Siyaset Zor sorular

Zor sorular

20.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Darbe Komisyonu’nun Ak Partili üyeleri, hayatta olan eski cumhurbaşkanı ve başbakanlara yazılı olarak darbe süreçlerine ilişkin sorular yöneltti. CHP’li üyeler ise bu isimlerin komisyonda dinlenmesini talep etti

Zor sorular

TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, eski cumhurbaşkanları Abdullah Gül ve Ahmet Necdet Sezer ile eski Başbakanlar Ahmet Davutoğlu, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve Yıldırım Akbulut’a “darbe” süreçlerine ilişkin sorular yöneltti.

Haberin Devamı

Komisyon Gül’den, MİT TIR’ları krizi sırasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı ifadeye gitmesinde bir sakınca olmadığı yönünde telkinde bulunduğu iddialarına açıklık getirmesini talep etti. Davutoğlu’ndan ise Gülen’le görüştüğü iddialarına yanıt verilmesi istendi. Komisyonun CHP’li üyeleri ise bu kişilerin komisyonda dinlenmesi gerektiğini ifade ederek yazılı soru yöneltilmesine karşı çıktı. İşte o kritik sorular:

Gül’e Fidan soruldu

Güle yöneltilen 27 sorudan bazıları şöyle:

- “FETÖ örgütlenmesi hakkında istihbarî bilgi aldınız mı? MGK toplantılarında, bu yapıya dair herhangi bir husus gündeme getirildi mi?

- Gazeteci Fehmi Koru’nun Amerika’ya gitmesi yönünde bir talep sizden mi geldi, yoksa kendisi mi size teklifte bulundu?

Haberin Devamı

- 2004’de Faruk Loğoğlu eliyle Amerikalı yetkililere bir mektup gönderdiğiniz ve mektupta Gülen’i eğitimci sıfatıyla methettiğiniz iddialarına açıklık getirir misiniz?

- Devlet aklı, himmet paraları ile örgüte devasa finansal güç sağlanmasını nasıl belirlememiştir?

- Görev sürenizde, FETÖ örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören bir rapor ya da bilgi sunuldu mu?

- Refahyol ve Ak Parti hükümetleri döneminde MGK toplantılarındaki bilgilendirme sunumları FETÖ ile mi yoksa genel irticai faaliyetlerle mi ilgiliydi?

- Göreviniz boyunca FETÖ’nün kayıt dışı para kaynakları transferleri hakkında şüpheleriniz oldu mu?

- FETÖ yapılanmasına karşı, birlikte çalıştığınız cumhurbaşkanı, başbakan, bakan ya da genelkurmay başkanlarıyla herhangi bir değerlendirmeniz oldu mu?

- 7 Şubat hadisesinde (Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılması) söz konusu yapının niyeti hakkında bir kanaat edinmiş miydiniz, hadiseyi o tarihte nasıl değerlendirdiniz, bugün nasıl değerlendiriyorsunuz?”

‘Gülen’le ne konuştun?’

Davutoğlu’na 25 sorudan bazıları şöyle:

- Örgütün henüz bir cemaat, hizmet vb. isimle anıldığı legal faaliyetler döneminde söz konusu örgütle herhangi bir ilişkiniz oldu mu? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi ve izni dahilinde Gülen ile bir görüşme yaptığınızdan bahsedilmektedir, bu konuya açıklık getirebilir misiniz?

- FETÖ örgütlenmesi hakkında herhangi bir istihbarî bilgi aldınız mı?

- Rus uçağının düşürülmesi hadisesinin FETÖ bağlantılı kadrolarca düzenlenmiş manipülatif bir vaka olduğu yönündeki iddialar hakkındaki kanaatiniz nedir?

- Başbakanlığınız döneminde FETÖ ile mücadele konusunda özeleştiriniz var mı?

- Komisyonumuz tarafından dinlenen genelkurmay başkanlarının tamamı, bu yapıya ilişkin uyarılarda bulunduklarını, ancak hükümetlerden destek alamadıkları anlamına gelen ifadeler kullandılar. Siyasetin bu yapıya göz yumduğunu ima eden bu görüşe yönelik düşünceleriniz nedir?

Haberin Devamı

28 Şubat etkisi

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e yöneltilen 18 sorudan bazıları şöyle:

- Görev sürenizde, FETÖ/PDY örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören herhangi bir rapor ya da bilgi size sunuldu mu?

- 28 Şubat sürecindeki baskıcı uygulamaların FETÖ’nün gelişip büyümesinde etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

- Merhum Ecevit’in Gülen ve yapılanması hakkındaki olumlu yaklaşımlarını nasıl değerlendirirsiniz?

Ecevit, Gülen’i seviyor muydu?’

Eski Başbakan Mesut Yılmaz’a yöneltilen 19 sorudan bazıları şöyle:

- ‘Zamanın Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral’a, ‘Sakın ha! Sayın Ecevit bunlar konusunda çok hassas, koalisyonu bile bozabilir’ cevabını verdiğiniz dile getirildi. Ecevit’in bildiğiniz bu hassasiyetinin sebebi neydi?

- Merhum Ecevit, Fetullah Gülen’i seviyor ve takdir ediyor muydu?

- Gülen ile görüşmelerin içeriği neydi?

- Fetullah Gülen’in hükümetinizden herhangi bir talebi oldu mu?

Haberin Devamı

‘Rapor verildi mi?

- Gülen ile görüştünüz mü? Bu görüşmelerin içeriği neydi?

- Fetullah Gülen sizden TSK’ya ilişkin taleplerde bulundu mu?

- Görev süreniz içerisinde FETÖ/PDY örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören herhangi bir rapor ya da bilgi size sunuldu mu?

Akbulut’a tek soru

- Başbakan olarak görev yaptığınız süre zarfında FETÖ yapılanmasına karşı, çalıştığınız bakanlar ya da genelkurmay başkanlarıyla herhangi bir değerlendirmeniz oldu mu?