Siyaset ‘Yerli ve milli Google’ımız var artık’

‘Yerli ve milli Google’ımız var artık’

25.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli ve milli HGM Atlas ve HGM Küre harita uygulamalarını “Hayırlı olsun, ya Allah bismillah” diyerek başlattı.

‘Yerli ve milli Google’ımız var artık’

Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada geçmişte bu gelişmelere uzun bir süre adeta seyirci kalındığını ifade etti.

Haberin Devamı

“Bilim ve teknolojideki gayretlerimiz sadece savunma sanayisinden ibaret değildir” diyen Erdoğan, “Artık bizim Google’mız ve Yandex’imiz var, yerli ve milli. Belediye başkanlığım döneminde özellikle harita çalışmalarında Milli Savunma Bakanlığı haricinde müracaat edilecek bir yer yoktu. Bir taraftan Google, bir taraftan Yandex aracılığıyla şimdi yaygınlaşmaya başladı. Fakat bizim çok daha ileriye gitmemiz gerekiyordu. Bardağın boş tarafından baktığımızda, ‘niye bu kadar geciktik’ diye hayıflanıyoruz. Bardağın dolu tarafından baktığımızda ise ‘hamdolsun biz de milli harita uygulamamıza kavuştuk’ diyoruz. İşte böylesine karışık duygular içerisindeyiz” dedi.

Üç yeni uydu

Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti: “Dünyanın çevresine yerleştirdiğimiz yeni uydularla, halen hazırlığını sürdürdüğümüz üç yeni uyduyla bu yarışta yerimizi almanın gayreti içindeyiz. Kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Türkiye Uzay Ajansı ile uzay çalışmalarında yeni bir aşamaya geçtiğimize inanıyorum. Bu yüzyılın başından itibaren dünya yeni bir yöne doğru evrilmeye başladı. Almanlar ‘Endüstri 4.0’; Japonlar ‘Toplum 5.0’ yaklaşımı üzerinde çalışıyor. Amerika’da ‘yaşam 3.0, dördüncü devri’, ‘Birey 4.0’ gibi tartışmalar var. Biz ise ‘milli teknoloji hamlesi ve dijital Türkiye’ diyerek bu süreçte yerimizi alıyoruz.. Nasıl ülkemizin her karış toprağı canımız pahasına bir değere sahipse her bayt veriye aynı gözle bakmalıyız.”

Haberin Devamı

‘Bağımlılık bitecek’

Milli Savunma Bakanı Hulis Akar, Atlas ve Küre ile dışa bağımlılığın biteceğini söyleyerek, “Bugünden sonra ihtiyaç duyulan coğrafi verinin temini ithaline gerek kalmaksızın yerli ve milli imkanlarla sağlanacaktır” dedi.