Siyaset 'Yanlış uygulamaya izin vermeyeceğiz'

'Yanlış uygulamaya izin vermeyeceğiz'

01.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

‘Hiç kimsenin eleştirisinden, düşüncesinden dolayı mahkûmiyet almadığı sistemi hep beraber inşa edeceğiz’ diyen Bakan Gül, uygulamaların takipçisi olacaklarını söyledi.

Yanlış uygulamaya izin vermeyeceğiz

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “İfadesinden, düşüncesinden, eleştirisinden dolayı hiç kimsenin hapis cezası ya da mahkûmiyet almadığı bir sistemi hep beraber inşa edeceğiz” dedi. Gazeteci Gürsel’e kelepçe takılmasıyla ilgili “O görüntü gerçekten kabul edilebilir değil” diyen Gül, duruşma salonunda yaşanan etek boyu tartışmasına yönelik “Hâkim, yargı mensubu önündeki dosyaya bakar, vatandaşın, avukatın kılığına kıyafetine değil. Böyle yanlış uygulamalara fırsat vermeyeceğiz ki yargıya leke gelmesin” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

AA’nın Editör Masası’na katılan Gül, Yargı Reformu Stratejisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. “Denetime açık, kamuoyunun önünde şeffaf bir şekilde reformun uygulanmasını, hayata geçmesini takip edeceğiz” diyen Gül’ün, “Kendi çocuğunu görmek için çocuk icralık mı olur? Bunu da kaldırıcı bir düzenlemeyi yapıyoruz” ifadesi dikkati çekti. Gül, özetle şöyle konuştu:

‘Önemli bir devrim’

UZUN TUTUKLULUK: Tutuklulukta soruşturma ve kovuşturma dönemiyle ilgili azami süre var. Belli bir süre belirlenecek. Siz soruşturma, savcılık makamı olarak bu konuda birisi tutukluysa bir an önce mahkemeye çıkması onun en doğal hakkıdır. Bu çok önemli bir devrim. Vatandaşımızın ihtiyacı ve evrensel hukuk ilkelerini Türkiye’de de eksiksiz hayata geçirmek istiyoruz.

Haberin Devamı

İNSAN HAKLARI: İfade, düşünce özgürlüğü, hak ve özgürlüklerin genişletilmesi bizim temel yaklaşımımız. Öz güven içinde ve nerede br ihlal varsa buna sıfır tolerans gösterilecek şekilde bu belgemizi de yakın zamanda açıklayacağız.

İSTİNAF DÜZENLEMESİ: İstinafta kesinleşen bazı hususların Yargıtay’a gelmesine yönelik bir düzenleme yapılabilir. Adliyelerin vatandaş dostu olmasını istiyoruz.

KADRİ GÜRSEL’E KELEPÇE: Kaçma gibi durumlarda kolluğun kelepçe takmasıyla bir düzenleme söz konusu. Kişi kendisi gelmiş. Kelepçeyi niye takıyorsun? O görüntü gerçekten çok kabul edilebilir değil.

ÖCALAN-AVUKAT GÖRÜŞMESİ: Periyodik olarak mahkeme kararları ve Bakanlığın usulün gerektirdiği şekilde izinleri olabilecektir. Bayram da dahil olmak üzere bir terör hükümlüsüne nasıl muamele ediliyorsa hukuk çerçevesinde bu hususlar değerlendirilecektir.

COĞRAFİ TEMİNAT: Hâkim bir karar verdi diye İstanbul’daysa alıp onu Kars’a gönderemeyeceksiniz. 2019’dan itibaren artık vatandaşımızın davası ‘Bugün git, 6 ay sonra gel’ çerçevesinde olmayacak.

YEŞİL PASAPORT: Dışişleri Bakanlığı’nın birtakım görüşleri ile en makul husus neyse ona göre düzenlenecek. 20 yıllık bir avukatın pasaportunun olması gerekiyor.

SÜRELİ NAFAKA: Bu konuda teknik bir çalışma yapacağız, bir süre olması, alt sınırın, üst sınırın olması. Alt sınır ve üst sınırı da hâkim belli kriterlere, kanundaki kriterlere bakarak rakamı da belirleyecek. Bu alanda yapılacak düzenlemenin yeni mağduriyetler oluşturmaması gerekiyor.

Haberin Devamı

‘Hâkimler dosyaya bakar, kıyafete değil’

ETEK BOYU: Hâkim, yargı mensubu önündeki dosyaya bakar, vatandaşın, avukatın kılığına kıyafetine değil. Bunlar eski alışkanlıklar, başörtüsüne, eteğine, diline, memleketine bakar... Böyle yanlış uygulamalara fırsat vermeyeceğiz ki yargıya leke gelmesin. Anında gereken yapılmıştır, açığa alınmıştır. Şu an soruşturma devam etmektedir. Bu tür görüntüleri, uygulamaları tasvip etmiyoruz.