Siyaset Yoğun telefon diplomasisi

Yoğun telefon diplomasisi

06.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya-Ukrayna savaşında kalıcı ateşkesin sağlanması için diplomatik girişimlerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Japonya Başbakanı Kishida, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ve Macaristan Başbakanı Orban ile görüştü.

Yoğun telefon diplomasisi

ANKARA Milliyet - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşında kalıcı ateşkesin sağlanması yönündeki yoğun çabalarına dün devam etti.
Erdoğan, ilk görüşmesini Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Türkiye-Japonya ilişkilerini geliştirecek adımlar ve Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel meseleler ele alındı. Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın bir an önce sonuçlandırılmasında fayda olduğunu belirten Erdoğan, enerji, gıda, tarım, ileri teknoloji, savunma ve uzay sanayii alanlarında iş birliği potansiyelini harekete geçirmek istediklerini ifade etti. Rusya-Ukrayna savaşına dair gelişmelerin de değerlendirildiği görüşmede Erdoğan, ateşkes sağlanması ve insani koridorların açılmasına yönelik girişimleri sürdürdüklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Enerji hatları

Erdoğan, daha sonra Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile bir telefon görüşmesi yaparken, görüşmede, Türkiye-Slovenya ilişkileri ile Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler ve bölgesel konular ele alındı. Slovenya ile stratejik ortaklığa ve iş birliğinin güçlendirilmesine önem verdiklerini ifade eden Erdoğan, enerji kaynaklarının çeşitlendirilerek güvenli güzergâhlar üzerinden nakledilmesi zaruretinin bir kez daha ispatlandığını, Hazar havzasındaki ve Doğu Akdeniz'deki kaynakların Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasının stratejik nitelikte olduğunu dile getirdi. Erdoğan, Ukrayna'daki savaşın sona ermesine yönelik çabalara devam ettiklerini belirtti.

Orban'ı tebrik etti

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı dördüncü seçim zaferi nedeniyle tebrik eden Erdoğan, seçim sonuçlarının dost  Macar halkı için hayırlı olmasını diledi. Görüşmede, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşı ve bölgesel gelişmeler ele alındı. Gücünü ortak tarih ve kültürden alan ikili ilişkileri yeni dönemde daha ileri seviyeye taşıyacaklarına inandığını söyleyen Erdoğan, savunma sanayii alanında yakaladıkları ivmeyi sürdürmenin ve iş birliği kapsamını genişletmenin ortak menfaat olduğunu vurguladı. Erdoğan, Rusya-Ukrayna arasında barışın tesisine yönelik diplomatik gayretleri de anlattı.

Haberin Devamı

‘Hak arayışının rehberleri’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '5 Nisan Avukatlar Günü' nedeniyle Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: "Hukuk sisteminin en önemli unsurlarından biri olan, hak arayışına rehberlik eden, adaletin tecelli etmesine katkı veren tüm avukatların 5 Nisan Avukatlar Günü'nü tebrik ediyorum."