04.03.2021 - 17:18 | Son Güncellenme:
Trabzon’ da Çaykara ilçesine bağlı olan turistik yerlerden biri Uzungöl’ dür. Trabzon merkeze 99 km uzaklıkta yer alırken Çaykara ilçesine ise 19 km uzaklıktadır. Yılın her döneminde yemyeşil kalması nedeniyle doğal güzelliği insanları büyülemektedir. Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi sayesinde yüzlerce hayvan ve 50’ den fazla endemik bitki koruma altındadır. Uzungöl, kuşbakışı görüntüsü ile insanların manzarasına doyamayacağı bir seyir sunarken uzun doğa yürüyüşlerine imkan sağlamaktadır. Yamaç paraşütü tutkunları için bulunmaz bir yer olan Uzungöl, engebeli arazisi sayesinde sporculara fırsat tanımaktadır.
Sümela, Trabzon’ da Maçka ilçesine bağlı Altındere vadisi sınırları içinde yer almaktadır. 1923 yılına kadar manastır olma özelliğini korumuştur. 2010 yılından sonra Türkiye Cumhuriyeti’nden alınan izin doğrultusunda Meryem Ana’nın göğe yükseldiğine inanılan manastırda ayinler düzenlenmektedir. Turizm açısından önemli olan manastırın içerisinde kütüphane, öğrenci odaları, mutfak, şapel ve kutsal bölümler yer almaktadır.
Trabzon merkezde bulunan Trabzon Kalesi günümüze kadar en iyi korunmuş turistik mekanlar arasındadır. 3 bölüme ayrılan Trabzon Kalesi, yukarı, orta ve aşağı hisar olarak adlandırılmıştır. Yukarı Hisar Bölümü’nde haram, saray ve hipodrom kalıntılarına rastlanmaktadır. Orta Hisar da ise Yeni Cuma Camisi, Hükümet Konağı ve Zağnos Köprüsü yer almaktadır. Aşağı Hisar da ise St. Andrea Kilisesi, Hacı Arif Hamamı ve İskender Paşa Çeşmeleri bulunmaktadır.
Trabzon’ da Ayasofya Mahallesi’nde yer alan tarihi bir müze olmaktadır. Ayasofya’nın anlamı ise Kutsal Bilgelik demektir. Trabzon Ayasofya Müzesi’nin en gösterişli cephesi güneyde yer almaktadır. Güney cephesinde bir friz halinde verilen Adem ile Havva’nın yaratılması kabartma olarak yer almaktadır. Kuzey cephesinde yer alan üç apsisli şapel kalıntısı ise araştırmacılar tarafında çok eski dönemlerde oluştuğu belirtilmiştir.
Trabzon Rum İmparatorluğu zamanında yapılmış olan Kızlar Manastırı, Trabzon’a bakan Boztepe dağının eteğinde yer almaktadır. Yüksek duvarlarla çevrili olan manastır iki teras yapısı üzerine inşa edilmiştir. Bizans mimarisini yansıtmaktadır. Kayaların içinde yer alan kilise, manastırın özel bölümlerinden biridir. İlk avlu kısmında Kaya Kilisesi yer alırken ikinci avlu kısmında ise şapel bulunmaktadır.
Mimarisiyle dikkat çeken Trabzon Atatürk Köşkü, çam koru içerisinde yer almaktadır ve Soğuksu semtindedir. 1934- 1937 yılları arasında Atatürk bu köşkte misafir edilmiştir. 1923 yılından sonra köşk hazineye kalmıştır. Trabzon Belediyesi’nin özverili çalışmaları sayesinde Atatürk’ün konuk edildiği dönemden kalma eşyalar bir araya getirilmiştir. Sonrasında köşk Atatürk Müzesi olarak ziyaretçilere açılmıştır.
Trabzon’ un Ortahisar ilçesinde yer alan Boztepe, güneşin doğuşu ve batışını izlemek isteyenlerin ilk adresi olmaktadır. Boztepe’ de bulunan Atatürk heykeli de bir çok yerden görülmektedir. Tarihi, doğal güzelliği ve havası ile pek çok ziyaretçinin dikkatini çekmektedir. Yemyeşil manzaranın yüzyıllardır korunduğu bir mekan olarak bilinmektedir.
Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun tarafından yaptırılmıştır. Trabzon’ da Atapark semtine yakın mesafede yer almaktadır. Hatuniye Külliyesi’nin en önemli bölümü olan cami ve türbesi günümüze kadar ayakta kalmıştır. Yakın zamanda yapılan yenileme işlemleri sayesinde mimarisinin muazzam görünümü ortaya çıkarılmıştır. Caminin her cephesinde pencerelerin üzerinde farklı motif ve bitkisel formlara rastlanmaktadır.
Trabzon’un güneyinde yer alan Maçka yakınlarında bir milli park olma özelliğindedir. Sümela Manastırı da bu milli park içerisinde yer almaktadır. Şahane manzarası ile turistik mekanların en önemlisi olan manastır parkın içinde doğmuş bir yer gibidir. 65 km uzunluğundaki orman yolu Altındere Vadisi Milli Parkı’nın en güzel doğa yürüyüşlerine ev sahipliği yaptırmaktadır.
Trabzon’un en büyük açık hava parkı özelliğini yıllardır taşımaktadır. Trabzon merkezde yer alan vadi doğal güzelliği ile insanları büyülemektedir. Kolay ulaşımı ve geniş alanı sayesinde ailelerin tercihi olmaktadır. Trabzon Belediyesi tarafından genişletilmiş bir proje olmaktadır. Günümüzde ailelerin piknik yapmak ve güzel zaman geçirmek için gittikleri yerlerden biridir.
Trabzon ilinin Düzköy ilçesine yaklaşık olarak 12 km uzaklıkta yer almaktadır. Haçka Yaylası 900 rakımı ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Özellikle Haçkalı Baba Türbe ve Camii merak edilmektedir. Karavan turizmin gelişmesinde oldukça etkili olan bir yayladır. Doğal güzelliklerin sakinlik ve huzur veren hissiyatı yaylanın gerçek olduğunu unutturmaktadır.
2011 yılında tabiat parkı ilan edilmesiyle pek çok ziyaretçiye kapılarını açmaktadır. Doğu Ladini ve Kayın ormanını bu parkta görmek mümkündür. Ormanın içerisinde taşlardan yapılmış yapılar doğallığın bozulmamasını sağlamıştır. Günübirlik çadır kampı ve doğa yürüyüşleri fırsatları da bulunmaktadır.
Ortahisar’da bulunan Trabzon Tarih Müzesi Kanuni Sultan Süleyman'ın çocukluk döneminde bir Türk evi olduğu bilinmektedir. Zengin bir koleksiyona sahip olan Tarih Müzesi 4 bin yıla aşkın bir tarihi geçmişe sahiptir. Müze adına operetler yazılması ve pek çok hikaye ve efsane de yer almasıyla tanınmaktadır.
Trabzon’ da bulunan bir spor müzesi olma niteliği taşıması açısından önemlidir. Müze de günümüze kadar yaklaşık 600 kupa, şilt ve plaket yer almaktadır. Müzede en çok ilgi gören ise “Yarım Kupa” olmaktadır.
Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan bakır madeni, bakır işlemeciliğine katkı sağlamıştır. Bakırcılık atölyelerinin yer aldığı çarşıda çok kıymetli eşyalar bulunmaktadır. Bakraç, maşrapa, kap, kacak ve bakır, bronz ve pirinçten üretilen eşyalar yer almaktadır. Osmanlı’dan gelen bakır işlemeciliği günümüzde gelenek olarak sürülmeye devam edilmektedir.