Tatil Aydos Kalesi İstanbul'un Neresindedir? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Aydos Kalesi İstanbul'un Neresindedir? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

24.09.2020 - 18:01 | Son Güncellenme:

  Aydos Tepesinden muhteşem manzarası ve mimarisi ile tarihe hükmeden Aydos Kalesi, yediden yetmiş yediye uygarlıkların izlerini süren ziyaretçilerini ağırlıyor. Tarihi kaleyi ziyaret etmek isteyenler için Aydos Kalesi İstanbul'un neresindedir? Tarihi kalenin özellikleri ve hikayesi gibi merak edilen konuları sizler için derledik.  

Aydos Kalesi İstanbulun Neresindedir Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

 

 Aydos Kalesi ve çevresi, birinci derecede arkeolojik sit alanını oluşturmaktadır. Restorasyon çalışmaları yapılan Aydos Kalesi, tarihi gerçeklere yakından tanıklık etmek isteyen ülkemiz ve dünyadan tüm insanları keşfe çağırıyor.

Haberin Devamı

 

 Aydos Kalesi İstanbul'un Neresindedir?

 

 Aydos Kalesi, ülkemizin turizm cenneti ve boğazı ile dünyanın gözbebeği konumunda olan İstanbul ilimizin sınırları içerisinde yer alıyor. Tarihi kale, diğer bilinen adı ile Keçi Kalesi, İstanbul ilimizin Sultanbeyli ilçesinde bulunuyor. Aydos Kalesi, Aydos Tepesi'nin 325 metrelik uzantısındadır. Aydos Kalesi, Bizans İmparatorluğu'nun toprakların yavaş yavaş kaybetmeye başladığı bir dönemde hem Osmanlılar hem de Bizanslılar için oldukça mühim bir yere haizdir.

 

 Tarihi Kalenin Özellikleri

 

 Aydos Kalesi, 1328 senesinde Orhan Gazi devrinde Abdurrahman Gazi komutasında bulunan Osmanlı Ordusu tarafından fethedilmiş olup kalenin fethindeki amaç Gebze Kalesi'ni fethetmek için buradan gelebilecek olan Bizans yardımlarının önünü kesmek olarak ifade edilmektedir. Aydos Kalesi, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Aydos Kalesi, o dönemki adı "Aetos" olan kale, Yunan dilinde "Kartal" manasına gelmektedir. On birinci yüzyılda Türklerin Konstantinopolis'e yaklaşmaları üzerine kalenin önemi artmıştır.

Haberin Devamı

 

 Aydos Kalesi'nin konumu ve mimari nitelikleri incelendiğinde dış duvarlarından itibaren 26.000 metrekarelik alanı kapladığı görülmektedir. Kalenin imarının ilk aşamalarının 11.-12.yüzyılda olduğu bilinmektedir. Kalenin iç ve dış olmak üzere iki suru bulunmaktadır. Burçları ise iç savunma duvarında altı, dıştakinde ise yedi adet olmak üzere toplam 13 adettir.

 

 Aydos Kalesi'nin Hikayesi

 

 Aydos Kalesi'nin hikayesi etkileyici bir aşk hikayesine doğru uzanmaktadır. Şöyle ki:

 

 Aydos Kalesi tekfurunun kızı bir gece rüyasında ateşli bir kuyuya düşer. Kuyudan kendisini Osmanlı askerlerinden biri çıkarır. Tekfurun kızının rüyasında gördüğü Osmanlı askeri ise Abdurrahman Gazi'dir. Gördüğü rüyanın etkisinde kalan tekfurun kızı, kaleyi kuşatan Abdurrahman Gazi'ye yardım etmek ister. Taşa sarılı bir kağıda rüyasını yazar ve Abdurrahman Gazi'ye yardım edeceğini belirtir. Sonra kağıt sarılı bu taşı surların dışına atar.

 

 Tekfurun kızının sızdırdığı gizli bilgilerle Abdurrahman Gazi, gece yarısı kaleye ani bir baskın yapar. Tekfurun kızının aşağı sarkıttığı halata tırmanır ve kalenin içine girerek kale kapısını içeriden açar. Böylelikle kale fethedilir. Fetihten sonra Abdurrahman Gazi, Aydos Kalesi tekfurun kızı ile evlenir. Bu, Türkler ve Rumlar arasında uzun yıllar dilden dile aktarılan bir aşk hikayesidir.