Siyaset WSJ: "Erdoğan Kürtlere kur yapıyor"

WSJ: "Erdoğan Kürtlere kur yapıyor"

02.06.2011 - 11:11 | Son Güncellenme:

Wall Street Journal, Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’da önemli projelere ilişkin verdiği sözlere dikkat çektiği haberinde reform konusunda birçok Kürdün "sabrının tükendiğini", Kürtlerin, belediye başkanları dahil tutuklamalara kızdığını belirtikten sonra "Cumhuriyet Halk Partisi bile, Kürt konularına AKP’den daha uzlaştırıcı bir tutum aldı gibi görülüyor" yorumunu yaptı.

WSJ: Erdoğan Kürtlere kur yapıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır mitingi, yurt dışında da dikkat çekti. Wall Street Journal gazetesi, Erdoğan’ın önemli projelere ilişkin verdiği sözlere vurgu yaptığı haberinde reform konusunda birçok Kürdün "sabrının tükendiğini", Kürtlerin, belediye başkanları dahil tutuklamalara kızdığını belirtti. Gazete ayrıca "Cumhuriyet Halk Partisi bile, Kürt konularına AKP’den daha uzlaştırıcı bir tutum aldığı gibi görülüyor" diye yazdı.

-"TÜRK LİDER KÜRTLERE KUR YAPIYOR"- ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır gezisini, "Kilit seçim öncesi Türk lideri, Kürtlere Kur Yapıyor" başlıklı bir haberde değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan’ın "Kürt oylarını çekmek amacıyla İslam’a çağrılardan, büyük yerel projelere kadar elindeki tüm kozlara başvurduğu" yorumunu yapan gazete, yakın sokaklarda polisin molotof kakteylini taşıyan protestocularla çatışırken Erdoğan’ın miting alanında havaalanı terminalinden futbol stadına değin birçok projenin sözünü verdiğine dikkat çekti.

WSJ, "Kürt bölgelerinde az sayıda sandalyenin el değiştirmesinin" beklenmesine rağmen, seçimlerin kritik önem taşıdığını belirtti. Gazete, partilerin, anayasanın yeniden hazırlanacağı seçim sonrasına iyi konuşlanmış olarak girmek istediklerini kaydetti.

BDP’ni desteklediği bağımsız adaylardan Altan Tan’ın değerlendirmeleri ve PKK liderlerinden Murat Karayılan’ın son açıklamalarına da yer verilen haberde "Birçok Kürdün, durdurulduğunu söylediği hükümetin reform taahhütleri konusunda sabrı tükendi" yorumu yapıldı.

-"BU SEÇİM FARKLI GÖRÜLÜYOR"-

Haberin Devamı

Haberde önceki iki seçimde Diyarbakır’da seçmenlerin yarısına yakın bölümünün AKP’ye oy verdiği anımsatıldıktan sonra "Ancak bu seçim farklı gibi görülüyor" denildi.

WSJ, Kürtlerin, belediye başkanları dahil bölgedeki tutuklamalara kızdığını belirtikten sonra "Geleneksel olarak milliyetçi olan ve bu hafta dokuz yılda ilk kez Diyarbakır’da seçim mitingi yapan Cumhuriyet Halk Partisi bile, Kürt konularına AKP’den daha uzlaştırıcı bir tutum aldığı gibi görülüyor" yorumunu yaptı.

-"’KÜRT SORUNU YOK’ SÖZLERİ OLUMLU KARŞILANMADI"-

Başbakan Erdoğan’ın "Kürt sorunu olmadığını ilan ederek Türk milliyetçi seçmenleri çekme kararının" Kürtler arasında olumlu karşılanmadığı görüşlerine de yer veren gazete, AKP’nin bu seçimde bir miktar Kürt oyunu kaybedeceği tahminlerini de aktardı.

Buna karşın haberde AKP’li aday Galip Ensarioğlu’nun partisinin oy kaybetmeyeceği, oy kazanacağı sözlerine de dikkat çekildi.

Yazarlar