Siyaset Yeni anayasanın yol haritası

Yeni anayasanın yol haritası

24.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni anayasa çalışmalarını yürütecek olan, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu”nu bu hafta toplantıya çağırarak ilk adımı atacak.

Yeni anayasanın yol haritası

Kahraman, daha önce bir basın toplantısı düzenleyerek yeni anayasa konusunda ilk çağrıyı yapmış ardından da liderlere mektup yazmıştı. Liderlerden 25 Kasım’a Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na üye bildirmelerini istemişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu konuda ilk cevabı yazan kişi oldu ve komisyona Mehmet Pasak, Kadir Koçdemir ve Oktay Öztürk’ün isimlerini bildirdi. CHP ise Ömer Süha Aldan, Bülent Tezcan ve Namık Havutça’nın uzlaşma komisyonunda çalışacağını iletti.

Haberin Devamı

Ak Parti’nin komisyonda görev alacak üyeleri ise eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Adalet Komisyon Başkanı ve eski Anayasa Uzlaşma Komisyon üyesi Ahmet İyimaya ile Abdülhamit Bilici oldu. HDP ise isimleri bugün gerçekleştireceği kongre sonrasında yarın bildirecek. Komisyonda yer alacak isimleri de netleştiren HDP, Batman Milletvekili Hukukçu Ayşe Acar Başaran, Mardin Milletvekili Anayasa Profesörü Mithat Sancar ile HDP’nin Hukuk Komisyonu Başkanı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın ismini verecek.

Tam mutabakat

Üyelerin bildirilmesinin ardından Kahraman, haftaya ilk toplantı çağrısını yapacak. Kahraman’ın başkanlığında haftaya salı günü atılacak ilk adımta Uzlaşma Komisyonu, kendi yol haritasını karara bağlayacak. Milliyet’in edindiği bilgilere göre toplantıda kararların “oy birliği” veya “oy çokluğu” ile alınıp alınmayacağı tartışmaya açılacak. Ak Parti ve MHP, bu konuda, “oy birliği, tam mutabakat” şeklinde tavrını netleştirdiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Komisyon başkanlığını yapacak Kahraman, komisyon yazışmalarını da kendi imzasıyla gerçekleştirilecek. TBMM Başkanı’nın bulunmadığı toplantılarda ise dönüşümlü veya Kahraman’ın belirleyeceği bir komisyon üyesi başkanlık yapabilecek. Komisyonun, haftada kaç gün toplanacağı karara bağlanacak. Zaman darlığı nedeniyle beklenti hafta ortalama 4 gün çalışma yönünde. Kararlar, tam mutabakatla alınacağı için toplantılarda her partiden mutlaka bir temsilcinin olması zorunlu olacak.

6 ay süre tanındı

Uzlaşma komisyonunun en tartışmalı başlıklarından birini ise çalışma süresi oluşturacak. Geçen dönem Anayasa Uzlaşma Momisyonu için sınırsız bir çalışma takvimi öngörülmüştü. Bu nedenle çalışmalarda sık sık süre tartışması yaşanmıştı. Bu kez Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Kahraman, 6 ay süresi olacağını baştan açıkladı. Ancak CHP, MHP ve HDP’den gelen ilk açıklamalar süre sınırının konulmasına olumlu bakmadıkları yönünde oldu. Kulislere sızan bilgiye göre uzlaşma komisyonunun süresi konusunda, “makul süre” üzerinde durulup çalışmaların iki aşamada tamamlanması tartışmaya açılacak.