Siyaset ‘Yeni ve sivil bir anayasa yapılmalı’

‘Yeni ve sivil bir anayasa yapılmalı’

28.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Meclis Başkanlığı’nın 2022 bütçesi görüşüldü. Görüşmelerin ardından Meclis’in 2022 yılı bütçe teklifi, komisyonda kabul edildi.

‘Yeni ve sivil bir anayasa yapılmalı’

 

Görüşmeler sırasında CHP’li Bülent Kuşoğlu, sordukları sorulara, yaptıkları açıklamalara cevap verilmediğini savunarak “Yasama organı denetim görevini yerine getiremiyor” dedi. HDP’li Garo Paylan da, “Sayın Başkan, dün biz burada yürütmenin atanmış bir temsilcisinin ağır saygısızlığıyla karşı karşıya kaldık ve maalesef siz de buna seyirci kaldınız. Bunu üzüntüyle karşılıyorum” diye konuştu. Paylan, komisyon görüşmelerinin canlı yayımlanmasını istedi.

Haberin Devamı

‘İnşallah nasip olur’

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, usul tartışmalarına ilişkin yöneltilen soru ve eleştirileri yanıtlarken, görüşmelerin canlı yayınlanması yetkisinin Komisyon Başkanlığı’nda olduğunu belirtti.

Şentop, bütçe sunumunda ise milletin 27. yasama döneminde, TBMM’den temel beklentilerinden birinin “uzlaşarak ve anlaşarak toplumsal mutabakata dayalı yeni ve sivil bir anayasa yapması” olduğunu belirtti. Şentop, “Temenni ederim ki milletimizin beklentileri doğrultusunda demokratik bir anlayışla ve bütüncül bir yaklaşımla hazırlanacak yeni ve sivil bir anayasayı yapmak, böylece devletimizi ve milletimizi, nihayetinde bir askeri darbe anayasası ile yönetilmenin ağırlığından kurtarmak, en kısa zamanda ve inşallah bu yasama yılı içerisinde Gazi Meclisimize nasip olur” ifadelerini kullandı. Şentop, yeni hükümet sistemiyle uyumlu olacak yeni bir İçtüzüğün de tüm siyasi partilerin katılımı ve uzlaşısı ile yürürlüğe konulması gerektiğini kaydetti. Şentop, TBMM’nin ülkenin bütün sorunlarının temel çözüm mekanı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Cumhuriyetimizin demokrasimizin ve hukuk devleti ilkesinin teminatı olan Meclisimizin ortak aklı, diyalog ve uzlaşı kanallarını kullanarak çözemeyeceği mesele yoktur. Bu kapsamda TBMM’de temsil edilen siyasi partilerin çeşitli konularda farklı yönlerde ortaya koymuş oldukları görüşler, milletimiz için en iyiye, en güzele, en doğruya ulaşma çabasının tezahürüdür.”