Siyaset Zeytin Dalı zirvesi

Zeytin Dalı zirvesi

24.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki güvenlik zirvesinde harekâtın 4’üncü gününde gelinen aşama değerlendirildi. Planlandığı gibi başarıyla yürütülen harekâtın Afrin teröristlerden temizleninceye kadar süreceği belirtildi.

Zeytin Dalı zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Güvenlik Değerlendirme Toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantıda, Zeytin Dalı Operasyonu’nun dördüncü gününde gelinen aşama değerlendirildi. Operasyon sürecinde atılacak askeri adımların yanı sıra diplomatik ve siyasi adımlar ile sivillerin zarar görmemesine yönelik adımlar da ele alındı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın zirvenin ardından yaptığı açıklamada, Afrin operasyonunun teröristler tamamen temizleninceye kadar süreceğini belirtirken, sivil halkla, terör örgütü mensuplarını ayırt etmede hassas olduklarını kaydetti.
Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen zirveye Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan yardımcıları Bekir Bozdağ ile Recep Akdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay ile Başdanışmanlar Adnan Tanrıverdi ve Mustafa Varank katıldı.

Haberin Devamı

Kırmızı dosya detayı

Toplantıda, Zeytin Dalı Harekâtı detayları ile ele alındı ve Erdoğan’a yetkililer tarafından bilgi verildi. Operasyonda ilk üç gündeki gelinen aşama, hedeflere yönelik başarı, Azez cephesindeki son durum, PYD/YPG’nin olası karşı hamleleri değerlendirildi. Askeri adımların yanı sıra atılacak diplomatik adımlar ile siyasi girişimler de toplantıda ele alındı. Zirveyle ilgili servis edilen fotoğraflarda Erdoğan’ın önündeki büyük kırmızı dosya dikkati çekti.

Meclis bilgilendirilecek

Bu arada hükümet adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin, harekâtla ilgili olarak Meclis’i 30 Ocak’ta bilgilendireceği belirtildi.

Toplantıya, beş Başbakan Yardımcısı’ndan Hükümet Sözcüsü olan Bekir Bozdağ’ın dışında sadece Recep Akdağ’ın katılması ise dikkati çekti. AFAD’dan sorumlu olan Akdağ’ın katılması, harekât süresince siviller ile ilgili atılacak adımların da değerlendirildiği şeklinde yorumlandı. AFAD koordinasyonunda Kızılay’ın atacağı adımlar da toplantıda konuşuldu.

Dikkat çeken isim

Erdoğan’ın başdanışmanı olan Adnan Tanrıverdi’nin toplantıya katılması da dikkati çekti. Emekli tuğgeneral olan Tanrıverdi, aynı zamanda eski TSK mensuplarının görev aldığı terörle mücadele alanında danışmanlık ve eğitim hizmeti veren SADAT’ın da kurucusu. 30 yıl TSK’da görev yapan Tanrıverdi’nin geçmişte ve atamasının ardından 28 Şubat döneminde, “TSK içinde irticai faaliyetler yürüttüğü için” emekli edildiği iddiaları sıkça gündeme getirilmişti.

Haberin Devamı

SÖZCÜ İBRAHİM KALIN: PLANLADIĞI GİBİ BAŞARIYLA GİDİYOR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın toplantı sonrasında yaptığı açıklamada 4. günündeki Afrin operasyonunun planlandığı gibi başarıyla yürütüldüğünü dile getirdi.

Kalın, sivil halkla terör örgütünün ayırt edilmesi konusundaki hassasiyete vurgu yaparken şunları kaydetti:

“ÖSO unsurları ve onlara destek veren Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait birlikler, Afrin’de tespit edilen bölücü terör örgütüne ait hedefleri imha edilerek, güvenli bir şekilde ilerleyişlerini sürdürmektedir. Terörist unsurlarla sivil halkı ayırt etme konusundaki hassasiyetimiz, her operasyonumuzda olduğu gibi burada da en üst düzeydedir.”

Kalın, operasyonun askeri boyutuna ilave olarak, bölgede yaşayan sivillere yönelik insani yardım çalışmalarının da devam ettiğini vurgularken, “Aynı şekilde uluslararası toplumu ve uluslararası kuruluşları bilgilendirme çalışmaları da kesintisiz olarak sürdürülmektedir. Yürüttüğümüz yoğun diplomasiyle, izlediğimiz politikanın haklılığı uluslararası topluma her düzeyde anlatılmıştır” ifadelerini kullandı. Kalın şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Zeytin Dalı zirvesi

‘Hedef örgüt’

“Güvenlik toplantımızda da altı çizilerek vurgulandığı şekilde, Türkiye’nin öncelikli amacı sınırlarının güvenliğini, vatandaşlarının can ve mal emniyetini sağlamaktır. Suriye’nin toprak bütünlüğüne olan saygımız da, bu operasyonun önemli gerekçeleri arasındadır. Bu ülkedeki Arap, Türkmen, Kürt kardeşlerimizin huzur, güven ve refah içinde bir Suriye’de yaşayabilmeleri için üzerimize düşenleri yapmayı, komşuluk ve kardeşlik hukukumuzun gereği olarak görüyoruz. Zeytin Dalı Operasyonu, herhangi bir etnik gruba değil, sadece terör örgütlerine karşı yapılmaktadır. Türkiye, bugüne kadar benzer operasyonlarla gittiği hiçbir yere zulüm, kan, gözyaşı, kötülük götürmemiştir. Tam tersine, ülkemizin ayak bastığı her yerde insanlar barış ve esenlik içinde hayatlarını sürdürmektedir. Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesi, bunun en somut örneğidir. İdlib’teki çalışmalarımızı tamamladığımızda, bu bölge de huzur ve güven yuvası haline gelecektir. Afrin’i bölücü terör örgütü mensuplarından temizlediğimizde, en büyük teşekkürü bu bölgede yaşayan kardeşlerimizden alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”

Haberin Devamı

Kalın, geçmişte pek çok örneği görülen dezenformasyon faaliyetlerinin Zeytin Dalı Operasyonu’nda da tekrarlandığını üzüntüyle müşahede ettiklerini dile getirirken, “Medyamız başta olmak üzere, tüm kamuoyumuzu bu tür yalan, yanlış, çarpıtma mahiyetindeki provokatif haberlere, görüntülere, dedikodulara karşı dikkatli olmaya çağırıyoruz. Adli ve idari birimlerimiz, bu tür dezenformasyon faaliyetlerini yakından takip ederek, gerekli müdahaleleri hukuk çerçevesinde süratle ve kararlılıkla yapacaklardır” dedi.

‘3.5 milyon Suriyeli dönene kadar’

Kalın, özellikle Batı ülkelerinin üzerinde durduğu operasyonun ne zaman bitirileceğine ilişkin önemli bir mesaj vererek şunları kaydetti:

“Bu vesileyle, Zeytin Dalı Operasyonunda görev alan tüm askerlerimizin, Özgür Suriye Ordusu bünyesinde mücadele eden kardeşlerimizin Rabbim yar ve yardımcısı olsun diyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, milletimize, silah arkadaşlarına ve ailelerine başsağlığı diliyoruz. Bölücü terör örgütü bölgeden tamamen temizlenene, Suriye’nin asli sahipleri olan ve 3,5 milyona yakını halen ülkemizde yaşayan kardeşlerimiz güvenle evlerine dönene kadar operasyonlarımız sürecektir.”

Zeytin Dalı zirvesi

Güven mektuplarını sundular

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Kongo Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Luc Joseph Okio, Lübnan’ın Ankara Büyükelçisi Ghassan Moallem ve Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Choı Hong-Ghı’yı ayrı ayrı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabullerde büyükelçiler, Erdoğan’a güven mektuplarını sundu.