Siyaset ‘Vize serbestisi yoksa ‘geri kabul’ de yok’

‘Vize serbestisi yoksa ‘geri kabul’ de yok’

24.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Vize serbestisi yoksa ‘geri kabul’ de yok’

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, vizesiz seyahat için müzakerelerin devam ettiği AB ülkelerine net mesaj verdi. Çelik, “Vize serbestisi diyaloğunda ülkemiz, önümüzdeki süreçte AB’den yapıcı ve siyasi olmayan bir tutum sergilemesini beklemektedir” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in soru önergesini yanıtlayan Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 Mayıs 2017’de AB liderleri ile yaptığı görüşmenin, 15 Temmuz sonrasında AB ile yaşanan sorunların aşılması bakımından önemli bir başlangıç olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

12 aylık takvim

Çelik, “Cumhurbaşkanımızın görüşmelerinin akabinde ülkemiz ile AB arasında önümüzdeki dönemde yapılması öngörülen toplantı ve çalışmalara ilişkin 12 aylık bir takvim üzerinde mutabık kalınmıştır. Söz konusu takvim temelinde atılan ilk adım 13 Haziran’da Brüksel’de gerçekleştirilen toplantı olmuştur. 6 Temmuz 2017 tarihinde ise ilk üst düzey temas gerçekleştirilmiş, Avrupa Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ve Violeta Bulc ülkemizi ziyaret etmiştir” dedi. 2017’nin; temmuz, kasım ve aralık aylarında gerçekleştirilen toplantıları anımsatan Çelik, “12 aylık takvim kapsamında gerçekleştirilen her toplantıya ilişkin gerek yapılan ortak basın açıklamalarıyla gerekse de medya aracılığıyla kamuoyu bilgilendirilmiş ve sürecin şeffaflığı sağlanmıştır” ifadelerini kullandı. Çelik, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

‘AB’ye iletildi’

“AB vize serbestisi sürecimizde kalan yükümlülüklere ilişkin yapılabilecek hazırlıklara ilişkin teknik bir çalışma Dışişleri Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülmüştür. Müteakip olarak çalışma planımız Avrupa Komisyonu’na iletilmiştir. Vize serbestisi diyaloğunda ülkemiz önümüzdeki süreçte AB’den yapıcı ve siyasi olmayan bir tutum sergilemesini beklemektedir. Kalan yükümlülükler kapsamında Geri Kabul Anlaşması’nın bütün hükümlerinin vatandaşlarımıza vize serbestisi sağlanmasıyla eş zamanlı olarak uygulanacağı AB tarafına iletilmiştir. Ayrıca biyometrik pasaportlara ilişkin ikinci nesil pasaportlara geçiş 1 Kasım 2016’da sağlanmıştır. Üçüncü nesil pasaportlara ilişkin olarak AB fonlarıyla desteklenen proje ise devam etmektedir. Bu tip pasaportlara bu yıl içinde geçilmesi öngörülmektedir.”