Siyaset Yeni sistem bir yaşında

Yeni sistem bir yaşında

08.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

16 Temmuz 2017 referandumuyla kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, 24 Haziran 2018’de Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın 9 Temmuz’da yemin etmesiyle resmen hayata geçti. Bir yılda yeni sisteme uyum kapsamında 1500’ü aşkın karar alındı

Yeni sistem bir yaşında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran 2018’de seçilmesinin ardından 9 Temmuz’da yemin etmesiyle resmen hayata geçen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bir yılı geride bırakıyor. Yeni Kabine’nin göreve başladığı ve ilk cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin yayınladığı 9 Temmuz’dan bugüne kadar 1500’e yakın cumhurbaşkanlığı kararı alındı, yüzlerce atama gerçekleşti. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı ve genel başkanlığı sürecinde dördü Rusya, olmak üzere 23 kez yurt dışı ziyaretinde bulundu. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ile 13 toplantı yaptı. Bu süreçte Askerlik Kanunu başta olmak üzere teşvik paketi, okula başlama yaşının düzenlenmesi, vergi aflarını içeren kanun düzenlemeleri gibi birçok kanun da Meclis’ten geçti.

Haberin Devamı

16 Temmuz 2017 referandumunun ardından 24 Haziran 2018’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk seçimi yapıldı. İlk turda seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Temmuz’da TBMM’de yemin etmesi ile yenin sistem resmen hayata geçti. Yeni sistemin Kabinesi de aynı gün açıklanırken ilk Cumhurbaşkanlığı kararnamesi de 9 Temmuz’u 10 Temmuz’a bağlayan gece çıkarıldı. Sistemin bir yıllık performansının ölçülmesi için de çalışma başlatılırken aksayan yönleri ile sıkıntılarının tespit edilerek yeni adımların atılması da bekleniyor.

23 yurt dışı ziyareti

Erdoğan, ilk yurtdışı ziyaretini 10 Temmuz’da Azerbaycan’a ve ardından aynı gün KKTC’ye yaptı. Erdoğan bu süreçte dört kez Rusya olmak üzere toplamda 23 yurt dışı ziyaretinde bulundu. Erdoğan sırasıyla Azerbaycan, KKTC, Belçika, Güney Afrika Cumhuriyeti, Zambiya, Kırgızistan, İran, Azerbaycan, Rusya, ABD, Almanya, Macaristan, Moldova, Fransa, Arjantin, Paraguay, Venezuela, üst üste üç kez Rusya, Tacikistan, Japonya ve Çin’e gitti. Erdoğan, bugün de Bosna-Hersek’e gidecek. Erdoğan göreve başlamasının hemen ardından 11-12 Temmuz tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’na katıldı. Erdoğan, 10. BRICS Zirvesi’ne katılmak üzere 25-27 Temmuz 2018 tarihlerinde de Güney Afrika Cumhuriyeti’ne gitti.

Haberin Devamı

Binlerce karara imza atıldı

Erdoğan, görev yaptığı süre boyunca 41 Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınladı. Kararnamelerde bakanlıklar yeniden dizayn edilirken, YAŞ, MGK, Devlet Denetleme Kurulu gibi önemli kurumların yapısında yeniliklere gidildi. Devlet bürokrasisi ile ilgili önemli kararların yanı sıra sayısı 1300’e yaklaşan Cumhurbaşkanlığı Kararları ile de kamulaştırmadan, yönetmeliklere birçok düzenleme yapıldı. Ayrıca Yüzlerce üst düzey kamu görevlisi, bakan yardımcısı, genel müdür, rektör ataması da yapıldı. Erdoğan, son olarak Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı görevden aldı.

Ana gündem Suriye sorunu oldu

Erdoğan’ın görev yaptığı bir yıllık süreçte ana gündemi ise Suriye oluşturdu. Erdoğan, Suriye konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi’ne katılmak üzere 7 Eylül 2018’de İran’a gitti. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmelerde bulunmak üzere, 17 Eylül 2018’de Rusya’ya çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Daha sonra ABD’ye giden Erdoğan BM Genel Kurulu’na katıldı. Kasım ayında G-20 için Arjantin’e giden Erdoğan, daha sonra 23 Ocak, 14 Şubat ve 8 Nisan’da Rusya’ya gitti. Erdoğan’ın tüm toplantılarda ana gündemini Suriye süreci oluşturdu. Erdoğan, bu süreçte S-400 süreciyle ilgili de önemli toplantılara katıldı, görüşmeler yaptı. ABD ile ilk ve ciddi kriz rahip Brunson’ın yargılanması sürecinde çıkarken, S400 süreci de önemli konu başlıkları arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Erdoğan, yurt dışı ziyaretlerinin yanı sıra yurt içi ziyaretler de gerçekleştirdi. Erdoğan, yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından ülke genelinde 60 ili 87 kez ziyaret etti. Erdoğan yerel seçim mitingleri dolayısıyla da 44 il ve 14 ilçede mitinglere katıldı.