Siyaset YSK’nın gerekçeli kararı bekleniyor

YSK’nın gerekçeli kararı bekleniyor

21.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

YSK, yedek üyelerin İstanbul seçimlerinin iptalinde oy kullanmasına yapılan itirazı “Anayasa ve diğer ilgili mevzuata aykırı bir durum bulunmamaktadır” diyerek reddetti. 200 sayfa civarında olduğu ifade edilen gerekçeli kararın birkaç gün içinde açıklanması bekleniyor

YSK’nın gerekçeli kararı bekleniyor

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerini iptal etmesinin ardından ikisi avukat üç seçmen tarafından kararın iptali için yapılan, “YSK hukuka aykırı olarak dört yedek üyeyle karar verdi” itirazı reddedildi. YSK’nın İstanbul seçimine ilişkin gerekçeli kararını açıklaması daha önce muhalefet şerhlerini yazan 4 muhalif üyenin iptal gerekçesinde yer verilen bazı yeni hususlara yanıt vermek için ek süre talebinde bulunması nedeniyle bir kez daha uzadı. Kararın birkaç gün içinde verilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

YSK’nın İstanbul kararının ardından ikisi avukat üç seçmen, dilekçelerinde YSK’nın bu kararı yedek üyelerin katılımı ile verdiğini hatırlatmış, bu nedenle kararın hukuka aykırı olduğunu öne sürmüştü. Dün toplanan kurul bu itirazı reddetti.

‘Düzenleme yok’

YSK’nın ret kararında şu ifadelere yer verdi:

“Anayasa 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ve 7062 sayılı Yükse Seçim Kurulu’nun Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanunda Yüksek Seçim Kurulu’nun yedi üye ile toplanacağına dair açık bir hüküm ve düzenleme bulunmamaktadır. Açık bir yasal düzenlemenin bulunmadığı hallerde Yüksek Mahkemeler kendi çalışma yöntem ve esaslarını evrensel hukuk ilkelerine aykırı olmamak üzere teamül ve içtihatları ile oluştururlar. Kararlardaki meşruiyet ve geniş katılımlı müzakereye olanak tanımak açısından Yüksek Seçim Kurulu oldukça uzun bir süredir on bir tam üye toplanmakta, kararlarını salt çoğunlukla almaktadır.”

Haberin Devamı

Gerekçe gecikti

YSK’nın gerekçeli karar mesaisi ise devam ediyor. Alınan bilgilere göre “İstanbul’da seçimler yenilensin” diyen yedi üye gerekçelerini tamamladı. 11 üyenin tamamının katılımıyla gerçekleşen İstanbul görüşmesinde iptal kararı ise 4’e karşı yedi üyenin oyuyla alındı. Bu nedenle YSK’nın İstanbul seçimine dair iptal gerekçesini de yedi üye yazıyordu. Bu yazım işlemi tamamlandı. Yedi isim ekleri ile birlikte 214 sayfalık bir gerekçe kaleme aldı. Gerekçenin dün kamuoyuna açıklanması beklenirken, daha önce karşı oylarını kaleme alan 4 muhalif üye, gerekçeli kararın kendilerine dağıtılmasının ardından ek süre talebinde bulundu. Gerekçeli kararda daha önce belirtilmeyen bazı yeni hususlara yer verildiği görüldü. Bu nedenle 4 üye, muhalefet şerhlerini güncellemek istedi. İptal kararına muhalefet eden üyelerin bu talebi kabul edildi.

Böylece gerekçeli kararın yazımı bir kez daha ertelenmiş oldu. Muhalif üyelerin karşı oylarına son şeklini vermelerinin ardından gerekçeli kararın birkaç gün içinde ilan edilecek.