bakanı Naci Ağbal da katıldı.