04.03.2021 - 17:19 | Son Güncellenme:
19. Yüzyılın yarı döneminde kesme taşlar ile yapılmış iki katlı ve açık bir avlusu olan handır. Dikdörtgen olan planı ve üç girişi ile oldukça güzel bir yapıdır. Avlu tabanı taş döşemeler ile oluşmuştur. Avlunun orta kısmında dükkânlar sıra sıra sıralanmıştır. Han dışında kiremit ve kırma çatı kaplıdır. Günümüzde Hanın alt katında bavul ve çanta satan dükkânlar bulunurken, üst katında kafeler bulunmaktadır.
Mengücek Beyliği zamanında inşa edilmiş olan bu camii UNESCO tarafından 1985 senesinde Dünya Mirasları Listesine alınmıştır. 1228 senesinde yapılmaya başlanan bu camii 1243 senesinde tamamlanmıştır. Taş işçiliğine ait muhteşem örneklerden biridir. Taş işçiliğindeki asimetrik desenler bulunmaktadır ve bu motifler hiç kendilerini tekrara etmezler. Dünya üzerinde önemli olan eserlerden biridir.
Sivas şehrinin en önemli bir diğer yapılarındandır. İlhanlıların veziri olan Şemseddin Cüveyni 1271 senesinde yaptırılmıştır. Çin, tuğla ve süslemeli olan taç kapıları bulunmaktadır. İki minaresinin olması ile dikkat çekmektedir. Sivas şehrinin simgelerinden biri olan bu medrese iki katlıdır.
İsminin asıl hali Sahibiye Medresesidir. Anadolu Selçuklu Devletinin önemli olan eserlerinden biridir. Yapının kapısındaki kitabeden anlaşıldığı üzere 1271 senesinde Sahip Ata Fahrettin Ali bu medreseyi Mimar Kaluytan’a inşa ettirmiştir. Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Dini ilimlerin öğretilmesi için kullanılsa da 1926 senesinde müzeye çevrilmiştir.
Şehir merkezinde bulunan bina 1919 senesinde Milli Mücadele Karargahı olacak şekilde kullanılmıştır. Cumhuriyet tarihinde önemli bir yeri olması nedeni ile görülmesi gereken yerlerden biridir. 1980 senesine kadar Kongre Lisesi ismi ile hizmet vermiştir. Binadaki zemin katta etnografı eserler bulunmakta ve birinci katında Atatürk ile ve Sivas Kongresi ile ilgili belgeler bulunmaktadır.
Selçuklu hükümdarlarından biri olan birinci İzzettin Keykavus tarafından 1217 senesinde şifahane olarak yaptırılmıştır. Osmanlı döneminde de bu bina medrese olarak kullanılmıştır. Dünyada bugüne kadar varlığını hala koruyabilen hastanelerden biridir. Çifte Minareli Medresenin karşısında bulunmaktadır. Selçuklu Döneminin en büyük hastanesidir. 3400 metrekarelik alan üzerine kurulmuştur.
Sivas şehrini ziyaret eden kişilerin görmeden şehirden ayrılmadığı yerlerden biridir. Sivas şehrinin güneyinde bulunur. Kızılırmak nehri üzerine Selçukluların 12. Yüzyılda yaptırmış olduğu bir köprüdür. Köprünün uzunluğu 180 metre iken yüksekliği ise 8 metredir. Köprünün başlangıcından ortalara doğru köprü yüksekliği artar ve en yüksek yerinde 130 derece açı yaparak sol tarafa döner. Bu sebeple köprü eğik köprü ismini almıştır.
Zara ilçesine 26 km uzaklıkta olan ve Sivas şehir merkezine 70 km uzaklıkta olan Tödürge gölü, doğa ile iç içe kalınabilecek güzel bir yerdir. Kayık ile gezinti yapılabilen bu gölde dinlenme tesisleri de bulunmaktadır. Yüz ölçümü 5 kilometrekare olan bu göl Sivas şehrindeki en büyük göldür.
Sivas şehrinin doğal güzelliklerinden biri olan bu göl mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Türkiye’de bulunan ender doğa harikalarından birisidir. Gökyüzünden yansıyan renkleri ile bu ismi almıştır. Küçük ve büyük olmak üzer ikiye ayrılır.
Sivas şehrinin Hafik ilçesinde bulunan bu küçük göl, Türkiye’de çok rastlanmayan jips karstı göllerinden biri olması nedeni ile oldukça önemli bir yerdir.