12.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
PAŞA ALYURT - Ankara
Yerel seçimlerde yapılan üç ayaklı itiraz süreci önceki gün sona ermişti. İtiraz sürecinde siyasi partiler ilk olarak itirazlarını ilçe seçim kurullarına taşımıştı. Burada istedikleri sonuçları alamayan siyasi partiler ikinci aşamada ise il seçim kurullarının yolunu tuttu. Bazı yerlerde yapılan itirazlar üzerine geçersiz oyların yeniden sayılması talebi kabul görmüş, geçersiz oylar da yeniden sayılmıştı.
Ancak geçersiz oy sayımında da istediği sonucu alamayan siyasi partiler son karar merci olarak itirazlarını YSK’ya yaptı. YSK, dün öğlen saatlerinde Türkiye’nin merakla beklediği Büyükçekmece itirazını gündeme aldı. İtiraz, AK Parti YSK temsilcisi Recep Özel’in sunumuyla başladı. YSK’nın itirazları değerlendirme toplantısı saat 10.30’da başladı. Yaklaşık 3,5 saat süren toplantıya öğle saatlerinde 1 saatlik ara verildi. Saat 15.00’te yeniden toplanan YSK heyeti, saat 15.45’te AK Parti’nin Büyükçekmece itirazını ele aldı.
Yaklaşık bir buçuk saat sonra seçimin iptaline ilişkin başvuru görüşmesi İstanbul’daki sayımın sonuçlanmadığı gerekçesiyle ertelendi. Toplantıda Maltepe ilçesinde devam eden oy sayım işleminin sonuçlanmasının beklenmesi yönünde karar alındı. Ayrıca YSK Maltepe’deki oy sayım işlemlerinin hızlandırılması için 20 kişiyi de oy sayımında görevlendirdi.
Birlikte değerlendirilecek
YSK’nın, AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimi için yapacağı “olağanüstü itiraz” ile Büyükçekmece’deki seçim iptali talebini birlikte değerlendireceği kaydedildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, geçtiğimiz pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinde ‘usulsüz seçmen kaydı yapıldığını’ iddia etmiş, CHP yöneticileri ise iddiaları reddetmişti.
Olağanüstü itiraz nedir?
Seçimlerle ilgili olarak “olağanüstü itiraz” hakkı 298 sayılı “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun” tarafından düzenleniyor. Kanunun 130. maddesinin 2. fıkrası, olağanüstü itiraz hakkına dair düzenlemeyi içeriyor.
Bu maddeye göre İl Seçim Kurulları ve Yüksek Seçim Kurulu’na yapılan itirazların yanı sıra seçim sonuçlarına etki edebileceği düşünülen olaylara ve hallere dair itiraz gerçekleştirilebiliyor: “Şu kadar ki; siyasi partilerin il başkanlarıyla genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın düzenlenmesinden sonra (7) gün içinde seçimin neticesine müessir olaylar ve haller sebebiyle yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar vermek yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine müessir görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde müracaat edilmemiş olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez.”
Aynı maddeye göre itirazlar, yazılı olarak yapılır.