Siyaset ‘Yapısal reçete açıklayacağım’

‘Yapısal reçete açıklayacağım’

11.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de temaslarda bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Bu yolculuk ilk durak. Almanya ve İngiltere’de de çok değerli insanlarla buluşacağım. Ziyaretlerim bitince Türkiye’ye yapısal reçete açıklayacağım” dedi.

‘Yapısal reçete açıklayacağım’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD’de dün başladığı temaslarına ilişkin “Ziyaretlerim bitince Türkiye’ye yapısal reçete açıklayacağım” dedi. ABD ziyaretini sürdüren Kılıçdaroğlu, Halk TV canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, seyahatinde siyasi hiçbir görüşme yapmayacağını vurgulayarak, bu ziyaretin bir dizi yurt dışı programının ilk durağı olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Türkiye derin sorunlar yaşayan bir ülke. Bu sorunları aşmak aşmak zorunda. Çok uzun zamandır seçkin bir ekiple cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını kazandıracak bir planda çalışıyorum. Mesele şu ki, Türkiye hep krizlere girdi, sonuç hep aynı hüsran ve sosyal yıkımlar geldi. Çünkü siyasal ve ekonomik sistemi organize etme şeklimiz bir hayli işlevsiz. Sistem hep yeni sorunlara imkan tanıyor. Bunu sonsuza kadar çevirmek için büyük bir fırsatımız var. Yeni bir ekonomik ve siyasal vizyona ihtiyacımız var. Bu sefer ülkemizi bu girdaptan çıkaracak bir de planımız var. İlan edeceğimiz yapısal değişiklikler ekonomiyi hızla toparlarken, paralelde partizanca siyaseti de bitirecek adımlar da atacağız.

‘Yapısal reçete açıklayacağım’

‘Bataklıkları kurutalım’

Haberin Devamı

Ülkedeki bataklıkları da kurutmamız gerekiyor. Şu an siyasal ortamımız yoksul ve vizyonsuz siyasetçi için oldukça elverişli, bu siyasetçiler çok kolayca tarihsel fay hatlarını istismar ederek yükselebiliyorlar. Sadece 20 yıldan bahsetmiyorum ben, maalesef çok uzun süredir Türkiye böyle. Atatürk’ten sonra hep böyle gitti. Erdoğan bu eski dönemin bir sonucu sadece. Bataklıkları kurutalım ki, çürümüş siyasetçiler artık bu ülkeye yüklenmesin. Bütünüyle siyasal kültürümüzü değiştirmekten söz ediyorum. Kısır tartışmalardan ötesinde kapsayıcı bir siyasetten bahsediyorum.

Seyahatim siyasal hiçbir içeriğe sahip olmayacak. ABD’de hiç siyasi görüşme istemedim, önerileri ise reddettim. Kurmaylarım şaşırdı ama ben kararlıyım, siyasetin girdaplarından tümüyle çıkıp dünyanın en parlak beyinleriyle geleceği konuşmaya geldim. Bu yolculuk sadece bir ilk durak. İngiltere ve Almanya’da da çok değerli isimlerle, dünyaya anlam ve değer katan kişilerle buluşacağım. Bu çalışmalar bitince, tüm Türkiye’ye açıklayacağım yapısal reçeteyi ve bu reçeteyi herkes görecek. Hem daha sağlıklı hem daha refaha ulaşan bir yapıyı inşa etmeye çalışacağız. Sadece biraz sabır rica ediyorum, kasım ayında herkes her şeyi duyacak.”

MIT ile başladı

Kılıçdaroğlu, ABD temaslarına Boston’da 10 Türk akademisyenin görev yaptığı Massachusetts Institute of Technology-Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nü (MIT) ziyaret ederek başladı. Kılıçdaroğlu, ünlü Türk fizikçi Dr. Canan Dağdeviren’in rehberliğinde enstitü bünyesindeki Media Lab’deki çalışmaları inceledi. Kılıçdaroğlu, ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabından “Boston’da güne çok verimli bir toplantı ile başladık. Dünyanın en parlak bilim insanlarından Dr. Canan Dağdeviren ile çığır açan biyomedikal çalışmalarını konuştuk. Türkiye’nin bilimde dünya ile rekabet edebilmesi Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılı vizyonumuzun kalbinde yer alacak” paylaşımını yaptı.