Siyaset Yıldırım’ın A takımı

Yıldırım’ın A takımı

25.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım kabinenin ardından ‘A Takımı’ olarak bilinen MYK üyelerini de açıkladı. Hayati Yazıcı, Ak Parti’nin iki numarası oldu. Kabine dışı kalan Cevdet Yılmaz ve Mehmet Müezzinoğlu MYK’ya girdi. Bozkır, Ünal, Akdoğan MKYK’ya da kabineye de giremedi

Yıldırım’ın A takımı

Ak Parti’nin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri dün açıklandı. Kabineyi açıkladıktan sonra Meclis’te Genel Başkan ve Başbakan sıfatıyla ilk grup toplantısını yapan Yıldırım, daha sonra Ak Parti Genel Merkezi’nde partisinin yeni yönetimini açıkladı. Genel Başkan yardımcıları ve Genel Sekreter’den oluşan 14 kişilik yeni MYK’ya Hayati Yazıcı, Ahmet Sorgun, Cevdet Yılmaz, Öznur Çalık, Erol Kaya, Şaban Dişli, Mehmet Müezzinoğlu, Yasin Aktay yeni isimler olarak girdi.
Yazıcı “iki” numara
Yıldırım, yeni MYK’da partinin, “iki numarası” olarak bilinen daha önce Mehmet Ali Şahin’in üstlendiği Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’nı, Ak Parti’nin kurucularından eski bakan ve partinin “ağabey”lerinden Hayati Yazıcı’ya teslim etti. Mustafa Ataş, teşkilat başkanlığı koltuğunu korudu.
Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na Konya Milletvekili Ahmet Sorgun getirildi. Böylece partideki “Konya dengesi” korunmuş oldu. Sorgun’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asker arkadaşı olduğu da kaydedildi.
Kabineye giremeyen ve kabinede görev yaptığı dönemde, “en az açıklama yapan bakan” olarak nitelenen Cevdet Yılmaz, parti sözcülüğüne getirildi. Mehdi Eker, Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı; Öznur Çalık, Sosyal Politikalardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı; Erol Kaya da Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.
Ekonomi İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na Şaban Dişli getirildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğllu’nun yolsuzlukla suçladığı Dişli, “iddiaların asılsız olduğunu” vurgulayarak partisinin zarar görmemesi için 20 Eylül 2008 günü MKYK ve MYK görevlerinden istifa etmişti. Eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu de Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. Abdülhamit Gül, Çiğdem Karaaslan, Vedat Demiröz A Takımı’ndaki yerlerini korurken, Nüket Hotar, “Sosyal İşler”den Ar--Ge’ye kaydırıldı. İnsan Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na Yasin Aktay getirildi.
Ak Parti’de kabine dışında kalan bakanlar Sema Ramazanoğlu ve Fatma Güldemet Sarı’ya MKYK’ya seçilmelerine rağmen parti yönetiminde de görev verilmedi. Volkan Bozkır, Mahir Ünal, Yalçın Akdoğan ise hem kabine dışında kalan hem de MKYK’ya giremedikleri için MYK’ya da seçilemeyen isimler oldu.

Yazarlar