Siyaset Yıldırım, ilk değerlendirmesini Milliyet'e yaptı: En kısa tarih en iyi tarihtir

Yıldırım, ilk değerlendirmesini Milliyet'e yaptı: En kısa tarih en iyi tarihtir

19.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kararını açıklamasının ardından ilk değerlendirmeyi Milliyet’e yaptı.

Yıldırım, ilk değerlendirmesini Milliyete yaptı: En kısa tarih en iyi tarihtir

Yıldırım, İYİ Parti’nin seçime katılıp katılmayacağına Yüksek Seçim Kurulu’nun karar vereceğini belirterek “Ak Parti olarak seçimlere kim katılırsa katılsın bizim açımızdan herhangi bir sorun teşkil etmez” dedi.

Haberin Devamı

‘Bizim için sorun yok’

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçimin 24 Haziran 2018’de yapılacağını açıklamasının ardından OHAL’in uzatılmasına ilişkin görüşmelere katılmak için Meclis’e geldi. Meclis’teki makamında Milliyet’i kabul eden ve sorularını yanıtlayan Yıldırım, seçilen tarihin İYİ Parti’nin seçime katılıp katılamayacağı tartışmasını başlattığının hatırlatılması üzerine, “Seçime hangi partinin katılacağını, hangisinin katılmayacağının kararını YSK veriyor. Dolayısıyla seçimin tarihi belli olduktan sonra YSK, seçim takvimini açıklar. Orada hangi partilerin seçime girmeye hak kazandığı belli olur. Biz, Türkiye’nin iktidarda olan en büyük partisi olarak Ak Parti olarak seçimlere kim katılırsa katılsın bizim açımızdan herhangi bir sorun teşkil etmez. Bu bakımdan parti adı telaffuz etme ihtiyacı duymuyorum. Buyursunlar herkes meydanda boyunun ölçüsünü alır” dedi. Yıldırım, 24 Haziran tarihinin belirlenmesinin özel bir nedeni olup olmadığı, başka tarihlerin alternatif olarak gündeme gelip gelmediği sorusuna ise, “Madem vaktinden önce yapılma ihtiyacı doğdu, kamuoyunu uzun süre bu işle meşgul etmeye gerek yok” yanıtını verdi. Seçim konuşulmaya başlandığı andan itibaren genel olarak herşeyin beklemeye alındığını vurgulayan Yıldrım, “Memleketin işlerinin durmaması açısından ülkenin gündeminden bir an önce konunun düşmesi açısından en kısa tarih ülke için, memleket için en güzel, en iyi tarihtir. O bakımdan 24 Haziran tarihi güzel bir tarihtir. Ramazan’dan sonraki bir hafta sonra seçim yurt genelinde güven içerisinde, huzurla içerisinde yapılacak. Cumhurbaşkanımızı, milletvekillerini seçeceğiz. Daha sonra mart ayının sonunda da 2019 Mart sonunda da belediye başkanları seçimi olacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Yıldırım, seçimin 24 Haziran’da yapılması için sürecin hemen başlayacağını belirterek “Meclis’te teklif olarak sunulması gerekiyor. Komisyondan geçecek, Genel Kurul’da görüşülecek. Süreç resmen başladı” dedi.

‘Vatandaşın seçim beklentisi arttı’

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına ilişkin önergenin TBMM Başkanlığı’na sunulmasının ardından Çankaya Köşkü’nde basın toplantısı düzenledi. Yıldırım şunları söyledi:

YETKİLİ KURULLARDA DEĞERLENDİRİLDİ: 24 Haziran 2018 pazar günü Cumhurbaşkanlığı, milletvekili seçimleri yapılacak. Bildiğiniz gibi MHP lideri Devlet Bahçeli erken seçim yapılması gerektiği yönünde bir beyanatta bulunmuştu. Akabinde Sayın Cumhurbaşkanımıza bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Sonrasında da Sayın Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımızın başkanlığında partimizin yetkili kurulları bir araya gelip bütün bu gelişmeleri değerlendirmek suretiyle bir karar vermiştir. Verilen karar da seçimlerin bu yıl içerisinde ve bugünden itibaren 65 gün sonra 24 Haziran’da yapılması yönünde olmuştur.

BEKLENTİSİ AZALMADI: 16 Nisan 2017’de yapılan halk oylamasıyla beraber parlamenter sistem değiştirilmiş ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi anayasamızda yerini almıştır. Bu anayasa değişikliğinin kabulünden sonra bazı maddeler, hemen yürürlüğe girmiş, bazı maddeler de yapılacak ilk seçimlerde yürürlüğe girmesi ön görülmüştür. Aradaki zaman içerisinde 2 yılı aşkın süre içerisinde zaman zaman 3 Kasım’da seçimlerin yapılması yönünde hükümetimiz, partimiz tarafından irade beyan edilmesine rağmen, seçimlerin erkene alınması yönündeki beklenti, zaman içerisinde azalmamış artmaya devam etmiştir.

FİİLİ DURUM VE ANAYASA: Vatandaşlarımız bu değişikliğin artık bir an önce yürürlüğe girmesi ve fiili durumun anayasa ile uygun hale gelmesini beklemektedir, ümit etmektedir. Sürenin bu şekilde devam etmesinin ülkemizin karşı karşıya bulunduğu jeopolitik gelişmeler ve güvenilk konuları da buna dahil olunca böyle bir karar alma yoluna gidilmiştir.

2 YIL ÇOK ÖNEMLİYDİ: 2 yıla yakındır Başbakan olarak 65. hükümette görev yapıyorum. 2 yıl Türkiye siyasi tarihinin çok önemli olaylarını yaşadığımız tarih olarak akıllarda kalacaktır. 15 Temmuz hain darbe girişimi, hemen arkasından FETÖ, PKK, DEAŞ, PYD, YPG örgütlerine savunma esaslı değil taaruz esasına göre mücadelenin başlatılması, Fırat Kalkanı Harekatı ve akabinde anayasa değişikliğinin 16 Nisan’da gerçekleşmiş olması.

PARTİLERE BAŞARILAR: Elhamdülilah milletimizin desteği ve duasıyla adeta ülkemizin beka sorunu haline gelen bu hadiselerden başarıyla bugünlere geldik. Seçimleri de yaptıktan sonra 2023 hedeflerimize, 2035, 2053 ve 2071 vizyonuna yönelik ülkemizde çalışmalar devam edecektir. Seçimlerin ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum ve seçimlere katılacak siyasi partilere de başarılar diliyorum.

ŞAHSİ İKBALİMDEN ÖNEMLİ: Bazen şu soruyu da soranlar oluyor. ‘Son Başbakan olarak 16 ay daha süreniz var, neden böyle bir erken seçime gidiyorsunuz?’ Ülkemin geleceği, milletini geleceği benim şahsımın ikbalinden çok daha önemlidir. Bundan sonra da milletimin emrinde çalışmaya, ülkemin geleceği için, milletimizin selameti için, başarısı, huzuru için gayret etmeye devam edeceğim. ANKARA Milliyet