Siyaset Yeni bir Türkiye’yi birlikte kuracağız

Yeni bir Türkiye’yi birlikte kuracağız

27.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dün Ankara’da partisinin 24 Haziran seçimlerine yönelik bildirgesini açıklayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Millet için geliyoruz, rantiye için değil. Beraber barış içinde, huzur içinde yaşamak istiyoruz. Alevi’si Sünni’si, Türk’ü, Kürt’ü kim olursa olsun yeni bir Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz” dedi.

Yeni bir Türkiye’yi birlikte kuracağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran seçimlerinin tarihi olduğunu bu nedenle, Cumhuriyet’ten yana olanların hep birlikte tamam diyeceği bir seçimi başlattıklarını belirti. Partisinin 24 Haziran seçimlerine yönelik bildirgesini dün düzenlenen törenle açıklayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

EGEMENLİĞİ SARAYDAN ALAN PARTİYİZ: CHP Samsun’dan başlayıp Erzurum’a sonra İzmir’e giden Mustafa Kemal’le birlikte yürüyenlerin partisidir. CHP, çağdaş uygarlık düzeyini yakalamak ve aşmak için mücadele edenlerin, hak hukuk adalet diyenlerin partisidir. CHP egemenliği saraydan alıp halka verenlerin partisidir. CHP, ‘ne ezen ne ezilen insanca, hakça bir düzen’ diyenlerin partisidir. Türkiye kavga değil huzur istiyor. Türkiye tek adam rejimi değil, demokrasi istiyor. O nedenle bu seçimler tarihidir. O nedenle hep birlikte cumhuriyetten, demokrasiden, fakir fukaradan, emekten, üretenden yana olanların hep birlikte tamam diyeceği bir seçimi başlatıyoruz. Türkiye’nin beş temel sorununu çözeceğiz.

Haberin Devamı

RANTİYE SINIFI: Bu düzenden memnun olan bir sınıf var. O sınıfın adı rantiye sınıfı. Bir masa, bir sandalye ellerinde viski kadehi milyarlar kazanıyorlar. Hep birlikte bu rantiye düzenini değiştirip halktan yana bir düzeni yeniden inşa etmek zorundayız. 16 yıldır ülkeyi yönetenler, Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu değişimi gerçekleştiremiyor. Onların seçim bildirgeleri ranta dönük. Bizim seçim bildirgemiz insana ve üretime dönük. Ranta değil insana ve üretime dönük bir bildirgeyle yola çıktık.

HEDEF TÜRKİYE’Yİ LİDER YAPMAK: Dünya sanayide 4,0’ı konuşuyor. Biz ‘yol yapıyoruz, köprü yapıyoruz’u konuşuyoruz. Dünyanın hiçbir lideri ‘yol, köprü, buzdolabı, çamaşırmakinası yapıyoruz’ diye övünmez, çünkü bunu ayıp sayar. Elin oğlu uzaydan altını nasıl getiririm diye mücadele ediyor. Bizim mücadelemiz Türkiye’yi bölgesinde, 21. yüzyılın lideri yapmaktır. Batı’nın egemen güçleri Türkiye tarımını çökertiler. Şimdi o güçler ‘81 milyonu biz besleyeceğiz’ kavgası veriyorlar. Türkiye’yi bu ayıptan kurtacağız. Tarımda Cumhuriyetin kurucu ayarlarına yeniden döneceğiz. Çiftçiyi güçlendireceğiz.

Birlikte geldiler

Törenin yapıldığı salonda Mustafa Kemal Atatürk, CHP lideri Kılıçdaroğlu ve Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin posterleri yer aldı.

Törende seçim müziği de ilk kez çalındı. “Artık Tamam” isimli şartının nakaratını “Artık tamam millet için geliyoruz. Tam zamanı mutluluktan yana alacağız payımızı” sözleri oluşturdu.

Toplantı salonuna, Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu, İnce ve eşi Ülkü İnce ile beraber geldi.

BAKANIN TARIMLA İLGİSİ YOK: İnce, ‘Mazotu 3 TL’den vereceğiz’ dedi, itiraz ettiler. ‘Biz 2.5 liradan veriyoruz’ dediler. Sayın İnce bindi çiftçinin traktörüne... (Karşısında oturan İnce’ye sorarak) Litresi 5 lira 72 kuruşa mazot aldı. Tarım Bakanı’nın, çiftçiden, mazottan, Türkiye’den haberi yok.

Haberin Devamı

ANADOLU ŞAHA KALKACAK: Biz Anadolu’yu şaha kaldıracağız. Anadolu’yu mahsun bırakmayacağız. Kuvayi Milliye hareketinin gözbebeği Anadolu’yu şaha kaldırmak, İnce’nin de Kılıçdaroğlu’nun namus borcudur.

TERÖRÜ 4 YILDA ÇÖZECEĞİZ: Toplumsal barış, Kürt sorunu 35-40 yıldır çözülemeyen bir sorun. Sorunun çözümü TBMM’dir. Bu sorunu kim çözer? Terörle mücadele ederken ödün vermeksizin, demokrasiye inanan, birlikte huzur içinde yaşamayı savunan kişi çözer. O sorunu 16 yıldır çözemediler, sözüm söz 4 yıl içinde çözeceğiz. Dört temel ilkemiz var. Bir; yola çıkanlar samim ive dürüst olacak. İki; gizli kişisel bir ajanda olmayacak. Üç; millete hesabını veremeyeceğiniz vaatlerde bulunmayacaksın, açık ve net olacaksın. Dört; millete her aşamada bilgi vereceksiniz. Beş; tüm bunları yaparken birlikte yaşamaya, demokrasiye inanacaksınız.

BARIŞI ÖNE ÇIKARACAĞIZ: Dış politika, devlet politikası olmak zorundadır. İktidarı, muhalefeyile birlikte bir dış politika olmalı. Bunun ana ekseni Atatürk tarafından çizilmiştir; Yurtta Barış dünyada barış. 16 yılda izlenen politika bozuldu. Mezhepçi, macerası bir politika izlendi. Kavgayı değil barışı öne çıkardığımızda kazanan Türkiye olur.

Haberin Devamı

KOBİLERE SIFIR FAZLİ KREDİ: Türkiye demokraside büyük çıtayı atlayacak. Türkiye beton ekonomisinden, üretim ekonomisine geçecek. Dış politikadaki barışçıl politika bize itibar kazandıracağız. Biz Ortadoğu’nun en çok yatırım yapan ülkesi olacağız. AB karşısında devasa, bölgesinde lider bir ülke olacak Türkiye. Bölgesinin, bilim ve teknoloji merkezi olacak Türkiye. Vergi ve sigorta borcu olmayan tüm kobilere bir yıl süreyle sıfır fazli kredi vereceğiz. Vergi ve prim borcu zamanında ödenince devlet en az 322 milyar lira az borçlanacak. Vergisini ödeyecek, kayıtlı işçi çalıştıracak ve daha fazla sıfır faizli kredi alacak. Türkiye en geç 5 yılda orta gelir tuzağını aşacak ve kişi başına düşen gelir en az 15 bin dolar olacak. Şeker fabrikalarını geri alacağız ihaleleri iptal edeğiz.

Haberin Devamı

OHAL KALKACAK: OHAL kaldırılacak, siyaseti kirlilikten arındıracağız, yolsuzluk yapanların, köşeyi dönenlerin TBMM’de yeri yoktur ve olmayacaktır. Türk hukuk sistemini darbe hukukundan arındıracağız. Devlette liyakat sistemini egemen kılacağız. Yargı bağımsız ve tarafsız olacak.

GÜÇLÜ PARLAMENTER SİSTEM: Güçlü parlamenter demokratik sistem olacak Cumhurbaşkanı 81 milyonun cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanı 3 bin kişilik korumayla gezmeyecek. İnce bugün nasıl geziyorsa, seçildiğinde de yanı koşullarda gezecek.

MİLLET İÇİN GELİYORUZ: Millet için geliyoruz, rantiye için değil. Milletin huzuru ve reffanı için geliyoruz. Toplum için, çocuklarımız için, gençlerimiz, kadınlarımız için varız. Huzurlu bir Türkiye için varız. Beraber barış içinde, huzur içinde yaşamak istiyoruz. Alevi’si Sünni’si, Türk’ü Kürt’ü, Laz’ı, Çerkes’i, Abaza’sı, Arnavut’u kim olursa olsun yeni bir Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz.

CHP’nin bildirgesinde dikkati çeken vaatler

CHP’nin 11 konu başlığından ve 230 sayfadan oluşan seçim bildirgesinde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun uzun süredir üzerinde durduğu, “demokrasi”, “ekonomi”, “eğitim”, “toplumsal barış” ve “dış politika” başlıklarından oluşan “Türkiye’nin beş temel sorunu”na çözüm önerileri ve ekonomik vaatler öne çıktı. Bildirgede özetle şunlar kaydedildi:

Kuvvetler ayrılığı ilkesini tavizsiz bir biçimde yaşama geçiren, evrensel insan haklarına saygılı, sosyal adalet ve eşit yurttaşlık ilkeleri üzerine inşa edilmiş, yeni bir anayasa hazırlanmasına öncülük edeceğiz.

KHK ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uygulamalarına son vereceğiz. Cumhurbaşkanlığı’nı tarafsız ve partiler üstü bir konuma getireceğiz. Yetkilerini sembolik düzeyde sınırlı tutacağız.

Gazi Meclisimizi, tüm yurttaşların temsil edildiği, ortak aklın ve ortak vicdanın yansıtıldığı bağımsız bir yasama ve etkin denetim organı olarak güçlendireceğiz.

Hükmü kesinleşmemiş tüm tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması için gereken yasal düzenlemeleri hızla yapacağız.

OHAL bitecek

OHAL gidecek, keyfiyet bitecek, hak, hukuk ve adalet gelecek. Tek adam rejimi bitecek, kuvvetler ayrılığı sağlanacak, TBMM güçlenecek. Gazeteciler serbest kalacak. 20 Temmuz dahil tüm darbelerin izlerini silecek, yürürlükte olan darbe yasalarını kaldıracağız.

HSK bölünecek

Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız.

HSK’yi, Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu olmak üzere ikiye ayırarak yeniden düzenleyeceğiz. Adalet Bakanı’nı ve Bakanlık Müsteşarı’nı bu kurulların dışına çıkararak yargıyı siyasetin vesayetinden kurtaracağız.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nı laiklik ilkesine uygun ve tüm inançlara eşit mesafede hizmet veren bir kuruma dönüştüreceğiz.

Zorunlu din dersi uygulamasına son vereceğiz.

Kürt sorununu, TBMM’de tüm siyasi partilerin katılımıyla, partizan çıkarlara kurban etmeksizin, samimi ve şeffaf bir biçimde, toplumsal uzlaşıyla çözeceğiz. Yer ve yörelerin özgün isimlerini iade edeceğiz.

21 Mart Nevruz Bayramı’nı, Kardeşlik ve Barış Günü olarak resmi tatil ilan edeceğiz.

Yurttaşlar dilini özgürce öğrenecek, kardeşlik konuşacak, terör susacak.

Anadolu’yu yeniden kalkındırmak için Beş Kalkınma Kuşağı’nı, “Merkez Türkiye Projesi” çatısı altında eş zamanlı olarak yaşama geçireceğiz.

Esnafın kira stopajını kaldıracağız. Esnafa yıllık ödediği vergi ve prim miktarı kadar sıfır faizli kredi kullandıracağız. KOBİ’lere ve sosyal işletmelere ödedikleri vergi ve sigorta primi tutarında faizsiz, işletme kredisi vereceğiz.

Çiftçilerimizin tarımsal kredi borçlarının faizlerinin tamamını sileceğiz. Çiftçinin kullandığı mazotun litresini 3 TL’den almasını sağlayacağız.

Asgari ücret 2 bin 200

n 1 Ocak 2019’da net asgari ücreti 2 bin 200 TL yapacağız.

n En düşük emekli maaşı bin 500 TL olacak. Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye vereceğiz.

n Mevcut yardımlara ek olarak, GSS primleri devlet tarafından ödenen her haneye aylık bin TL Aile Maaşı bağlayacağız.

n 5 yıl içinde 2 milyon ek istihdam yaratacağız. Toplamda 4 milyon 210 bin ek istihdam yaratılacak, işsizlik tarih olacak. Haftalık çalışma süresi 40 saat olacak.

Üç yeni bakanlık

İnsan Kaynakları Bakanlığı, Kadın Bakanlığı, Esnaf Bakanlığı kurulacak.

İnternet ve sosyal medya yasaklarını kaldıracağız.

Passolig ve E-Bilet uygulamaları kaldırılacak.

Eğitimde 1+8+4 önerisi

Parasız ve nitelikli eğitimi hayata geçireceğiz.

Eğitim sistemini 1 yıl okul öncesi, 8 yıl ilköğretim, 4 yıl ortaöğretimden oluşan 1+8+4 modeliyle yeniden yapılandıracağız.

YÖK’ü kaldıracağız.

24 Kasım’da tüm öğretmenlere bir maaş ikramiye vereceğiz.

Ücretli ve sözleşmenli öğretmenlik uygulamalarına son vereceğiz. 180 bin öğretmene bir yılda kadro vereceğiz.

15-25 yaş aralığındaki öğrenci veya işsiz olan gençlerimize Genç Kart vereceğiz. Genç Kart sahiplerine ücretsiz aylık 2 GB mobil internet erişimini sağlayacağız.

Tüm engellileri koşulsuz olarak sağlık güvencesine kavuşturacağız.

Askerlik kısalacak

Askerlik süresini kısaltacağız. Üniversite öğrencilerinin askerlik hizmetini yaz tatillerinde üçer aylık dönemlerle tamamlamalarını sağlayacağız. Bedelli askerlikle ilgili toplumsal talebi karşılayacak düzenleme yapacağız.

Konut kredisi

Konut sahibi olmayan ailelere oturma amacıyla alacakları ev için kamu bankaları tarafından 20 yıla kadar vadeli, aylık 0,50 faiz oranıyla kredi temin edeceğiz.

Yeni bir Türkiye’yi birlikte kuracağız

Eşiyle iftar alışverişi yaptı

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, markete giderek iftar alışverişi yaptı. Ankara’daki temasları nedeniyle miting programlarına ara veren İnce, eşi Ülkü İnce ile Çankaya ilçesi Yaşamkent Mahallesi’ndeki evinin karşında bulunan markete giderek, iftar alışverişi yaptı. Markette bazı vatandaşlar tarafından, “Hoş geldiniz” diye karşılanan İnce, bir çocuğu severek, vatandaşlarla fotoğraf çektirdi. Reyonlardaki ürünleri ve fiyatları inceleyen İnce, ramazan pidesi ve iftar için ihtiyaçlarını aldı. İnce, kasada ödemeyi yaptıktan sonra market poşetlerini eşi ile taşıyarak, evine gitti. l ANKARA Milliyet