Tatil Dünyanın en temiz havası Kazdağları'nda...

Dünyanın en temiz havası Kazdağları'nda...

08.09.2017 - 16:16 | Son Güncellenme:

Kazdağları, sahip olduğu doğa güzelliklerinin yanı sıra tarihteki önemiyle de dikkat çekiyor. İlk güzellik yarışmasının yapıldığı, Truvalı Paris'in yaşadığı Kazdağları'na nasıl gidilir? Kazdağları'nda nereleri görmeli? Ayrıntılar haberde...

Dünyanın en temiz havası Kazdağlarında...

Çanakkale ve Balıkesir'i kapsayan bir bölgede yer alan Kazdağları, Türkiye'nin en önemli doğa güzelliklerine sahip yerlerinden biri. Kazdağları ormanları, akarsuları, vadileri kadar tarihiyle de ziyaretçileri büyülüyor. Peki Kazdağları'na nasıl gidilir? Kazdağları'nda ne yapılır? Kazdağları'nda nerede kalınır?

Haberin Devamı

Kazdağları nerede?
Edremit Körfezi'nin kuzeyinde Balıkesir ve Çanakkale illeri sınırları içinde kalan bölge, Biga yarımadasına doğru uzanmaktadır. Kazdağları batıda Dede Dağı, ortada Kaz Dağı, doğuda Eybek Dağı ve kuzeydoğuda da Gürgen ile Kocakatran dağları arasında kalan bölge sınırları içinde yer almakta. Bölgenin en yüksek zirvesi 1774 metre yükseklikteki Karataş'tır.

Kazdağları'na nasıl gidilir?
Geniş bir alanı kapsayan bölgede gitmek istediğiniz noktaya göre güzergahınızı belirlemeniz gerekiyor. Örneğin bölgede yer alan ve dünyanın en temiz havasına sahip ikinci yer olan Altınoluk'a gitmek için Edremit güzergahını takip etmeniz gerekiyor. Çanakkale ve Balıkesir üzerinden Türkiye'nin güneyine giderken Kazdağları'ndan geçme fırsatınız olacaktır.

Haberin Devamı

Kazdağları'nda nereleri görmeli?
Dünyada ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yer olan Kazdağları, sadece doğasıyla değil, tarihiyle de dikkat çeken bir yer. Mitolojide İda Dağı olarak geçen Kazdağları, Homeros'un İlyada destanında da adı geçmekte. Afrodit, Hera ve Athena'nın katıldığı güzellik yarışmasının yanı sıra sonrasında yaşanan Truva Savaşı da bu coğrafyada gerçekleşmişti. Truvalı Paris'in Kazdağları'nda gezip çobanlık yaptığı biliniyor.

Ayrıca Dede Tepe'de bulunan Zeus Altarı da bölgenin bir diğer tarihi yeridir.
Milli park olan Kazdağları'nda Sütüven, Pınarbaşı ve Hasan Boğuldu Şelaleri de görülmesi gereken yerler arasında. Bunun dışında Çamlıbel Köyü, Sarıkız Tepesi, Tahtakuşlar Köyü, Yeşilyurt Köyü, Altınoluk, Şahindere Kanyonu gibi yerler de Kazdağları bölgesinde mutlaka görülmesi gereken yerler.

Kazdağları'nda ne yapılır?
Dünya üzerinde en temiz havaya sahip yerlerden biri olan Kazdağları, kampçıların, doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin ve tarih düşkünlerinin bir arada bulunduğu bir coğrafya. Her gelenin kendisinden bir şey bulabileceği Kazdağları, bu yönüyle aktivite bakımından oldukça zengin bir bölge. Ancak bölgenin geneli milli park statüsünde olduğu için doğal yaşama zarar vermemek adına ziyaretçilerin dikkatli olması gerekiyor.