Siyaset ‘Yunanistan’ın eti ne budu ne?’

‘Yunanistan’ın eti ne budu ne?’

17.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yunanistan’dan son dönemde gelen Türkiye’ye yönelik açıklamaları değerlendiren Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, ‘Ankara’ya 1 saate geliriz’ sözlerine, ‘Böyle bir ülkeyi çok ciddiye almamak lazım’ karşılığını verdi.

‘Yunanistan’ın eti ne budu ne’

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Yunanistan’dan son dönemde gelen Türkiye’ye yönelik sert açıklamaları değerlendirdi. “Yunanistan çok iyi bildiğim bir ülke, orada doğdum orada büyüdüm” diyen Çavuşoğlu, “Yunanistan’da şoven de olsa ılıman da olsa siyasette tesiri olan konu; Türkiye ile ilişkiler. AB her şeyi yaptı ama Yunanistan’a yetmez. AB’ye Türkiye üzerinden kendisini acındırarak daha fazla kazanım nasıl elde ederim aklının bir ürünüdür. Yunanistan’ın eti ne budu ne?” dedi.

Haberin Devamı

‘Ödün vermiyoruz’

Yunan Savunma Bakanı Kammenos’un, “Ankara’ya 1 saatte geliriz” sözlerini değerlendiren Çavuşoğlu “Uçakla bile gelemiyorlar. Böyle bir ülkeyi çok ciddiye almamak lazım” ifadelerini kullandı. AB İlerleme Raporu’nda FETÖ’nün, “terör örgütü” olarak yer almasına ilişkin de Çavuşoğlu, “Türkiye’ye dönük meydana gelen hadiseler nedeniyle inancımızı ve samimiyetimizi yitirdik. Hem AB ülkeleri hem diğer müttefiklerimiz konusunda ne yazık ki ikircikli bir yapı ile karşı karşıya kaldık. Somut adımlar gerekiyor” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, “Alternatif rota; Vakıf Şehir Lefkoşa” programını tanıtmak için geldiği KKTC’de programı izleyen bir grup gazeteci ile sohbet etti, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik operasyonunu da değerlendiren Çavuşoğlu, “Esed ve rejimle alakalı söylediklerimiz var. Esed rejiminin masum sivillere yaptıkları var. Biz Rusya ile ilişki kurarken, ikili ilişkilerde İran’la aynı şekilde bunu sağlarken ödün vererek bunu yapmıyoruz. Her ülkenin kendi değerleri, ilkeleri dış politika perspektifi doğrultusunda alınan kararlar ve yollar var.

‘İnancımızı yitirdik’

Diğer şartlar konusunda ikili ilişkilerde her zaman konuşuruz, kararlar alırız, gerekeni de yaparız. Hem İngiltere, hem Fransa hem ABD yıllar sonrada olsa Esed’in bu katliamlarına reaksiyon vermeleri çok çok önemli. Yıllar içindeki katliamları görünce de samimiyet noktasında tereddüt hasıl oluyor” ifadelerini kullandı.

AB ilerleme raporunda FETÖ’nün terör örgütü olarak yer almasının sorulması üzerine de Çavuşoğlu, “Biz müttefiklerimiz konusunda son yıllarda Türkiye’ye dönük meydana gelen hadiseler nedeniyle inancımızı ve samimiyetimizi yitirdik. Hem AB ülkeleri hem diğer müttefiklerimiz konusunda ne yazık ki ikircikli bir yapı ile karşı karşıya kaldık. Birçok Avrupa ülkesinde bunların elini kolunu sallayarak dolaştığına şahit oluyoruz. Önümüzdeki döneme bakmak lazım yani somut adıma. Pratikte sonucu olmadığını da görüyoruz. Bu bakımdan beklemek lazım, süreci takip etmek lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünyadaki çeşitli FETÖ okullarının kapatılamsına dair çalışmaların da sorulması üzerine Çavuşoğlu, “FETÖ’yü tüm ülkeler art niyetli olmadıkça hangi amaca hizmet ettiklerini anlamış durumda. Gelişmekte olan ülkelerde kararların alınması zor olabiliyor, başka ülkelerin tesirini hissediyorsunuz. FETÖ’yü anlatmakta bir eksikliğimiz yok. Onların da anlamakta eksikliği yok. Uygulamada pratikte çeşitli nedenlerden kaynaklanan aksamalar var” dedi.

‘İyi bildiğim bir ülke’

Yunanistan ile son dönemde artan gerginliklere ilişkin de Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Yunanistan çok iyi bildiğim bir ülke; orada doğdum orada büyüdüm. Siyasetçiler ve halk olarak ikiye ayrılıyor. Halk kendi içinde şoven ve daha ılıman olarak ikiye ayrılabilir. Yunanistan’da şoven de olsa ılıman da olsa siyasette tesiri olan konu Türkiye ile ilişkiler. Siyasetçilerin sıkıştığı noktada Türkiye ile söyledikleriyle attığı adımlarla kararlar üzerinden güç devşiriyor. Son günlerde özellikle Ege bağlamında ortaya koyduğu bu yaklaşımları da ben iyice sıkışan, dar boğaza giren ekonomisinin siyasete olan yansımasına karşı bir manevra olarak görüyorum. Halkına, Yunanlılara ekonomik sıkıntıları unutturmak ve onların bu konudaki düşüncelerini arka plana atarak daha önemli tehdit ve risklerimiz var, Türkiye var noktasına taşıyarak kendi siyasetlerini bir noktada tutmaya çalışıyorlar. AB her şeyi yaptı ama Yunanistan’a yetmez. AB’ye de bu defa Türkiye üzerinden kendisini acındırarak daha fazla kazanım nasıl elde ederim aklının bir ürünüdür. Yunanistan’ın eti ne budu ne?..”

Haberin Devamı

‘Uçakla bile gelemiyorlar’

Yunan Savunma Bakanı Kammenos’un, “Yunan Ordusu 1 saatte Ankara’ya girebilecek güçtedir” şeklindeki açıklama ve haberlerin hatırlatılması üzerine de Çavuşoğlu, “Uçakla bile gelemiyorlar. Böyle bir ülke, çok ciddiye almamak lazım. Başbakanımız dedi ya, rahat dursunlar da başka bir şey istemiyoruz” karşılığını verdi.