Siyaset Yeni partinin genel başkanı konuştu

Yeni partinin genel başkanı konuştu

10.03.2010 - 14:31 | Son Güncellenme:

.

Yeni partinin genel başkanı konuştu

EDP Genel Başkanı Ziya Halis, EDP’nin bir Alevi partisi olmadığını vurgulayarak, "Biz bütün inançların partisiyiz" dedi.

Haberin Devamı

Eşitlik Demokrasi Partisi(EDP) Genel Başkanı Ziya Halis, partisinin tanıtım toplantısında konuştu. EDP’nin, SHP, Yeni Sol Hareket ve Alevi Bektaşi Federasyonu olmak üzere bu üç yapının çalışmalarıyla kurulduğunu belirten Halis, 13 Mart’ta yapılacak kurultayda, SHP ile birleşileceğini söyledi.

EDP’nin hedefinde hiçbir şekilde barajı aşmak değil, iktidar olmak, ‘Türkiye’yi yönetmek’ olacağını ifade eden Halis, "EDP hiçbir siyasi partinin benzeri, türevi değildir. Türkiye’de eksik olan, demokrat, sol, sosyal demokrat eksenli bir kitle partisidir" dedi.

-ALEVİ PARTİSİ DEĞİLİZ-

Gazetecilerin soruları üzerine, EDP’nin bir Alevi partisi olmadığını vurgulayan Halis, "Biz bütün inançların partisiyiz" diye konuştu. Alevi önderlerinin yanlarında olmalarının inançlarından, mezheplerinden değil bir siyasi tercihten kaynaklandığını belirten Halis, "Eğer Alevi kimlikli bir genel başkan olduğum için böyle bir yorum söz konusu olacaksa, onu da şiddetle reddediyorum. Bir kişinin etnik yapısı ne olursa olsun bunun siyasi yaşamla ilgisinin önemli olmadığını düşünüyorum. Biz her mezhebin partisi olacağız, biz Türkiye partisi olacağız" dedi.

Haberin Devamı

-PARTİ İÇİ DEMOKRASİ VURGUSU-

Halis, Türkiye’deki solu, sağı bütün partilerin "lider partileri" pozisyonunda olduğunu belirterek, parti içinde demokrasinin söz konusu olmadığını söyledi. EDP’nin en temel farklarından birinin yönetim anlayışı olacağını vurgulayan Halis, EDP’nin önce kendi içinde demokrasiyi yaşatacak bir parti olacağını kaydetti. Halis, "Önemli olan solum demek değil, onun gereğini yapmaktır. Bugün Anamuhalefet partisi, kendini sosyal demokrat sayan partilerin bu ideolojiden saptıklarına inanıyorum" diye konuştu.

Parti tüzüklerine göre de Genel Başkanların üç dönem için seçilebileceğini kaydeden Halis, kendisinin başarısız olduğunu anladığı an "koltuğa yapışıp kalmayacağını" söyledi.

-KÜRT SORUNU İÇİN GENEL AF ŞART-

Halis, EDP’nin iktidarında Türkiye’de Kürt sorunun olmayacağını söyleyerek, bu sorunun çözümünde şiddeti dışlayarak, diyalog ve barışçıl bir yöntem izleyeceklerini söyledi. Halis, "Bunun şu anda çözmeye çalışan yapıların hiç birinin samimiyetine inanmıyoruz. Bu sorunu çözmenin en önemli yolu buna inanmaktır, bunu istemektir. Diyalog bu konudaki en önemli araçlardan biridir. Ayrıca, şiddetin, silahların susturulması, dağdan ova inilmesi, topluma entegrasyon olması için bir genel affın gerekli ve zorunlu olduğuna inanıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

-UFUK URAS’SIZ YOLA DEVAM-

Halis, bir soru üzerine Ufuk Uras’ın BDP’de siyasi yaşamını sürdürdüğünü, şu anda kendi hareketleri ile bir ilişkisinin söz konusu olmadığını ifade ederek EDP’de yer alan önemli isimleri şöyle sıraladı:

"Hüseyin Ergün-SHP Genel Başkanı, Ali Balkız-ABF Genel Başkanı, Saruhan Oruç-Yeni Sol Hareket, Zübeyde Kılıç-Eğitim-Sen Genel Başkanı, Fevzi Gümüş-Pir Sultan Abdal Denekleri Genel Başkanı, Sami Evren-KESK Genel Başkanı, Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Prof. Dr. Semih Bilgen, Eski Milletvekilleri; Şahin Ulusoy, Salman Kaya, İbrahim Gürsoy, Celal Kürkoğlu, Doç. Dr. Ferdan Ergut, Av. Kazım Genç, Necdet Saraç-Yazar, SHP Genel Başkan Yardımcıları; Berat Sancar Yücel, Deniz Çakır, Faruk Alpkaya, İsmail Yılmazer, Şahabettin Özarslaner-SHP Genel Sekreteri, Metin Arslan-Tekel İşçisi, Dr. Servet Demir, Av. Muharrem Aktaş, Av. Necati Yılmaz, Doç. Atila Erdem, Güngör Aydın-Emekli Vali, Doç. Dr. Mesut Yeğen, Doç. Dr. Feza Arslan, Oktay Kandemir-İşçi, Mahmut Kotan-Doğu Beyazıt Eski Belediye Başkanı."