Siyaset Yüksek Yargı’da cübbeli protesto

Yüksek Yargı’da cübbeli protesto

02.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yüksek Yargı organlarından yapılan açıklamalarda Savcı Kiraz’a yapılan saldırı sert bir dille lanetlendi. Bakan İpek saldırının amacının “Demokrasiye inananları sindirme girişimi” olduğunu söyledi

Yüksek Yargı’da cübbeli protesto

Yüksek yargı organları, İstanbul’da Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesini yaptıkları açıklamalarla protesto etti. Yargıtay üyeleri, tetkik hâkimleri, savcılar ve Yargıtay personeli, Kiraz’ın şehit edilmesini Yargıtay önünde cüppeleriyle katıldıkları bir basın açıklaması ile protesto etti. Yakalarına Kiraz’ın fotoğrafını takan Yargıtay mensupları Kiraz için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Yargıtay Başkanvekili Seyit Çavdar, menfur saldırıyla Türk yargısının en acı gününü yaşadığını söyledi. Kiraz’ın görevini yaptığı sırada şehit edildiğini hatırlatan Çavdar, şöyle konuştu:
‘Duyarlılık çağrısı’
“Bu hain eylem aslında cumhuriyetin temel ilkelerine, ülkenin birlik ve bütünlüğüne yönelik bir saldırıdır. Yaşanan vahim olay, tarihimizde bir kara leke olmanın ötesinde, herkesin ve her kesimin daha duyarlı davranmasını gerektirecek acı bir örnektir. Devlet görevinde belirli mevkide bulunan kişiler, kullandıkları yetkiyi kendilerine yüklenen ağır sorumluluğu taşıyarak kullanırlar. Bu bağlamda, yargısal erk, kişisel değil, Yüce Türk milleti adına kullanılan bir yetkidir. Bu, hiçbir zaman unutulmamalıdır. Şehidimiz Kiraz’a Allah’tan rahmet, aziz milletimize sabır ve kederli ailesine başsağlığı diliyoruz. Yargı şehidimiz merhum Mehmet Selim Kiraz’ın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.”
Adalet Bakanı Kenan İpek ise yazılı açıklamada, Kiraz’ın şehit olduğu haberinin, yüreklere bir kor gibi düştüğünü belirterek saldırının, cumhuriyet savcısının şahsında Türkiye’de hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye inanan tüm insanları sindirme, onlara gözdağı verme girişimi olduğunu söyledi.
“Hain saldırı”
Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’nca yayımlanan taziye mesajında ise Kiraz’ın şehit edilmesinin tüm milleti olduğu gibi AYM’yi de yasa boğduğu belirtildi. Taziye mesajında, “Yapılan bu terör saldırısını lanetle kınıyor, şehit Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim Kiraz’a Allah’tan rahmet, başta eşi hâkim Yasemin Kiraz hanımefendi olmak üzere ailesine, yakınlarına, tüm yargı mensuplarımıza ve milletimize başsağlığı diliyoruz” denildi.
‘Yargı bağımsızlığı hedef’
Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de “İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçecek bu saldırının, münferit bir olay olmadığı; demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve yargı bağımsızlığını hedef aldığı aşikardır” değerlendirmesinde bulundu.
Yargıçlar Sendikası’ndan yapılan açıklamada, “Berkin Elvan’ın anısı meslektaşımız Mehmet Selim Kiraz’ın kanı kullanılarak kirletilmiştir” denildi. Ankara Barosu ise bir cumhuriyet savcısının katledilmesinin, daha önce defalarca avukatların yaşadığı şiddet olaylarının, yargının diğer mensuplarına da yöneldiğini gösterdiği belirtildi. Devletin savcısını koruyamadığı ileri sürülen açıklamada, yetkililerin, sorumluluktan kurtulmak için açık bir saptırma gayretine girdiği savunuldu. Açıklamada, “Avukatlar adliye binalarına cübbe ile değil avukat kimlikleri ile girerler” ifadesi kullanıldı.