Siyaset Yeni dönem için ortak kararlılık

Yeni dönem için ortak kararlılık

23.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan ile normalleşme süreci kapsamında Erdoğan nisanda Suudi Arabistan’ı ziyaret etmişti. Dün de Veliaht Prens Selman Ankara’ya iadei ziyarette bulundu. Samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmede iş birliğini artırma konusunda mutabık kalındı

Yeni dönem için ortak kararlılık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan’a 4.5 yıl aradan sonra yaptığı ziyaretle iki ülke arasında başlayan yakınlaşma dün Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın Ankara’ya gelişiyle yeni bir boyut kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Selman’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı.

Haberin Devamı

Veliaht Prens Selman, Mısır ve Ürdün ziyaretinin ardından Türkiye’ye geldi. Külliye’deki resmi karşılama töreninde süvariler, Selman’ın makam aracına protokol kapısına kadar eşlik etti. Selman’ı ana kapıda karşılayan Erdoğan, prensi kucaklayarak öptü. Erdoğan ve Selman’ın tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı.

‘Selamünaleyküm’

Selman, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı “Selamünaleyküm” diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de hazır bulundu. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Erdoğan ve Selman, merdivenlerde Türkiye ve Suudi Arabistan bayrakları önünde tokalaşarak poz verdi.

Haberin Devamı

Heyette Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Ankara Valisi Vasip Şahin yer aldı.

Gerilim sona ermişti

Törenin ardından Erdoğan ve Selman önce baş başa görüştü, ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Erdoğan, Selman onuruna Külliye’de resmi akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen nisan ayında Suudi Arabistan’a iki günlük ziyarette bulunmuştu.

4.5 yıllık aradan sonra gerçekleşen ziyaret, iki ülke arasında gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle başlayan gerilimi sona erdirmişti. Erdoğan ziyaretinde Prens Selman ile görüşmüş, ayrıca umre ibadetini de gerçekleştirmişti.