Tatil ABD elektronik cihaz yasağını başka ülkelere de uygulayacak

ABD elektronik cihaz yasağını başka ülkelere de uygulayacak

06.04.2017 - 10:04 | Son Güncellenme:

ABD'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeye uyguladığı uçuşlarda kabin içi elektronik cihaz taşıma yasağını başka ülkeler için de uygulayabileceği belirtildi.

ABD elektronik cihaz yasağını başka ülkelere de uygulayacak

ABD'nin geçtiğimiz ay uygulamaya koyduğu ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkenin etkilendiği uçuşlarda elektronik cihaz taşıma yasağının kapsamının genişletileceğine ve ve yasağın uygulanacağı ülke sayısının arttırılacağına dair ilk sinyaller ABD İç Güvenlik Bakanı John Kelly'den geldi.

Haberin Devamı

John Kelly, Amerikan Senatosu'nda sınır güvenliği ile ilgili yaptığı konuşmada bir terör örgütünün herhangi bir uçağı uçuşun tam da ortasında patlatma tehditinin daimi olduğunu ve halihazırda uygulamada olan elektronik cihaz yasağının kapsamının yeterli olmayabileceğini söyledi.

Yaptığı konuşmada bu ihtimalin bir gerçek olduğunu ve daha gerçek bir hale dönüşeceğini düşündüğünü belirten John Kelly yakın vadede elektronik cihaz yasağı kapsamında olan havalimanı sayısını arttırabileceklerini ifade etti.

Geçtiğimiz ay ABD yönetimi aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkedeki 10 havalimanından ABD'ye direkt olarak sefer düzenleyen uçuşlarda cep telefonundan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmasını yasaklamıştı.

Haberin Devamı

ABD, elektronik cihaz yasağı uygulamasının sebebini radikal İslamcı terör örgütlerinin ABD'ye olası bir saldırı gerçekleştirecekleri ihbarını aldıkları için uygulamaya koyduğunu açıklamıştı.

Somali'de bir hava yolu şirketinin Şubat 2016'da gerçekleştirdiği uçuşta patlayan ve uçak iskeletinde delinmeye yol açan bomba düzeneğinin kabin içerisinde taşınan bir dizüstü bilgisayar içerisine yerleştirildiği tahmin ediliyor.

John Kelly bu tarz saldırıların çok sayıda radikal İslamcı terör örgütü hücreleri tarafından planlandığını, her zaman bir tehditin bulunduğunu, var olan tehdit için bir önlem alınmazsa yakın gelecekte elektronik cihaz yasağının kapsamının genişletilme ihtimalinin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Hazırlayan: Mehmet Can Kömürcü