Tatil Akarsu: Ömürlük yol arkadaşı olmayı hedefliyoruz

Akarsu: Ömürlük yol arkadaşı olmayı hedefliyoruz

03.01.2018 - 12:08 | Son Güncellenme:

Doğa ve kültür turizmine olan ilgi bu yöndeki organizasyonların çeşitliliğini de arttırdı. Benkactim.com bu yönde alternatifler üreten bir organizasyon. Benkactim.com sitesinin yönetici ortaklarından Erol Akarsu ile projeleri ve alternatif rotalar üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Akarsu: Ömürlük yol arkadaşı olmayı hedefliyoruz

İhsan Dindar / milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Öncelikle, benkactim.com projesi nasıl ortaya çıktı? benkactim.com projesinin kapsamı ve işleyişi hakkında bilgi verir misiniz?

Benkactim.com dünyanın farklı yerlerinde kurumsal hayatın ortak stresini yaşayan iki çocukluk arkadaşının ortak projesi. İsviçre ve İstanbul’da uzun yıllar kurumsal hayatta çalışan iki eski çocukluk arkadaşı haftasonu kaçamakları ile farklı ülkelerde eğlence amaçlı seyahat ettik.

Müzik, yemek, görülmesi gereken yerler derken şehrin en eğlenceli yerlerini de keşfetmeyi kendimize iş edindik. Baktık ki kurumsal hayattan çok olumlu tepkiler geliyor, beyaz yakalının kısa süreli kaçamaklara çok ihtiyacı var. 2010 yılında oldu size “benkactim.com”.

Benkactim çoğunlukla kısa haftasonu programları ile dünyanın ve Türkiye’nin görülmesi gereken yerlerine butik turlar dizayn ediyor. Gündüz yiyip, içip keyifli geziyoruz, gece de eğlencenin dibine vurmayı amaçlıyoruz. Bakış açısı böyle olunca katılımcılar profil olarak birbirlerine benziyor ve müthiş eğlenceli gruplar ortaya çıkıyor. Gezgin misafirler konusunda seçici davranıyoruz, kafanın bize uyması önemli.Bu yüzden agresif bir reklam anlayışımız yok, referans bizim için daha değerli. 10-20 kişilik gruplarla geziyoruz. 2 kişinin uyumsuzluğu tüm turu etkiler. Her yeri görelim, koştur koştur bir anlayışımız hiç olmadı. Orada bir çay burada bir müzik, illa 4-5 öğün yemek olmazsa olmazlarımız.

Haberin Devamı

Birbirinden farklı kategorilerde tatil seçenekleri hazırlamışsınız. En çok rağbet gören tur kategorileriniz nelerdir? Özel olarak da "Kız Kıza", "Romantik" ve "İşten" kategorilerinizden de biraz bahsedebilir misiniz?

Tam da dediğiniz gibi en çok kız kıza konseptimiz talep görüyor. 4-6 kişi için paket tur yapan bir sistem yok. Biz piyasada bu boşluğu özellikle Türkiye’nin doğusunda ve Avrupa’da karşıladık. Güvenli ve bilinçli seyahat etmeyi kolaylaştırdık. Kız Kıza çok cazip lokasyonlar ürettik, Beyrut, Fas, Mardin, Amsterdam, Yunan Adaları çok talep alanlardan bazıları. Bu ara ciddi taleplerden birisi kız kıza bekarlığa veda turları. Türkiye’nin farklı yerlerinden çok farklı yaş kategorilerinden gruplar bize ulaşıp bu şekilde organizayonlar talep ediyorlar.

Haberin Devamı

İşten kaçtık zaten ana fikrimizdi, birçok firmada bu işi kendi arasında organize eden gönüllüler var. Ancak bu zahmetli ve riskli bir iş. Hobi alanları için kulüpler yarattık. Her firmada yeterli sayıda gezgine ulaşmak zor. 2 tane fotoğrafçı varken 8 tane dalış hobisi olan var.Farklı firmalarda çalışan insanları biraraya getirerek daha uygun maliyetli organizasyonlar yapmalarını sağlıyoruz. Birkaç firmadaki yemek hobisi olan kişilerle güney italya turu, kısa yemek atölyeleri vs.turu dizayn ederken, fotoğrafla ilgilenen kişileri biraraya getirerek sektörel dostluklar yaratmanın yanısıra turlarımızda tanışıp evlenenler olduğunu bile söyleyebiliriz.

Romantik kaçtık aslında iki kişilik romantizmi temsil etmekten öte, 4-6 kişilik çift grupları destekliyor. Özellikle erkeklerin arkadaşları ile oldukları turlara daha çok rağbet ettiklerini ve eşleriyle müthiş romantik anlar geçirdiklerini söylemek gerekir. Bunun için farklı ülkelerden paketler ve teklifler aldık.Örneğin Viyana’da romatik otelinizden, faytonunuza, yemek rezervasyonunuzdan, konser biletinize kadar herşeyi organize ederken, otelinizden masaj hediyelerinizi ayarlamış oluyoruz. Fas’ta büyülü bir masalsı romantizim yaşamak, berberi çadırlarında ağırlanmak, akşam dostlarınızla müthiş bir fas gecesi yaşamak bu alternatiflerden sadece bazıları.

Haberin Devamı

Akarsu: Ömürlük yol arkadaşı olmayı hedefliyoruz

Deniz-kum-güneş konsepti dışında kültürel ve tarihi keşifler içeren turlarınız dikkat çekiyor. İnsanlardan bu konuda ne yönde tepkiler alıyorsunuz?

Sektör burada bilinçlenmeye devam ediyor ve bu yönde arz-talep oluşmaya başladı. Kültürel gezi konusunda başarısız gezginleriz. Okumadan, merak etmeden geziyoruz. Gittim demek için gitmek günümüzün popüler instagram gezginliği problemi. Oysa ki başta Anadolu olmak üzere bu coğrafya eşsiz, dünya da mutlaka görülmesi gereken başta insanlar, kültürel, tarihsel, sanatsal değerler var. Biz de bu konsepti yöreyi en iyi tanıyan, anlatan, müziği yemeği seven danışman ve rehberlerle tasarlıyoruz. Araştırmalarımız hep aynı yönde, kısa sürede bu şehirde yapılacak en eğlenceli, en keyifli programı kim dizayn eder diye şehri uzun süre gezip araştırıyoruz. Tepkilere gelince, bir kere benkactim ile kaçanlar bu gezgin kafaların müptelası oluyorlar. Birçok gezginimiz aynı tura defalarca geldi.Her seferinde sanki başka bir turdaymışcasına eğlendiler. Burada önemli olanın kurulan bağlar ve büyüyen benkactim ailesi olduğunu da düşünüyoruz. Mevcut yaşadığımız şehirlerde sürekli yemek yemeği sevdiğimiz yerler, dostlar varsa biz de gezgin olma yolculuğunda hayatınıza ömürlük yol arkadaşı olarak girmeyi hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Kars ve Kuzey Avrupa son dönemin en çok konuşulan yerleri. Bu turlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Lapland inanılmaz yükselişte, hayallerimizi süsleyen her noktaya yolculuk yapmak adeta içgüdümüz gibi. Kuzey ışıkları bu dünyanın büyülü olaylarından birisi, görme garantiniz olmasa bile karlar ülkesi bizim için çok etkileyici. Lakin biraz kurun yükselmesinden dolayı pahalı. Geyik, Husky, Kar Kızakları, Kar motorları, Buz Oteli, Buz kıran gemisi, buzda balık avlamak, Noel baba köyü derken masalsı bir program çıkıyor ortaya. Çocuklarınız ile yapabileceğiniz rüya gibi anılar bırakacak bir destinasyon.

Kars ise bizim Kuzey Doğu göz bebeğimiz. Çıldır Gölünden tutulmuş balıkları yemek, atların kullandığı kızaklar ile gölde yolculuk yapmak, birbire karışmış kültürlerin hayat yolculuğuna tanık olmak eşsiz bir deneyim. Ani antik şehri ise görülmeden ölünmemesi gerekenler arasında. Hele ki Kars’a yolculuğunuzun bir noktasında Doğu ekspresine binme şansınız var ise o anıları cebinize koymanın zamanıdır.

Vize ve benzeri engeller, tatilcilerin yurt dışı tatil rotalarını belirlemesinde ne denli etkili? Bunun gibi durumların turlarınıza etksi oluyor mu?

Vize maalesef keşke olmasa dedirten cinsten bir problem, görünmeyen bir turizm duvarı gibi. Ancak bu politik bir konu ve uzun süre daha gündemde olacak gibi. En azından 5-10 yıl daha pozisyonlarımızı buna göre almak zorundayız. Destinasyon belirlemekten tutun, yüksek kur bir aileyi rahatlıkla vize yüzünden seyahatten vazgeçirebilir. Özellikle münferit hareket etmek bu dönemde oldukça zordu. Evrak, kontrol, zaman, bilgi akışı, sürekli değişen düzenlemeler, bireysel takibi bir dönem çok zor hale getirdi. Bilinen firmalarda kültür turlarına direk etkisinin artık olduğunu düşünmüyorum. Profesyonel vize şirketleri ile çalışıyorsanız ve iyi planlama yapan ekibiniz var ise olabilecek bütün versiyonlara hazırsınız demektir.

Akarsu: Ömürlük yol arkadaşı olmayı hedefliyoruz

Son olarak yılın bu dönemi en çok nereye "kaçmak" isterdiniz?

Romantik kaçmak için tam Brugge zamanı, şömineler,içkiler, çikolatalar masal gibi evler ve cafeler, yürüyüş için parklar ve sokaklar inanılmaz, oteller deseniz birbirinden büyüleyici. Brüksel’den tren ile gitmek keyfini arttırır.

Dostlarla Kaçmak için Bansko, karayolu ulaşımı mümkün, fiyatlar uygun, etler lezzetli, kayak pistleri uzun, geceleri hareketli.

Erkek Erkeğe kaçmak için Gaziantep veya KIbrıs. Kız kıza Kaçmak için Beyrut veya Paris. Ailece Kaçmak için Güney Afrika. İşten Kaçmak için ise heryer olabilir.

Yazarlar